Barion Pixel Bőrgyulladás: Milyen gyógynövény segíthet? — Integratív-Medicina

Milyen gyógynövény jó bőrgyulladásra?

A bőrgyulladás (dermatitisz) szinte minden bőrbetegségnek velejárója, mégis az azt jelölő latin szót leginkább az ekcémákkal kapcsolatosan használják. Nagyon nehéz a bőrgyulladásról általánosságban beszélni, ezért érdemes megtudni, mit értsünk alatta.

Mi a gyulladás?

Gyulladás keletkezik minden szöveti sérülés nyomán, a szervezet azonnal elkezdi ugyanis helyreállító tevékenységét. Eltakarítja az elhalt sejteket a regeneráció útjából, a kívülről a test belsejébe igyekvő kórokozókat pedig elpusztítja. Nincs ez másként a bőrnél sem.

A kórokozók jelenléte nem törvényszerű, vannak úgynevezett steril gyulladások is, amelyek természetesen hamarabb gyógyulnak. A bőr bármilyen eredetű sérülése esetén tehát az egyik legfontosabb teendő a terület fertőtlenítése és tisztán tartása.

Mi okozhatja?

Szöveti sérülésről valószínűleg elsőként a kisebb-nagyobb baleset okozta sebek jutnak eszünkbe. Körülöttük a bőr kivörösödik és viszket. Ilyen tünetek észlelhetők külső és belső eredetű gyulladások esetén is, amikor a bőrfelszín kívülről érintetlen. További tünetek a kiütések, apró hólyagok. A bőrgyulladás tüneteit felsorolva máris látszik, hogy szinte a bőrgyógyászat valamennyi területét érintjük, hiszen a bőrbetegségek csaknem mindig kifejezett gyulladással járnak. Különbség a kiütések és kipirosodások formájában, a sérülés sterilitásában, a kórokozó fajtájában van.

Gyulladást okoznak a bakteriális, vírusos vagy gombás fertőzések. Az allergiás bőrtünetek ugyancsak gyulladások. Ilyenkor nem “igazi” kórokozók, hanem csupán az immunrendszer által annak tekintett ágensek, allergén antigének kerülnek érintkezésbe a bőrrel, melyek csalánkiütést, ekcémát okozhatnak. A rovarcsípések is okozhatnak bőrgyulladásokat, sőt ezek nyomán súlyos allergia is kialakulhat. Bőrgyulladásos tünet kísérhet sok egyéb betegséget, ami a szervezet más részeit vagy egészét érinti. A bárányhimlő ennek kézenfekvő példája.

Asztrológia konferencia 05.29

A teendők

Az apróbb horzsolások, sebek kezelése általában nem igényel orvosi beavatkozást, a szélfútta, száraz bőrt is elég csak bekenni. Annál nagyobb figyelmet érdemelnek az allergiás, ekcémás bőrgyulladások, illetve ha a bőrrendellenességek nem javulnak vagy tűnnek el 1-2 héten belül, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

A bőrgyulladások borogatásokkal, gyulladáscsökkentő krémekkel, valamint szájon át adható gyógyszerekkel kezelhetőek.

Gyógynövények

Bőrbetegségek kezelésére számos gyógynövény alkalmazható. A legismertebbek az apróbojtorjánfű, cickafarkfű, csalánlevél, diólevél, ezerjófű, fűzfakéreg, kamilla, legyezőfű, szappanfű, szemvidítófű, szurokfű tarackgyökér, vadárvácska és a veronikafű.

Csalánkiütésre az apróbojtorjánfű, árvacsalán és csalánlevél használható, míg az ekcémára a diólevelet, farkasalma-levelet és a közismerten gyulladáscsökkentő kamillát ajánlják. A fagyásra az árnika, árvacsalánfű, cickafarfű, fagyöngy, kamilla, körömvirág, tölgyfakéreg ad gyógyírt. Hajhullásra, korpásodásra bojtorjángyökér, csalánlevél, fűzfalevél és kéreg, kamilla, ökörfarkvirág, római kamilla ajánlható. Természetesen a gyógynövényes kezelés nem helyettesítheti az orvos helyes diagnózisát és szakellátását!

Forrás: Házipatika

Asztrológia konferencia 05.29

További bejegyzések

További előadások

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!

Itt tudsz csatlakozni az ingyenes előadásokhoz!

Itt tudsz csatlakozni az ingyenes előadásokhoz!