Barion Pixel Az ekcéma okai az emésztőrendszer állapotában keresendők — Integratív-Medicina

Az ekcéma okai az emésztőrendszer állapotában keresendők

Az ekcéma számos fajtájával és igen kellemetlen tüneteivel egyre többen küzdenek manapság. Sokak számára kézenfekvőnek tűnik, hogy kezelését külsőleg, kenőcsök használatával oldják meg. Ha kicsit belegondolunk, akkor beláthatjuk, hogy a külvilággal ugyan a bőrünk érintkezik a testi szerveink közül, de funkcióját csak akkor képes jól ellátni, ha belülről, egészséges táplálkozással segítjük. Így érthető, hogy éppúgy, ahogy a belső szervi megbetegedések esetén a legtöbb gyógyszer csak a tüneteket enyhíti, a kívülről  a bőrre kent kenőcsök is csak a tünetek csillapítására képesek. Még akkor is, ha azok káros anyagoktól mentesek, és kifejezetten az adott problémára ható gyógynövényeket tartalmazzák.

A kulcs a táplálkozásban rejlik

Ha megjelennek a bőrön az ekcéma tünetei, akkor első gondolatunk legyen felülvizsgálni az étkezési szokásainkat. A cukrot minden formában hanyagoljuk a kezelés ideje alatt. Gondosan vizsgáljuk meg a boltban vásárolt termékeket, mert sajnos a legtöbb kész- vagy félkész termék tartalmaz hozzáadott cukrot. Ezért legjobb, ha ezeket is mellőzzük, és csak nyersanyagot vásárolunk a magunk által elkészített ételhez. A cukor elhagyása alapvető, e nélkül nem fog gyógyulni a betegségünk.

Asztrológia konferencia 05.29

Az ekcéma ugyanis intő jel az emésztőrendszer egyensúlyának felborulására. Akár súlyos károsodás is állhat a bőrön jelentkező tünetek mögött. Ha a bélflóra károsodott, a felszívódás sem kielégítő, így a tápanyagok egy része nem tud hasznosulni. Mivel a bélflórát a finomított, glutént tartalmazó lisztek kezdik ki a leginkább, ezért ezek teljes elhagyása is javasolt a gyógyulás érdekében.

Ugyanígy száműzzük egy időre a tejet, mert ez is erőteljesen nyákosítja a bélrendszert. Sajnos egy időre a sajtról, tejfölről, túróról is le kell mondani, ezeket az emésztőrendszer regenerálódása után fokozatosan visszavezethetjük az étrendbe, de csak mértékkel. Hiszen ha visszatérnénk a kúrát megelőző táplálkozáshoz, akkor nagy valószínűséggel ugyanabba a körforgásba kerülünk vissza – ezért beszélünk inkább életmódváltásról és nem diétáról.

A bél tisztítása érdekében fogyasszunk rengeteg rostos zöldséget, reggelente keverjünk el vízben vagy gyümölcslében egy evőkanál útifűmaghéjat. Használjunk az ételekhez zúzott lenmagot, ez szintén kitűnően pucolja a bélfalat. Fogyasszunk pre- és probiotikumokat a hasznos baktériumok újratelepítése céljából.

Nem szabad megfeledkezni a kellő mennyiségű folyadékbevitelről sem, mert ez alapvető feltétele a tisztulási folyamat lezajlásának. Egy átlagos testalkatú nő esetében 2-2,5 liter, férfi estében 2,5-3 liter legyen a napi mennyiség. Tisztított víz, frissen facsart gyümölcs- és zöldséglé, illetve gyógynövényekből készült tea formájában vegyük magunkhoz a kellő folyadékmennyiséget.

A kellemetlen tünetek enyhítésére természetesen használhatunk kenőcsöket, de kerüljük a szteroidos, illetve a gyógyszertári kencéket. A szteroidos krémek agresszívan avatkoznak be a bőr működési folyamataiba, a gyógyszertári krémek nagy részének pedig a vivőanyaga (például paraffinolaj, melyet leginkább Mineral oilként találunk meg) jelent hosszú távú alkalmazás esetén veszélyt. A kőolajszármazékok ugyanis eltömítik a pórusokat, amelyek egy idő után „fulladozni” kezdenek a felgyülemlett anyag miatt, így a bőr képtelen lesz ellátni méregtelenítő funkcióját. Használjunk inkább hidegen sajtolt, nem hidrogénezett növényi olajokat, mint például olíva-, jojoba- vagy mandulaolajat.

Kifejezetten ekcémás tünetekkel bíró bőrre javasolt a balzsamos szuhar olaja. Krém formájában is megtalálható, ez az egyik leghatásosabb hámosító, viszketéscsillapító gyógynövény. Az argánolaj, ligetszépe- és borágóolaj, a shea- és a kakaóvaj szintén hatásosak lehetnek a tünetek enyhítésére. Keressük a kezeletlen, finomítatlan változataikat.

Forrás: Gyógyszer nélkül

Képek: Canva

Több ezer hallgatónk döntött már, úgy hogy elfogadja a segítséget, a tudást. Csatlakozz az Integratív Medicina Egészségklubhoz!

Asztrológia konferencia 05.29

További bejegyzések

Életmód

Kimondott szavak

Az ember életében számos olyan esemény van, amit – nagyon szépen megfogalmazva – saját jószántából nem választana. Ezeket a történéseket karaktere függvényében mindenki kicsit másként

Tovább »
Megoldások

Buddha az egészségügyben

Nem az a cél, hogy a buddhista tanokat tanulmányozzuk, hanem az, hogy egy avatott buddhista gondolkodó ismeretein keresztül, egy olyan gondolkodásmódot ismerjünk meg, amiről C.G.

Tovább »

További előadások

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!

Itt tudsz csatlakozni az ingyenes előadásokhoz!

Itt tudsz csatlakozni az ingyenes előadásokhoz!