fbpx

Azt gondolná elég a napozás? Ezek a betegségek is előidézhetnek D-vitamin hiányt

Tél végére sokan szenvednek a D-vitamin hiány tüneteitől. Melyek ezek és hogyan szüntethetjük meg? D-vitamin zsírban oldódó vitamin, mely a szervezetben raktározódik. D1, D2 és D3 vitaminok tartoznak a D-vitamin gyűjtőnév alá – magyarázza Dr. Polgár Marianne gyermekorvos-gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. A D-vitaminnak a szervezet számára legjobban felhasználható formája a D3-vitamin. Provitaminja a 7-dehidro-kolekalciferol, … Olvass tovább

10 ok, amiért a köles jó nekünk!

A köles előnyei nemcsak tápanyagtartalmában mutatkoznak meg. Egyike azon kevés teljes gabonáknak, melyek gluténmentesek és lúgosítanak. Lássuk, miért érdemes fogyasztanunk! Ha csak egy-két egészségügyi előnyét említjük a kölesnek, messze járunk az igazságtól. A köles előnyei nem állnak meg annál a ténynél, hogy lúgos és gluténmentes, tápanyagban gazdag gabona. Sajnos, nem kap akkora figyelmet, amekkorát érdemelne. A főtt köles remek … Olvass tovább

Görögdinnye: maga az egészség!

A nyári szezon egyik legnagyobb kedvence kétségkívül a görögdinnye: gyerekek és felnőttek egyaránt odavannak ezért az édes, lédús, zamatos finomságért. Ráadásul ez a közkedvelt csemege nem csupán jóízű, hanem rendkívül egészséges is. VITAMINBOMBA A JAVÁBÓL Gyümölcsök tekintetében a görögdinnye kiemelkedő, hiszen a legkevesebb kalóriát tartalmazza. Ezen kívül számos hasznos tápanyag megtalálható benne. Mindenekelőtt gazdag A-, … Olvass tovább

Fűszerpaprika gyógyhatása

Fűszerpaprika (Capsicum annuum) Gyógyhatása A fűszerpaprika jótékony hatást gyakorol gyomorproblémák esetén, mert serkenti az emésztést és fokozza a nyál és a gyomornedvek elválasztását. Fogyasztását éppen ezért javasolják gyomorrontás, gyomorhurut, émelygés és gyomorgörcs esetén is. Magas a C-vitamin tartalma, ezért támogatja az immunrendszer működését, és fogyasztása által megelőzhető a Skorbut kialakulása. Egyik fő hatóanyaga a kapszacin … Olvass tovább

Prosztata problémák: végleges megoldás?

A prosztatagyulladás, valamint a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás egyaránt gyakori probléma a férfiak körében, és a közhiedelemmel ellentétben nem kizárólag idősebb korban jelentkezhetnek. Hogyan lehet enyhíteni a kínzó panaszokon, és létezik-e végleges megoldás rájuk? A prosztata vadgesztenye alakú és nagyságú szerv, amely a húgyhólyag alatt helyezkedik el, körülölelve a húgycsövet. Kamaszkorban kezd növekedni, majd a mérete egészen … Olvass tovább

5 élelmiszer, amitől csökken az intelligenciaszint

Talán nem köztudott, de akad néhány olyan élelmiszer, amelyek károsítják az agyi funkciókat. Íme, néhány példa, amely csökkenti az intelligenciaszintet. 1. Amiről néhányan tudják ezt, az az alkohol. Nem csak a májat roncsolja, de „butít” is. A folyamatos italozás mentális zavarokat idézhet elő. 2. Az édességek, a cukor és cukros ételek is felelősek az IQ … Olvass tovább

Hogyan hatnak ránk az ízek – az ayurveda szerint?

A hat alap íz és étkezési szokások A mai napig tartja magát az ayurvédikus étkezési rend, melynek alapja a hat íz. Ennek különböző besorolásait ismerjük, így ízlelés szerint megkülönböztetünk keserűt, savanyút, csípőset, fanyart, sósat és édeset, míg hatásuk szerint beszélhetünk meleg és hideg, könnyű és nehéz, valamint száraz és nedves ízekről. Ezen ízek különböző fiziológiai … Olvass tovább

Az élelmiszerreklámok trükkjei

Az olyan élelmiszerreklámok szlogenjei, amelyek azt ígérik, hogy az adott élelmiszer – noha saját cukortartalma alacsony – cukor hozzáadása nélkül is édesebb, alapjában véve becsapják a fogyasztót. Ezt a német Szövetségi Fogyasztóvédelmi Központ vizsgálata állapította meg. A kutatók 1000 fogyasztót kérdeztek ki meghatározott termékekkel kapcsolatban. Mint kiderült, a fogyasztók 35,3%-a a „szőlő saját édességét” pozitív … Olvass tovább

Étvágytalanság ellen keserű gyógynövények

A jó étvágy általában véve a jó egészség jele. Nem véletlenül, ugyanis az étvágytalanság hátterében számos testi, lelki tényező, például stressz, bánat állhat. Ha ez az állapot sokáig tart, feltétlenül orvoshoz kell fordulni. Étvágytalanság különösen gyakori gyomor-bél rendszeri betegségekben. Ilyenkor a keserű gyógynövények jelenthetnek segítséget, szintetikus gyógyszerekre nincs szükség. Nem árt tisztázni, mit értünk étvágy … Olvass tovább

Zöld utat a szerves magnéziumnak

Manapság már sok helyen olvashatunk a magnézium fontosságáról és arról, hogy életünk és egészségünk egyik fontos elemét képezi. Azt is mondhatnánk, hogy magnézium nélkül nem lehetne élet a földön, hiszen a tengervize, amelyekből az élet született nagymértékben tartalmaz magnéziumot. A zöld színű növények klorofillt tartalmaznak és a klorofill molekula „szívét” pedig a magnézium alkotja.A klorofillban … Olvass tovább

Kocsonya = Zselatin = Kollagén

Kocsonya = Zselatin = Kollagén A kocsonyát, vagy zselatintartalmú készítményeket már elég régóta alkalmazza az emberiség eledelnek és gyógyszernek egyaránt. Hildegard Bingen, a XII században úgy írta le a borjúbőrből és porcokból készült főzőlét (a kocsonyát), mint egy olyan gyógyszert, ami alkalmas lehet az ízületi betegségek és fájdalmak kezelésében. A latin országokban pedig évszázadok óta, … Olvass tovább

Gyógynövények fűszerként? Hát persze!

A Bükkszentkereszti Gyógynövényes Párnák alkotói útba igazítják a kezdő, de haladó fűszerkedvelőket is. Napi szinten dolgoznak a természet adta gyógyító hatású növényekkel, de nem csak párnák készülnek belőle, hanem mesterien alkalmazzák a gasztronómia területén is. „Meglepő vagy sem, de a levendula, a citromfű, a menta, a rozmaring, a kakukkfű, a majoránna, a bodza, a zsálya, … Olvass tovább

A szívrohamig isszák az energiaitalokat a fiatalok

Alvásra már nincs idő, így egyre többen próbálják energiaitalokkal fokozni a teljesítményüket vagy épp elnyújtani a bulit. A fiatalok egy része reggelire is ezt issza, nem törődve a súlyos következményekkel. Anglia egyes áruházaiban már nem is vásárolhatják ezeket a termékeket 16 éven alattiak, nálunk azonban egyelőre csak az iskolákból sikerült kiszorítani. Tutti-frutti illatú, fémdobozos teljesítménynövelő, … Olvass tovább

Ki vagyok én a túlsúlyom nélkül?

Milyen biztonságot ad nekem az a távolságtartó „édes” plusz fölösleg, ami közém és a külvilág közé ékelődik? Miért érzem magam biztonságban, amikor plusz tartalékokat hordozok? Okosabb vagyok, vagy takarékosabb, mint a többiek? Mit ad nekem ez a párkapcsolatban, az életben, a karrierben, és mi alól ment fel? Ez talán a bőség és a jólét látható … Olvass tovább

A valaha készült legátfogóbb kutatás szerint a ketogén diéta egy “betegségeket elősegítő katasztrófa”

A Frontiers in Nutrition című szaklapban megjelent kutatás szerint a ketogén étrend a terhes nőket és a vesebetegségben szenvedő betegeket jelentős egészségügyi veszélynek teszi ki. Ez a valaha készült legátfogóbb kutatás a népszerű ketogén étrenddel kapcsolatban. A Ketogén étrend és krónikus betegségek: A kockázatokkal szembeni előnyök mérlegelése címmel megjelent tanulmány azt is megállapította, hogy a … Olvass tovább

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!