Barion Pixel Táplálkozás — Integratív-Medicina

Táplálékallergia tünetei és kezelése

Mik a táplálékallergiák? A táplálékallergia a szervezet védekező rendszerének megváltozott viselkedése a táplálék egyes alkotóival szemben. Az emésztőrendszer nyálkahártya felszíne a legnagyobb felület, ahol külső antigének (immunválaszt kiváltó anyagok) kapcsolatba kerülhetnek az emberi szervezettel. Az általános és a helyi védekező rendszer összhangja lehetővé teszi, hogy a nyálkahártya felszínén állandóan jelen lévő antigének ne váltsanak ki … Olvass tovább

Jobb légzés és egészséges tüdő

Évente emberek milliói halnak meg valamilyen tüdőbetegségben. Légzőszervünk megbetegedése leginkább a nem megfelelő életmód, illetve a légszennyezettség miatt következik be, amely légzési nehézségekhez vezet. Szerencsére életmódunk megváltoztatásával és a tüdő egészségét is szolgáló táplálékok fogyasztásával mi magunk is sokat tehetünk az egészségünk megőrzése érdekében. Az egyik ilyen egészséges táplálék a fokhagyma. Ez a gyógynövény allicinben … Olvass tovább

Csíkok, pöttyök, fura elváltozások a köröm felületén- mikor kezdjünk aggódni?

A körmök is jelezhetik többek között a tápanyaghiányt, fertőzéseket vagy a krónikus betegségeket. A körmök elszíneződése, illetve a körmökön lévő pöttyök foltok megjelenése mellett a köröm felületére, az azokon kialakuló vonalakra és mélyedésekre is érdemes odafigyelni. Az egészséges köröm felülete sima, egyenletes és enyhén domború (ahogy követi az ujjbegyek formáját). Mitől lesz kanálszerű a köröm? … Olvass tovább

Ha rosaceas a bőre, ezzel az 5 dologgal vigyázzon!

Sokan a tudtukon kívül árthatnak a rosaceás bőrnek. Elmondjuk, mire figyeljen! A napfény és a csípős ételek provokáló hatását már a legtöbb rosaceás beteg ismeri, és igyekszik is elkerülni annak érdekében, hogy ne lángoljanak fel újra a tünetei. Ezeket általában mindenki tudja. Na de nem csak ezekre kell figyelni! Mi a rosacea? A rosacea bőrtünetei … Olvass tovább

Ne edd csúnyára a bőröd!- bőrproblémát okozó ételek

A szépség belülről fakad – tartja a mondás, és milyen igaz, főleg, ha rájövünk: milyen nyomot hagy bőrünkön egy-egy elfogyasztott étel. Könnyen habzsolunk be olykor ezt-azt, s bár közben eszünkbe jut, hogy talán nem a legegészségesebbet választottuk, nem sokat törődünk vele. Bizonyos élelmiszerek azonban nemcsak egészségtelenek, de a bőrünkön is „meglátszanak”, különféle krónikus problémákat okozva. … Olvass tovább

Az időskori bőrszárazság okai

A xerósis, avagy bőrszárazság idős korban nagyon gyakori jelenség, bőrtípustól függetlenül. Mi ennek az oka? Mit tehetünk ellene? Száraz, durva, érdes, feszülő bőr, amely pikkelyessé válhat, és olykor hámlik is. Mindannyian tapasztaljuk időnként, hogy kiszárad a bőrünk, de idős korban szinte általános problémát jelent. Az idő múlásával ugyanis a bőr védtelenebbé válik a külső hatások … Olvass tovább

A tej és a cukor ezt teszi a bőrünkkel

Egy friss kutatás kapcsolatot talált a cukorban vagy tejtermékekben gazdag étrend és a pattanások kialakulása között. Emellett az is kiderült, hogy a légszennyezés és az egyéb környezeti tényezők is hatással vannak a bőrre. Sokan próbálnak ki különféle – sokszor igencsak szigorú – diétákat annak érdekében, hogy szebb legyen a bőrük, kerülve a tejtermékeket, a cukrot … Olvass tovább

Az ekcéma okai az emésztőrendszer állapotában keresendők

Az ekcéma számos fajtájával és igen kellemetlen tüneteivel egyre többen küzdenek manapság. Sokak számára kézenfekvőnek tűnik, hogy kezelését külsőleg, kenőcsök használatával oldják meg. Ha kicsit belegondolunk, akkor beláthatjuk, hogy a külvilággal ugyan a bőrünk érintkezik a testi szerveink közül, de funkcióját csak akkor képes jól ellátni, ha belülről, egészséges táplálkozással segítjük. Így érthető, hogy éppúgy, … Olvass tovább

12 legjobb ételválasztás az egészséges szívért

Ha a jó egészséget szolgáló étkezésről van szó, a szív egészségét szolgáló élelmiszerek kiválasztásának a lista elején kell lennie. A szív az a szerv, amely a szó szoros értelmében életben tart bennünket – tápanyagokat, oxigént szállít az egész szervezetbe. A szív- és érrendszeri betegségek szintén a vezető halálokok az Egyesült Államokban, közvetlenül a rák előtt. … Olvass tovább

Megmentheti egészségünket a hal

Hazánkban az elmúlt évszázadokban nagy kultúrája volt a halfogyasztásnak. Ártéri gazdálkodásunknak köszönhetően rengeteg hal élt vizeinkben, és az egy főre eső halfogyasztás nálunk volt a legmagasabb Európában. Ma ez sajnos már nem mondható el. Pedig a magyar halak közül híres volt a tiszai kecsege, a balatoni fogas, és a Fekete-tengerből felúszó dunai viza, melyekből a … Olvass tovább

Elfogynak a férfiak…?

Női minta férfi módra – elfogynak a férfiak! Már nem csak a nők “kiváltsága” az állandó fogyókúra. Főleg a fiatal korosztály közül, egyre több kamasz fiú áll be a lányok sorába. Rohamosan nő az anorexiás férfiak, akarom mondani: manorexiások száma. Aki még sosem hallotta ezt a kifejezést, valószínűleg nem érintett a férfias divatirányzatokban és annak … Olvass tovább

Mi kell a nőnek? És a férfinak?

Vajon egyformák vagyunk? Emberként igen, de a férfiak és a nők szervezete számtalan tulajdonságban különbözik egymástól. Nincs ez másképp a vitaminok és az ásványi anyagok szükségletével sem. Miből kell az egyik nemnek több, a másiknak pedig kevesebb? Sok minden közös bennünk, az élettani folyamatok is egyformán zajlanak fiatalokban és idősekben, férfiakban és nőkben egyaránt. A … Olvass tovább

Táplálkozás és tudatállapot

Az egészséges táplálkozás energetikai alapelvei A táplálkozástudomány az egyéb anyagi világi tudományokhoz hasonlóan csak a műszerekkel megmérhető mennyiségeket képes figyelembe venni, táblázatokba foglalni. Megmondja, hogy fehérjéből, szénhidrátból és zsírból mennyi kell egy embernek, esetleg finomítva foglalkozás, kor és nem szerint. Az élelmiszerek spirituális hatás szerinti megkülönböztetése, illetve a föld-víz-tűz-levegő elemekkel való energiakapcsolatuk szerinti felosztása általában … Olvass tovább

Az élelmiszerek, amelyeket magas vérnyomás esetén kerülni kellene

Amerikában majdnem minden harmadik felnőttet érinti a magas vérnyomás, ezért manapság egyre népszerűbb a magas vérnyomásra vonatkozó étrendi ajánlások témája. Mi okozza a magas vérnyomást? Általában a nem elegendő zöldség és gyümölcs fogyasztása magas nátrium- és alacsony káliumbevitelhez vezethet, ami hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásához. Tehát magas vérnyomás esetén nátrium- és zsírszegény étrendet javasolnak, kerülje … Olvass tovább

DASH diéta: az egészséges szív diétája

dash diéta

A magas vérnyomás és a magas koleszterinszint napjaink civilizációs betegsége. Megfelelő életmód és étrend bevezetésével sokat javulhat az állapot, ebben tud segíteni a DASH diéta is, az egészséges szív diétája. A DASH (Dietary Approches to Stop Hypertension) valójában egy mozaikszó, melynek jelentése: diéta a magas vérnyomás megállításának elősegítésére. A kutatások alapján a diéta nem csak … Olvass tovább

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!

Itt tudsz csatlakozni az ingyenes előadásokhoz!

Itt tudsz csatlakozni az ingyenes előadásokhoz!