fbpx

Tyúkhúr, gyógynövény és gyomnövény egyben

A tyúkhúr megosztó növény: a gazdák folyamatos küzdelmet folytatnak vele a mezőgazdasági területeken, ahol gyakran felüti a fejét, mások viszont szándékosan ültetik kertükbe gyógynövényként, élelmiszerként annak jótékony egészségügyi hatásai, finom íze miatt. Cikkünkben bemutatjuk, milyen növény a tyúkhúr, milyen kártékony és jótékony hatásai vannak mind a környezetre, mind szervezetünkre és milyen módon hasznosíthatjuk a háztartás … Olvass tovább

A vérehulló fecskefű 10 igazolt gyógyhatása

Szemölcs ellen Vérehulló fecskefű ecsetelő A szemölcs egy olyan – sokszor komoly kellemetlenségeket okozó – kinövés, mely a bőr apró sérüléseinél alakul ki humán papilloma vírus okozta fertőzés következtében. A test bármely részén megjelenhet, leggyakrabban azonban a kézen, a lábfejen és a talpakon fejlődik ki. Sajnos nem könnyű megszabadulni tőle, ugyanis sebészeti úton vagy lézerrel … Olvass tovább

Aloe vera: holisztikus alapanyag a történelem során

Az aloe vera évezredek óta használt növény az egészség és a jólét támogatására – és nagyon jó okokból. Akár helyi gélként, akár lenyelve használják, az aloe verát az egyik legerősebb növényként tartják számon, amely természetesen segíti az emberi testet. A legújabb tanulmányok feltárták, hogy az aloe vera milyen hatással volt a múlt társadalmaira. A fáraók idejében az aloe verát … Olvass tovább

Mi mindenre lehet jó az oregánó olaj?

Az oregánó, vagy más néven szurokfű mediterrán területen őshonos növény megtalálható Európa, Ázsia mérsékelt szubtrópusi övezeteiben. Észak-Amerikába telepesek által került, ahol különböző módosított változatok (hibridek) termesztése is gyakori. Hazánkban tölgyesekben, napos cserjés helyeken, száraz hegyoldalakon, kaszálókon, erdei vágások mentén, sokszor tömegesen található meg. A szurokfűfélék rendszerezése igen bonyolult feladat, mert az ide tartozó 4 növénycsalád … Olvass tovább

Hörghurut: kezeljük természetes antibiotikumokkal!

A hörgők akut gyulladása (hörghurut) általában megfázás vagy fertőzés esetén alakul ki, és fájdalmas köhögéssel, sűrű köpettel, szörcsögő légzéssel, valamint fejfájással és mellkasi fájdalommal jár. A krónikus hörghurut oka lehet hosszú éveken át tartó cigarettafogyasztás, a szennyezett levegő, a csapadékos éghajlat vagy a rossz étkezési szokások. Okozhatja azonban tüdő- vagy szívbetegség. Főleg idősebb korban a … Olvass tovább

Hogyan készül a házi almaecet?

A téli időszakban mindannyian szeretnénk megvédeni magunkat a légzőszervi megbetegedésektől. A megszokott kezelések mellett próbáljuk ki az almaecet fogyasztását, amely sokkal megbízhatóbb hatást fejt ki akkor, ha mi készítjük el. Mi mindenre jó az almaecet?          Erősíti az immunrendszert          Csökkenti a testsúlyt           Fokozza az anyagcserét           Serkenti az emésztést           Csökkenti a koleszterin szintet           Aktiválja a szív és … Olvass tovább

Hogyan készítsünk gyógyhatású fűszerolajokat?

A fűszerolajokat és a gyógynövényolajokat az emberiség évezredek óta ismeri és használja úgy a gasztronómia területén, ételek, saláták ízesítésére, mint a terápiák területén is különböző gyógyhatásaik miatt. Ezek a típusú fűszerolajok kimondottan növény alapú olajok és nem tartalmaznak semmiféle mesterséges aromát, színezéket, valamint nem párolognak el, mint az illóolajok. A bőrön keresztül felszívódva, belélegezve és … Olvass tovább

Mire jó a cseresznye kocsánya?

Azon kívül, hogy ezen csüng a cseresznye az ágról, számos, a szervezetünk számára jótékony hatással bír. Alig akad olyan ember, aki ne szeretné ezt a szemet kápráztató, a piros és bordó árnyalataiban pompázó gyümölcsöt. Azt viszont kevesen tudják, hogy a cseresznyeszárat nem szabad eldobni, attól sokkal értékesebbek a benne lévő hatóanyagok. A népgyógyászat évszázadok óta … Olvass tovább

Igazi édesgyökér (Glycyrrhiza glabra)

A kesernyésen édes, ánizsos ízű igazi édesgyökér glicirrhizin nevű hatóanyaga a cukornál ötvenszer édesebb. Ez a növény a medvecukor egyik alapanyaga. Barna sör és likőrök ízesítéséhez is használják. Már az ókorban is ismerték, ekkor kapta a Glycyrrhiza (glykys = édes, rhiza = gyökér) nevet. A középkorban ebből alakult ki a latin liquiritia elnevezés. Dioszkuridész mellpanaszoknál, … Olvass tovább

Gyógynövény füstölő (smudge stick) készítése

Hogyan és miből készítsd el saját gyógynövény füstölődet? Ha nem akarsz füstölni, dekorációnak vagy ajándéknak is tökéletes. A smudge stick eredete Amerikába, egészen pontosan az indián kultúrába nyúlik vissza. A smudging szertartás keretében szent gyógynövényeket égettek, amelyek áldást vagy akár szellemi megtisztulást is hozhattak. Az egyik leggyakrabban használt gyógynövény a zsálya (többféle zsálya szóba jöhet, … Olvass tovább

8 gyógynövény, melyek a te kertedben is előfordulnak (és azt hiszed, hogy gyomnövények)

Egy kert sok meglepetést tartogat. Ezek a meglepetések akár még gyógynövények formájában is elénk tárulhatnak. Te is azt hitted, hogy ezek irtani való gyomnövények? Sokszor találkozom meglepett arcokkal, amikor bemutatom a széles levelű útifüvet. „Jé, ezt meg lehet enni?” Igen, meg lehet enni, és még egy csomó kedvező hatása is van szervezetünkre. A fehér libatopról … Olvass tovább

Édeskömény (Foeniculum vulgare)

A édeskömény kétéves vagy évelő gyógynövény, rokona többek között a kapor, a kömény és az ánizs is. A Földközi-tenger mellékén honos, ugyanakkor a világ minden mérsékeltövi területén termesztik. Az ókor óta megbecsült fűszer- és gyógynövény nemcsak Európában, de Kínában, Arábiában és Egyiptomban is. Az ókori orvostudomány menstruációs panaszokat, vese- és hólyagbántalmakat is kezelt vele, a … Olvass tovább

Mi a lecitin, és miért van rá szükségünk?

A lecitin jelentőségét kutató amerikai tudósok fedezték fel, hogy a lecitin csökkenti az ereket megbetegítő homocisztein mennyiségét. Ezen túlmenően vizsgálataikban addig jutottak, hogy a lecitin lejjebb viszi a magas vérnyomást, gátolja az epekő kifejlődését. Szerintük jó okkal feltételezhető, hogy a lecitin erősíti az idegrendszert, javítja a koncentráló képességet, azaz mintegy meghosszabbítja a test és a … Olvass tovább

Grapefruitmag kivonat: te mire használod?

A grapefruit (Citrus paradisi) a citromfélék nemzetségébe, a Rutaceae (rutafélék) családjába tartozik. Intenzív kutatások bebizonyították, hogy a grapefruitmag kivonat baktériumok, vírusok, gombák, paraziták ellen is hatékony. A grapefruitmag kivonat kb. 800 különböző baktériumtörzs és kb. 100 gombafajta ellen hatékony. Dr. Jakob Harich amerikai orvos és fizikus 1964-ben felfedezte a grapefruitmag kivonat antibiotikus hatását. A grapefruitmag … Olvass tovább

Zsúrló, csontjaink legjobb barátja

A mezei zsurló (equisetum arvense), amit kétéltű növénynek is szoktak emlegetni és kicsi bolygónk igen régi lakója, körülbelül 400 millió éve él itt a Földön, tanúként túlélve Földanyánk számos átalakulását. Rokonságban áll a páfrányokkal, zuzmókkal és mohákkal és egyes fajok elérhetik a 30 m magasságot is, helyenként kisebb erdőket képezve. Az első élete tavasszal kezdődik, … Olvass tovább

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!