fbpx

Az élelmiszerreklámok trükkjei

Az olyan élelmiszerreklámok szlogenjei, amelyek azt ígérik, hogy az adott élelmiszer – noha saját cukortartalma alacsony – cukor hozzáadása nélkül is édesebb, alapjában véve becsapják a fogyasztót. Ezt a német Szövetségi Fogyasztóvédelmi Központ vizsgálata állapította meg. A kutatók 1000 fogyasztót kérdeztek ki meghatározott termékekkel kapcsolatban. Mint kiderült, a fogyasztók 35,3%-a a „szőlő saját édességét” pozitív … Olvass tovább

Étvágytalanság ellen keserű gyógynövények

A jó étvágy általában véve a jó egészség jele. Nem véletlenül, ugyanis az étvágytalanság hátterében számos testi, lelki tényező, például stressz, bánat állhat. Ha ez az állapot sokáig tart, feltétlenül orvoshoz kell fordulni. Étvágytalanság különösen gyakori gyomor-bél rendszeri betegségekben. Ilyenkor a keserű gyógynövények jelenthetnek segítséget, szintetikus gyógyszerekre nincs szükség. Nem árt tisztázni, mit értünk étvágy … Olvass tovább

Zöld utat a szerves magnéziumnak

Manapság már sok helyen olvashatunk a magnézium fontosságáról és arról, hogy életünk és egészségünk egyik fontos elemét képezi. Azt is mondhatnánk, hogy magnézium nélkül nem lehetne élet a földön, hiszen a tengervize, amelyekből az élet született nagymértékben tartalmaz magnéziumot. A zöld színű növények klorofillt tartalmaznak és a klorofill molekula „szívét” pedig a magnézium alkotja.A klorofillban … Olvass tovább

Kocsonya = Zselatin = Kollagén

Kocsonya = Zselatin = Kollagén A kocsonyát, vagy zselatintartalmú készítményeket már elég régóta alkalmazza az emberiség eledelnek és gyógyszernek egyaránt. Hildegard Bingen, a XII században úgy írta le a borjúbőrből és porcokból készült főzőlét (a kocsonyát), mint egy olyan gyógyszert, ami alkalmas lehet az ízületi betegségek és fájdalmak kezelésében. A latin országokban pedig évszázadok óta, … Olvass tovább

Gyógynövények fűszerként? Hát persze!

A Bükkszentkereszti Gyógynövényes Párnák alkotói útba igazítják a kezdő, de haladó fűszerkedvelőket is. Napi szinten dolgoznak a természet adta gyógyító hatású növényekkel, de nem csak párnák készülnek belőle, hanem mesterien alkalmazzák a gasztronómia területén is. „Meglepő vagy sem, de a levendula, a citromfű, a menta, a rozmaring, a kakukkfű, a majoránna, a bodza, a zsálya, … Olvass tovább

A szívrohamig isszák az energiaitalokat a fiatalok

Alvásra már nincs idő, így egyre többen próbálják energiaitalokkal fokozni a teljesítményüket vagy épp elnyújtani a bulit. A fiatalok egy része reggelire is ezt issza, nem törődve a súlyos következményekkel. Anglia egyes áruházaiban már nem is vásárolhatják ezeket a termékeket 16 éven alattiak, nálunk azonban egyelőre csak az iskolákból sikerült kiszorítani. Tutti-frutti illatú, fémdobozos teljesítménynövelő, … Olvass tovább

Ki vagyok én a túlsúlyom nélkül?

Milyen biztonságot ad nekem az a távolságtartó „édes” plusz fölösleg, ami közém és a külvilág közé ékelődik? Miért érzem magam biztonságban, amikor plusz tartalékokat hordozok? Okosabb vagyok, vagy takarékosabb, mint a többiek? Mit ad nekem ez a párkapcsolatban, az életben, a karrierben, és mi alól ment fel? Ez talán a bőség és a jólét látható … Olvass tovább

A valaha készült legátfogóbb kutatás szerint a ketogén diéta egy “betegségeket elősegítő katasztrófa”

A Frontiers in Nutrition című szaklapban megjelent kutatás szerint a ketogén étrend a terhes nőket és a vesebetegségben szenvedő betegeket jelentős egészségügyi veszélynek teszi ki. Ez a valaha készült legátfogóbb kutatás a népszerű ketogén étrenddel kapcsolatban. A Ketogén étrend és krónikus betegségek: A kockázatokkal szembeni előnyök mérlegelése címmel megjelent tanulmány azt is megállapította, hogy a … Olvass tovább

Az egészségünk kapuja zöldre van festve

1996-ban történt Velem, hogy Ausztriában jártamkor bevezettek egy üvegház szerű építménybe. Az üvegcsövekben lévő folyadékból növények nőttek ki. Ezek szárairól paradicsom, uborka és sok más féle zöldségek káprázata tárult elém. Vendéglátóm elmondta, hogy az üvegcsékben lévő vízben semmi más nincs, csak műtrágya. Ugyanakkor a levelekben, a termésekben, sokkal többféle ásványi anyag és vitamin található meg, … Olvass tovább

Szuperétkek a minőségi élet pillérei

Egyre több tudományos cikk jelenik meg arról, hogy szántóföldjeink tartalékai kimerültek, a bennük lévő élő baktériumkolóniák eltűntek. Mai „termő” földjeinkben ennek következtében látszólag tetszetős, de minőségileg nagyon alacsony bel-tartalmú növényeket termesztenek. Mit jelent ez? Azt, hogy a 20-30 évvel ezelőtt elfogyasztott alma vitamin és ásványi anyag tartalma 20-szor nagyobb volt a ma asztalunkra kerülő almáénak. … Olvass tovább

Glutén nélkül is van étel … új utak az egészséghez

A földi mandula (Tigris mogyoró) jelentősége az egészségtudatos táplálkozásban Az elmúlt két évtizedben forradalmi változások történtek a táplálkozás tudomány az egészségtudatos táplálkozás területén. Bár nagy viták árán, de végül is a közmegegyezés körvonalai látszanak a civilizációs betegségek megelőzésének és gyógyításának módjában, az életmód változások megítélésében. Ha figyelmen kívül hagyjuk (helytelenül!), az életmód elemek közül a … Olvass tovább

A kombucha hatásai

Kombucha A Kombucha fogyasztása az emberi szervezetre gyakorolt hatásai miatt vált népszerűvé. Az élesztőgombák és baktériumok által termelt összetevők hozzájárulhatnak az egészséges életmód fenntartásához. Írásos forrás szerint a gombakultúra előállít szerves savakat (pl.: ecetsav, oxálsav, glükonsav, glükuronsav, jobbra forgató (L+) tejsav, citromsav, foszforsav, almasav), enzimeket (pl.: proteáz, amiláz, kataláz, lipáz), valamint, lipideket, zsírsavakat, szterolokat, monoszacharidokat, … Olvass tovább

A fokhagyma antimikrobiális hatása

A fokhagyma bizonyított hatásai A fokhagyma nemcsak egy fűszernövény, ami nagyon sok finom étel nélkülözhetetlen alapanyaga, hanem egy csodás gyógynövény is. A fokhagyma szinte a világon mindenhol ismert és rendszeresen használják. A népi gyógyászat megfigyelésein alapulva gyógynövényként nagyon sok betegség kezelésénél előszeretettel alkalmazzák. Hatékonysága számos kutatócsoport figyelmét felkeltette (1). Az emberiségnek ősidők óta sokféle betegséggel … Olvass tovább

A kendermag bizonyítékokon alapuló egészségügyi előnye

A kendermag a kender növény (Cannabis sativa) magja. A kétszikűek osztályába a kenderfélék családjának névadó növénynemzetsége. Ezek azonban csak nyomokban tartalmaznak THC-t, a marihuána pszichoaktív vegyületét. A kendermag kivételesen tápláló, gazdag egészséges zsírokban, fehérjében és különféle ásványi anyagokban. A kendermag hihetetlenül tápláló: Enyhe dió ízű, és hántolva gyakran kender szívnek nevezik. Több mint 30%-ban tartalmaz zsírokat. … Olvass tovább

A kollagén-kiegészítők szedésének legfontosabb előnyei

A kollagén tartalmú étrend-kiegészítők rendszeres fogyasztása egyre nagyobb figyelmet kap, a nekik feltételezett jótékony hatásaik miatt. Utána néztünk egy két olyan tudományos kutatás eredményének, ami segít eligazodni a valós és vélt hatások között. A kollagén a legfontosabb strukturális fehérje, amely tulajdonképpen egyben tartja a testünket, ő a „ragasztó anyagunk”. Rugalmasságot ad a bőrünknek, a hajnak, … Olvass tovább

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!