fbpx

Ízületi gyulladás (arthritis) – A legfontosabb tudnivalók

Ízületi gyulladásnak nevezzük bármely ízületünk gyulladással járó megbetegedését, mely jelentkezhet heveny vagy krónikus formában, érinthet egy vagy több ízületet, kialakulhat többféle úton, azonban a végeredmény az érintett ízület(ek) duzzanatával, vörösségével, melegségével, fájdalmával és funkciójának csökkenésével járó állapot. Arthritis esetén a fenti panaszok mellett jelentkezhetnek általános tünetek, úgymint általános gyengeség, rossz közérzet, hőemelkedés vagy akár láz … Olvass tovább

A Hashimoto (a pajzsmirigy autoimmun gyulladása) valóban gyógyíthatatlan betegség? 2. rész

Hashimoto-thyreoiditis a pajzsmirigy krónikus, limfocitás, autoimmun gyulladásával járó betegség. Az autoimmuntás azt jelenti, hogy az immunrendszer a saját testi szövetei ellen fordul, mert antigénnek (idegen anyagnak) érzékeli azokat és szövetspecifikus anittesteket („jelölő” immunanyag) kezd termelni, amiből létrehozza az antigén-anittest komplexeket, amelyeket aztán a fehérvérsejtek (limfociták), az immunrendszer katonái, elpusztítanak. (1)A Hashimoto-thyreoiditis jellemzően T-helper1 fehérvérsejt dominanciával … Olvass tovább

A Hashimoto (a pajzsmirigy autoimmun gyulladása) valóban gyógyíthatatlan betegség?

Korunk egyik leggyakoribb autoimmun betegsége a Hashimoto-thyreoiditis. A közhiedelemmel ellentétben nem a pajzsmirigy direkt megbetegedése, hanem elsősorban az immunrendszer hibás működése a kiváltó oka, a pajzsmirigy valójában ennek a kórfolyamatnak az áldozata. A betegség lefolyása során az immunrendszer tévesen megtámadja a pajzsmirigy szöveteit, aminek következtében az begyullad, de ez a gyulladás nehezen észrevehető, mert rendszerint … Olvass tovább

Az antidepresszánsok nem teszik boldogabbá az embereket – derül ki egy tanulmányból

Szaúd-arábiai kutatók azt találták , hogy azok a depresszióval küzdő emberek, akik antidepresszáns gyógyszert szednek, semmivel sem lesznek boldogabbak azoknál, akik nem szedik. Ahelyett, hogy javítanák a boldogságszintet, az antidepresszánsok a legjobb esetben sem tesznek semmit . A legrosszabb esetben szörnyű mellékhatásokat okoznak, amelyek akár öngyilkossághoz vagy gyilkossághoz is vezethetnek. A King Saud Egyetem tudósai az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálatának (NHS) … Olvass tovább

Tanulmány: A magas fruktóztartalmú étrend negatívan befolyásolhatja a zsíranyagcserét a májban

A Cell Metabolism című folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint az élelmiszerekben lévő magas fruktózszint gátolhatja a máj zsírégető képességét. Ez a hatás a fruktózra jellemző, egy egyszerű cukor, amely természetesen megtalálható a gyümölcsökben és a mézben. Az ugyanilyen magas glükózszint, az egyszerű cukor egy másik fajtája éppen ellenkező hatást fejtett ki, mivel javította a máj zsírégető funkcióját. A fruktóz rontja a máj … Olvass tovább

A valaha készült legátfogóbb kutatás szerint a ketogén diéta egy “betegségeket elősegítő katasztrófa”

A Frontiers in Nutrition című szaklapban megjelent kutatás szerint a ketogén étrend a terhes nőket és a vesebetegségben szenvedő betegeket jelentős egészségügyi veszélynek teszi ki. Ez a valaha készült legátfogóbb kutatás a népszerű ketogén étrenddel kapcsolatban. A Ketogén étrend és krónikus betegségek: A kockázatokkal szembeni előnyök mérlegelése címmel megjelent tanulmány azt is megállapította, hogy a … Olvass tovább

A kombucha hatásai

Kombucha A Kombucha fogyasztása az emberi szervezetre gyakorolt hatásai miatt vált népszerűvé. Az élesztőgombák és baktériumok által termelt összetevők hozzájárulhatnak az egészséges életmód fenntartásához. Írásos forrás szerint a gombakultúra előállít szerves savakat (pl.: ecetsav, oxálsav, glükonsav, glükuronsav, jobbra forgató (L+) tejsav, citromsav, foszforsav, almasav), enzimeket (pl.: proteáz, amiláz, kataláz, lipáz), valamint, lipideket, zsírsavakat, szterolokat, monoszacharidokat, … Olvass tovább

A fokhagyma antimikrobiális hatása

A fokhagyma bizonyított hatásai A fokhagyma nemcsak egy fűszernövény, ami nagyon sok finom étel nélkülözhetetlen alapanyaga, hanem egy csodás gyógynövény is. A fokhagyma szinte a világon mindenhol ismert és rendszeresen használják. A népi gyógyászat megfigyelésein alapulva gyógynövényként nagyon sok betegség kezelésénél előszeretettel alkalmazzák. Hatékonysága számos kutatócsoport figyelmét felkeltette (1). Az emberiségnek ősidők óta sokféle betegséggel … Olvass tovább

A kendermag bizonyítékokon alapuló egészségügyi előnye

A kendermag a kender növény (Cannabis sativa) magja. A kétszikűek osztályába a kenderfélék családjának névadó növénynemzetsége. Ezek azonban csak nyomokban tartalmaznak THC-t, a marihuána pszichoaktív vegyületét. A kendermag kivételesen tápláló, gazdag egészséges zsírokban, fehérjében és különféle ásványi anyagokban. A kendermag hihetetlenül tápláló: Enyhe dió ízű, és hántolva gyakran kender szívnek nevezik. Több mint 30%-ban tartalmaz zsírokat. … Olvass tovább

A kollagén-kiegészítők szedésének legfontosabb előnyei

A kollagén tartalmú étrend-kiegészítők rendszeres fogyasztása egyre nagyobb figyelmet kap, a nekik feltételezett jótékony hatásaik miatt. Utána néztünk egy két olyan tudományos kutatás eredményének, ami segít eligazodni a valós és vélt hatások között. A kollagén a legfontosabb strukturális fehérje, amely tulajdonképpen egyben tartja a testünket, ő a „ragasztó anyagunk”. Rugalmasságot ad a bőrünknek, a hajnak, … Olvass tovább

Mikrobiom jelentése – a diéta és a betegségek kapcsolata

A mikrobiom kifejezéssel egyre gyakrabban találkozhatunk az egészséggel, életmóddal, diétával foglalkozó cikkekben. Jelentőségére az elmúlt években megjelent, és napjainkban is zajló kutatási eredmények hívják fel a figyelmet. A mikrobiom jelentéséről és az egészségünk megőrzésében betöltött szerepéről dr. Tamássy Klára belgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa nyilatkozott. Mikrobiom – mit jelent? A bélrendszerben több, mint 100 … Olvass tovább

A cékla – tudományosan is igazolt – lenyűgöző hatásai az egészségre

A cékla beltartalmát tekintve gazdag rost tartalma mellett nagyon értékes vitaminokat, ásványi anyagokat, mikor- és makro-tápanyagokat is tartalmaz. Rendszer fogyasztása jótékonyan hat az egészség támogatásában mindezt úgy, hogy kalória tartalma igen alacsony (1). Nitrátok a vérnyomás csökkentésért A cékla magas koncentrációban tartalmaz nitrátokat, amelyek köztudottan vérnyomáscsökkentő hatásúak. Ennek köszönhetően, rendszeres fogyasztása csökkentheti a szívroham, a … Olvass tovább

A földimandula hatásai az egészségre

A földimandula, más néven chufa, sárga dió vagy tigrismogyoró, valójában nem dió, hanem ehető gumó. Mérete megegyezik a csicseriborsó méretével, de ráncosak, rágós textúrájúak, édeskés, dióra hasonlító íze van. A régi írások elmondása szerint ő volt az első Egyiptomban termesztett növény, amelyet hagyományosan élelmiszerként és gyógyszerként is felhasználtak. Rendkívül gazdag különféle tápanyagokban, és ennek köszönhetően … Olvass tovább

A kurkumin bizonyítékokon alapuló egészségre gyakorolt jótékony hatásai

A kurkuma lehet a leghatékonyabb étrend-kiegészítő. Számos, kiváló tanulmány azt mutatja, hogy a kurkuma rendszeres fogyasztásának jelentős előnyei vannak a test és az agy működésére. A kurkuma erős gyógyhatású bioaktív vegyületeket tartalmaz A kurkuma az a fűszernövény, amely a curry sárga színét adja. Indiában évezredek óta használják fűszer- és gyógynövényként. A tudomány már évekkel ezelőtt … Olvass tovább

Az oregano olaj egészségre gyakorolt hatásai

Az oregano vagy más néven szurokfű (Origanum vulgare L.) népszerű fűszer- és gyógynövény, amely egész Európában megtalálható. Íze olyan, mintha a majoranna és a kakukkfű keresztezéséből született volna. Sokan leginkább az olasz ételek egyik legismertebb alapanyagaként ismerik. Az ókori Egyiptomban köhögéscsillapítóként volt közismert, az ókori Görögországban pedig sérülések gyógyítására használták. A középkorban szurokfűolajjal óvták meg … Olvass tovább

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!