fbpx

A feldolgozott húsáruban található nátrium-nitrát veszélyei

Az ítélet végleges: A feldolgozott húsok mint a bacon, a szalámi és a kolbász mind növelik a mellrák kialakulásának esélyét. A tizenöt előzőleg elvégzett tanulmányon alapuló metaanalízis, ami az International Journal of Cancer folyóiratában jelent meg, megerősítette: a nátrium-nitrát és a feldolgozott húsok fogyasztása csaknem kilenc százalékkal növeli ezen ráktípus kialakulásának esélyét.   Annak ellenére, … Olvass tovább

Mit eszik a gyerek?

Mi van a hűtőben? A mai rohanó világban mintha megszaporodtak volna a hétköznapi teendőink, sokszor azt érezzük, hogy semmire sincs időnk, mindenhova rohanunk, kapkodunk, hogy minden beleférjen az életünkbe. Ez sajnos a főzési szokásainkon is meglátszik, főleg mikor már dolgozunk az anyaság mellett. Érdemes körül néznünk otthon, milyen élelmiszerek vannak túlnyomórészt a hűtőben, mélyhűtőben, kamrában? … Olvass tovább

Mikrobiom bél-agy tengely – mit (t)egyek, hogy jól legyek?

Gondolt már arra, hogy nem csak a gyerekeit, kutyáját, hanem a bélbaktériumait is nevelheti? Valószínűleg még nem, pedig lassan ideje lenne elgondolkodni rajta. Bélflóránk baktériumai ugyanis befolyásolják az ember viselkedését, többek között a stressz, depresszió, és a szorongás melegágyai lehetnek, ha mi “rosszul tartjuk” őket. Az elmúlt 10 év intenzív kutatásai bizonyították, hogy a mikrobiom … Olvass tovább

Miért lehetnek szükségesek a tisztítókúrák?

Miért lehetnek szükségesek a tisztítókúrák? Az emberi szervezet külső segítség nélkül, nagyon hatékonyan képes megszabadulni az anyagcsere során felszabadult salakanyagoktól, a környezetből származó toxikus anyagoktól és kemikáliáktól. De ha ezek napi bevitele és a felszabadulás sebessége meghaladja a szervezet kapacitását, akkor az anyagcsere melléktermékek és környezeti toxinok szépen lassan felhalmozódnak a szervekben és a szövetekben.Ez kezdetben … Olvass tovább

Kúrák: amiket tudnunk kell róluk

Mire jók ezek a kúrák? A rövid válasz erre az, hogy a kúrák megteremtik a szervezet regenerációjának és optimális működésének feltételeit. A szervezet pontosan tudja, hogyan regenerálja saját magát és hogyan nyerje vissza az egyensúlyát, ha ennek megvannak a feltételei. Ha képesek vagyunk napi rendszerességgel egészségesen táplálkozni, a pihenés és a munka aránya is megfelelő, … Olvass tovább

Táplálkozás, mint a korszerű prevenció első alappillére

A táplálkozás alapelvei Mivel napjában több alkalommal táplálkozunk, naponta többször hozunk döntéseket a jövőnket illetően. Dr. Colin Campbell ezt úgy fogalmazta meg, hogy az egészségünket befolyásoló 3 legfontosabb dolog: a reggeli, az ebéd és a vacsora. Az étrenddel alapvetően két probléma szokott felmerülni: az, amit megeszünk, valamint az, amit nem eszünk meg. Az élelmiszeripar ontja … Olvass tovább

Modern népbetegségek – Clayton és Robotham kutatása

A modern népbetegségek Egyre többen úgy gondolják, hogy a modern társadalmakban olyan népbetegségek miatt szenvednek és halnak meg az emberek idő előtt, amelyek nagy részben megelőzhetőek lennének és egy bő évszázaddal korábban ritkaságszámba mentek. A leggyakoribb ellenérv ezzel kapcsolatban az, hogy a 19. század végén a várható élettartam sokkal alacsonyabb volt és az emberek egyszerűen … Olvass tovább

Folyadékpótlás fontossága: igyál, hogy élj!

Már az enyhe kiszáradás következtében is romlik az érzékelés, nő a reakcióidő és csökken a koncentrációképesség. Különösen a nagy melegben ügyeljünk rá, hogy megfelelő legyen a folyadékpótlás, főleg ha az autós forgalom is megnövekszik, mint például ezen a hosszú hétvégén. Az Európai Hidratációs Intézet szakértői a vezetés közben fellépő fáradtság leküzdésére ezért azt javasolják, feltétlenül … Olvass tovább

A táplálkozástudomány alapjai

A táplálkozás, az egészséges táplálkozás alapvető elveivel szembeni tudatlanság nagyban felelős napjaink társadalmának aggasztó testi és lelki tüneteiért. De ha megismerkedünk a táplálkozástudomány alapját jelentő 5 fő alapelvvel, ezek ismerete segít eligazodni a modern táplálkozási útvesztőben. Az 5 alapelv alkalmazása megállíthatja és visszafordíthatja az élettani funkciózavarokat és a testi károsodásokat egyaránt.   A modern élelmiszeripar … Olvass tovább

Az 5 legfontosabb táplálkozási alapelv

Az egészség alapjainak a megszilárdítását megvalósító 5 táplálkozási alapelv egyszerű, logikus és nem igényel egészségügyi képzettséget a megértése és elsajátítása. Ha ezeket az elveket következetesen betartjuk, azzal megállíthatjuk és visszafordíthatjuk a szervezetünk károsodását, degenerációját.   1. Táplálkozási alapelv: Egészséges ételt csak jó alapanyagokból lehet készíteni. Növényi alapanyagok: A 2. világháború után a műtrágyázási eljárások kialakításával … Olvass tovább

A vegánokat előbb utoléri a jódhiány?

Egész élelmiszercsoportok kiiktatása az étrendünkből akár jó ötlet is lehet egészségügyi szempontból, de némi odafigyelésre azért szükség van. Természetesen teljesen kiiktathatjuk az étrendünkből a szénsavas üdítőitalokat vagy az édességeket anélkül, hogy ezzel bármilyen hiányt okoznánk a szervezetünknek, de bizonyos élelmiszercsoportoknál már más a helyzet. Például ha nem eszünk húst, akkor más forrásból kell biztosítanunk a … Olvass tovább

8 veszélyes élelmiszer, aminek a fogyasztását azonnal abba kell hagynod!

A következő cikk az élelmiszeripar veszélyeire világít rá egy-egy részletet felvillantva abból az “aknamezőből” amelyen mindannyian járunk. Ezt egy figyelemkeltő posztnak szántam, amely a puzzle egy kis darabkája, amelyet a későbbiekben szándékomban áll kiegészíteni, hogy a tudatlanság miatt ne essünk áldozatul olyan hibáknak , amelyeket egyébként a tények ismeretében könnyűszerrel elkerülhetnénk. A valóság az, hogy … Olvass tovább

Goji bogyó béta-glükánnal – élettani hatásokkal kapcsolatos kutatások

A goji bogyó és a „goji bogyó hozzáadott béta-glükánnal” szuper élelmiszerek (superfoods) kategóriába sorolt termék. Ezekre az élelmiszerekre jellemző, hogy egyrészt már kis mennyiségben fogyasztva is jelentős hatást gyakorolnak szervezetünk működésére, tekintve, hogy bennük rendkívül koncentráltan van jelen a hasznos anyag tartalom. Ezen termékek néhány köbcentimétere, vagy grammja több hasznos anyagot tartalmaz, mint a konvencionális … Olvass tovább

Az omega-3 zsírsavak hiánya depressziót okozhat

Az elmúlt évtizedek során összegyűlt bizonyítékok áttekintése azt mutatta, hogy a hosszú láncú omega-3 zsírsavak hiánya végül depresszióhoz vezethet. Fordítva is igaz miszerint, az omega-3 zsírsavak bevitelének növelése különböző kiegészítőkkel segíthet megelőzni vagy kezelni a rendellenességet.   A megfelelő táplálkozáson múlik minden A depresszió különböző formái számos embert érintenek a világon, közülük is kiemelkedően sokan … Olvass tovább

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!