fbpx

A valaha készült legátfogóbb kutatás szerint a ketogén diéta egy “betegségeket elősegítő katasztrófa”

A Frontiers in Nutrition című szaklapban megjelent kutatás szerint a ketogén étrend a terhes nőket és a vesebetegségben szenvedő betegeket jelentős egészségügyi veszélynek teszi ki. Ez a valaha készült legátfogóbb kutatás a népszerű ketogén étrenddel kapcsolatban. A Ketogén étrend és krónikus betegségek: A kockázatokkal szembeni előnyök mérlegelése címmel megjelent tanulmány azt is megállapította, hogy a … Olvass tovább

A kombucha hatásai

Kombucha A Kombucha fogyasztása az emberi szervezetre gyakorolt hatásai miatt vált népszerűvé. Az élesztőgombák és baktériumok által termelt összetevők hozzájárulhatnak az egészséges életmód fenntartásához. Írásos forrás szerint a gombakultúra előállít szerves savakat (pl.: ecetsav, oxálsav, glükonsav, glükuronsav, jobbra forgató (L+) tejsav, citromsav, foszforsav, almasav), enzimeket (pl.: proteáz, amiláz, kataláz, lipáz), valamint, lipideket, zsírsavakat, szterolokat, monoszacharidokat, … Olvass tovább

A fokhagyma antimikrobiális hatása

A fokhagyma bizonyított hatásai A fokhagyma nemcsak egy fűszernövény, ami nagyon sok finom étel nélkülözhetetlen alapanyaga, hanem egy csodás gyógynövény is. A fokhagyma szinte a világon mindenhol ismert és rendszeresen használják. A népi gyógyászat megfigyelésein alapulva gyógynövényként nagyon sok betegség kezelésénél előszeretettel alkalmazzák. Hatékonysága számos kutatócsoport figyelmét felkeltette (1). Az emberiségnek ősidők óta sokféle betegséggel … Olvass tovább

A kendermag bizonyítékokon alapuló egészségügyi előnye

A kendermag a kender növény (Cannabis sativa) magja. A kétszikűek osztályába a kenderfélék családjának névadó növénynemzetsége. Ezek azonban csak nyomokban tartalmaznak THC-t, a marihuána pszichoaktív vegyületét. A kendermag kivételesen tápláló, gazdag egészséges zsírokban, fehérjében és különféle ásványi anyagokban. A kendermag hihetetlenül tápláló: Enyhe dió ízű, és hántolva gyakran kender szívnek nevezik. Több mint 30%-ban tartalmaz zsírokat. … Olvass tovább

A kollagén-kiegészítők szedésének legfontosabb előnyei

A kollagén tartalmú étrend-kiegészítők rendszeres fogyasztása egyre nagyobb figyelmet kap, a nekik feltételezett jótékony hatásaik miatt. Utána néztünk egy két olyan tudományos kutatás eredményének, ami segít eligazodni a valós és vélt hatások között. A kollagén a legfontosabb strukturális fehérje, amely tulajdonképpen egyben tartja a testünket, ő a „ragasztó anyagunk”. Rugalmasságot ad a bőrünknek, a hajnak, … Olvass tovább

Mikrobiom jelentése – a diéta és a betegségek kapcsolata

A mikrobiom kifejezéssel egyre gyakrabban találkozhatunk az egészséggel, életmóddal, diétával foglalkozó cikkekben. Jelentőségére az elmúlt években megjelent, és napjainkban is zajló kutatási eredmények hívják fel a figyelmet. A mikrobiom jelentéséről és az egészségünk megőrzésében betöltött szerepéről dr. Tamássy Klára belgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa nyilatkozott. Mikrobiom – mit jelent? A bélrendszerben több, mint 100 … Olvass tovább

A cékla – tudományosan is igazolt – lenyűgöző hatásai az egészségre

A cékla beltartalmát tekintve gazdag rost tartalma mellett nagyon értékes vitaminokat, ásványi anyagokat, mikor- és makro-tápanyagokat is tartalmaz. Rendszer fogyasztása jótékonyan hat az egészség támogatásában mindezt úgy, hogy kalória tartalma igen alacsony (1). Nitrátok a vérnyomás csökkentésért A cékla magas koncentrációban tartalmaz nitrátokat, amelyek köztudottan vérnyomáscsökkentő hatásúak. Ennek köszönhetően, rendszeres fogyasztása csökkentheti a szívroham, a … Olvass tovább

A földimandula hatásai az egészségre

A földimandula, más néven chufa, sárga dió vagy tigrismogyoró, valójában nem dió, hanem ehető gumó. Mérete megegyezik a csicseriborsó méretével, de ráncosak, rágós textúrájúak, édeskés, dióra hasonlító íze van. A régi írások elmondása szerint ő volt az első Egyiptomban termesztett növény, amelyet hagyományosan élelmiszerként és gyógyszerként is felhasználtak. Rendkívül gazdag különféle tápanyagokban, és ennek köszönhetően … Olvass tovább

A kurkumin bizonyítékokon alapuló egészségre gyakorolt jótékony hatásai

A kurkuma lehet a leghatékonyabb étrend-kiegészítő. Számos, kiváló tanulmány azt mutatja, hogy a kurkuma rendszeres fogyasztásának jelentős előnyei vannak a test és az agy működésére. A kurkuma erős gyógyhatású bioaktív vegyületeket tartalmaz A kurkuma az a fűszernövény, amely a curry sárga színét adja. Indiában évezredek óta használják fűszer- és gyógynövényként. A tudomány már évekkel ezelőtt … Olvass tovább

Az oregano olaj egészségre gyakorolt hatásai

Az oregano vagy más néven szurokfű (Origanum vulgare L.) népszerű fűszer- és gyógynövény, amely egész Európában megtalálható. Íze olyan, mintha a majoranna és a kakukkfű keresztezéséből született volna. Sokan leginkább az olasz ételek egyik legismertebb alapanyagaként ismerik. Az ókori Egyiptomban köhögéscsillapítóként volt közismert, az ókori Görögországban pedig sérülések gyógyítására használták. A középkorban szurokfűolajjal óvták meg … Olvass tovább

A Papaya rendszeres fogyasztásának bizonyítékokon alapuló egészségügyi előnyei

A papaya hihetetlenül egészséges, trópusi gyümölcs. Rengeteg antioxidáns hatóanyag van benne, amelyekről már korábban kiderült, hogy támogatják az immunrendszert és gyulladáscsökkentő hatásúak. A gyümölcs és a növény egyéb részeinek őslakosok által történő széleskörű felhasználása miatt került a kutatók figyelmének középpontjába. Nézzük, miért érdemes rendszeresen papayát fogyasztani! Nemcsak finom, hanem tápanyagokban is gazdag A papaya a … Olvass tovább

Vitaminpótlás orvosi dilemmái

Mindenki tudja, hogy a vitaminok az élethez feltétlenül szükségesek és azt is, hogy ezeket az anyagokat a szervezetünk nem tudja előállítani. Csak úgy, mint az ásványokat és nyomelemeket sem. A vitamin pótlása újra és újra felvetődik és a világon a lakosság óriási összegeket költ erre. Seregnyi irodalma van annak, hogy az egyes vitaminok, ásványok, nyomelemek, … Olvass tovább

REDOX BIOLÓGIA – ÉLETHOSSZABBÍTÁS, ANTIAGING

ANTIAGING – MANAPSÁG AZ EMBER HAMARABB ÖREGSZIK, MINT AHOGYAN A BIOLÓGIAI ÓRÁJA AZT INDOKOLNÁ. Az ember folyamatosan kutatja az örök élet titkát, miközben újabb és újabb károsító tényezőket talál ki, hogy egyre rövidebbé tegye azt. Vannak, akik súlyos betegségükből menekülni akarva lefagyasztatnák magukat, hogy majd egy adott pillanatban a jövőben hűtőkamrából magukat előhozatván, az orvostudomány … Olvass tovább

Hippokratész 5 alapszabálya, amik a mai napig érvényesek

Hippokratész Kr.e. 460 körül született Kos szigetén, Görögországban. Ő lett az orvostudomány alapítója és korának legnagyobb orvosa. Orvosi gyakorlatát a megfigyelésekre és az emberi test tanulmányozására alapozta. Úgy vélte, hogy a betegség fizikai és racionális magyarázattal rendelkezik. Elutasította korának azon nézeteit, amelyek szerint a betegséget babonák, gonosz szellemek birtoklása és az istenek büntetése okozta. Hippokratész oktatása: Hippokratész úgy … Olvass tovább

A vírusok a barátaink!

A vírusok – szövetségesek? Ne próbáljuk meg kiirtani őket – inkább lépjünk velük szövetségre! A vírusok ugyanis minden korszakot túléltek és túlélnek; ők a Föld legnagyobb egyedszámú organizmusai, ha úgy tetszik, a Föld urai. És egészségünk támogatói. A korábbi, baktériumokkal kapcsolatos írás főbb megállapításait szinte egy az egyben bemásolhatnánk. Azon lehet vitatkozni, hogy előbb jöttek … Olvass tovább

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!