fbpx

A savlekötő gyógyszerek növelhetik a szívroham kockázatát

A gyomorégés egy elég kellemetlen érzés, és amikor jelentkeznek a tünetek, másra se tudunk gondolni, csak az elmulasztására. Elcserélné viszont gyomorégését egy valószínű szívrohamra? Épeszű ember nem mondana igent, mégis számtalan ember teszi ki magát ennek a veszélynek minden nap, amikor savlekötő gyógyszereket szed.

Az is veszélyeztetett, aki egészséges

Stanfordi Egyetem egy kutatása szerint a protonpumpa-gátlók (PPI-k) összefüggésbe hozhatók a szívroham magas kockázatával, és ez azokra is vonatkozik, akiknek nincs szívbetegségük. Azoknál, akik PPI-ket szednek, 16-21%-kal magasabb az esélye egy szívrohamnak, míg a szív- és érrendszeri betegségek általi halálnak 122%-kal nagyobb az esélye. Ezeket az adatokat egy kutatásra alapozták, ami 16 millió elektronikus adatot tanulmányozott közel 3 millió betegről, akik 1994 és 2012 között a Stanford intézményeit és más, kisebb amerikai intézményeket használtak. Miután 297 000 embernél megerősítették a savas reflux diagnózisát, a kutatók összehasonlították ezt a szívroham gyakoriságával és lejegyezték, hogy az illető szedett-e egyet a hat, a hétköznapokban használatos  PPI-k közül. Ezek a következők: lansoprazole (Prevacid), esomeprazole (Nexium), omeprazole (Prilosec), pantoprazole (Protonix), dexlansoprazole (Dexilant) vagy rabeprazole (Aciphex). Ez rossz hír azoknak, akik szedik a több, mint 113 millió protonpumpa-gátlóra felírt receptet, amit kiadnak minden évben. Körülbelül 21 millió amerikai szedi a gyógyszert és a gyógyszereladások világszerte meghaladják a 13 milliárd dollárt. Elég elképesztő siker-sztori ez egy olyan gyógyszernek, amiről a szakértők azt mondják, hogy a legveszélyesebbek közé tartozik a piacon. A gyomorégés gyakori még az egészséges emberek körében is, és bármennyire kellemetlen, nem mindenki használ gyógyszereket. A PPI-k úgy működnek, hogy meggátolják egy sav képződését a gyomorban. Az orvosok pedig gyorsan felírnak valamit azoknak, akiknek gastro oesophagealis refluxa van. Vannak más módok is, amik ugyanolyan jól működnek, mellékhatások nélkül. A kutatók úgy vélik, hogy a PPI-k gátolják a nitrit-oxid szintáz enzim aktivitását az endoteliális sejtekben: ez a fajta alacsony aktivitás már közismert, hogy trombózist és gyulladást okoz, míg növeli az érrendszeri ellenállást.

Nem csak a szívünk van veszélyben

Néhány PPI-t veseproblémákkal és csonttörésekkel is összefüggésbe hoztak. Egy kutatás szerint, ami a JAMA International Medicine-ben jelent meg, a 250 000 megvizsgált emberből azoknak, akik savlekötőt szedtek, nagyobb esélye volt a krónikus vesebetegségre (11.8%), mint azoknak, akik nem szedtek savlekötőt (8.5%). Továbbá, mivel a savlekötő „elnyomja” a gyomorsavat, szervezetünket megakadályozza abban, hogy természetes módon felszívja a vitaminokat, emellett drámaian növeli életveszélyes fertőzések kialakulásának esélyét és a csonttörés valószínűségét is. A törés veszélye komoly, 2010-ben az FDA az összes PPI-csomagoláson megkövetelte a csonttörés veszélyének feltüntetését.

Léteznek alternatív megoldások a savlekötő gyógyszerek helyett

Természetes módon is megküzdhet a gyomorégéssel, hogy elkerülje a mellékhatásokat. Hogyan lehet elkerülni a gyomorégést a szívroham rizikója nélkül? Az egyik legjobb módja, ha elkerüljük a kiváltó okokat. Néhány a gyakori gyomorégést okozó ételekből:
  • paradicsom
  • citrusfélék
  • kávé
  • vörösbor
  • fokhagyma
  • vöröshagyma
  • csokoládé
  • csípős ételek
Minden embernél mások a kiváltó ételek, ezért jó, ha naplót vezet étkezési szokásairól. Ha nem akar megválni a gyomorégést okozó ételektől, megpróbálkozhat aloe italok fogyasztásával étkezés előtt. A kamillatea vagy a friss gyömbértea is segíthet megnyugtatni gyomrát.
Forrás:
kép: https://www.health.harvard.edu/
GreenMedInfo.com

ZOONO - A fertőtlenítés új technológiája

További bejegyzések

Gyermekeink egészsége

A csendes gyilkos: a cukorfüggőség

Nem titok, hogy a túlzott cukorfogyasztás nem jó, de mégis, pontosan mennyire rossz? Ha sok édességet fogyaszt, nincs egyedül: a cukorfüggőség létező és komoly probléma.

Tovább »

További előadások

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!