Barion Pixel Ez a férfiak és a nők agya közötti különbség — Integratív-Medicina

Ez a férfiak és a nők agya közötti különbség

A férfi és nő különbözősége még mindig talány. De egyre inkább úgy tűnik, hogy ennek kulturális gyökerei vannak, s nem a biológia a meghatározó tényező. Például a harcos, azaz a mai sztereotípiák szerint férfiasan viselkedő amazonok vagy a viking pajzs szüzek képe nem is annyira légből kapott, kulturálisan lehetséges. De vajon a férfiak és nők különböző agya mennyire befolyásolja, hogy milyenek a két nem képviselői?

Karinthy Frigyes Capillária című könyve a következővel kezdődik: “Férfi és nő hogy érthetnék meg egymást? Hisz mind a kettő mást akar – a férfi a nőt, a nő a férfit.” Nem csak egymást nem sikerült megérteniük hosszú időn át (s ez az állapot túlzás nélkül sokaknál máig tart), hanem azt sem, hogy vajon a diszkrepanciájuk a reprodukcióban betöltött másfajta szerepükön és az ezzel összefüggő eltérő felépítésükön túl az agyuk különbségéből fakad-e. Azaz van-e férfi és női agy?

A kutatások mára igazolták, hogy biológiailag nyilvánvalóan nincs lényeges eltérés, az eltérő társadalmi szerepek azonban különbségeket alakítanak ki. Azaz a biológi okokból nemenként különböző agyakról szóló neuroszexizmus értelmetlen. Ezen a véleményen van Gina Rippon a birminghami Aston Egyetem professzora, a kognitív idegrendszeri képalkotás szakértője, a The Gendered Brain (A nemekre osztott agy) című tudományos bestseller szerzője is, aki az agyi nemi különbségekre vonatkozó adatokat elemezve alakította ki álláspontját.

Asztrológia konferencia 05.29

A plaszticitás a kulcskérdés

Kutatásai elején sokakhoz hasonlóan a különbségeket kereste. De nem talált semmi lényegeset, és más kutatások szintén megkérdőjelezték az ilyen különbségek létezését. Például, ha figyelembe vették az agy méretében mutatkozó különbségeket, a kulcsstruktúrákban a nemi különbségek eltűntek. Sokáig eltartott mire rájött, hogy abba kell hagynia a férfiak és nők közötti különbségek keresését, mert nincsenek szignifikáns nemi különbségek az agyban . Ez azért is fontos, mert megszűnik az olyan sztereotípiák alapja, mint például: nincs értelme a lányoknak a tudománnyal foglalkozni, mert nincs tudományos agyuk, vagy a fiúk nem lehetnek érzelmesek, vagy vezetni akarnak.

A plaszticitásának feltárása viszont bizonyította, hogy az agy sokkal inkább a tapasztalatok függvényében alakul. Ha megtanulunk egy készséget, akkor az agy megváltozik, sőt folytatja a változást. Ha valakinek újra és újra térbeli feladatok megoldásával kell foglalkoznia, akkor idővel jobban fogja teljesíteni őket, mert a neurális utak megváltoznak, automatikus útvonalakká válnak. A feladat valóban könnyebbé válik – szögezte le Rippon.

A professzor szerint az utóbbi évek egyik nagy áttörése az volt, hogy felismertük, az agyunkat felnőttkorban is folyamatosan változtatjuk nemcsak az oktatás, hanem az általunk elvégzett munka, a hobbik, a sportolás miatt. Egy vizsgálat kiderítette, hogy a folyamatosan dolgozó londoni taxisok agya különbözik a gyakornokokétól és a nyugdíjas taxisokétól. Sőt nyomon követhetjük az emberek közötti különbségeket, akik videojátékokat játszanak, origamit tanulnak, vagy hegedűlnek. Tegyük fel, hogy ezek az agyváltoztató tapasztalatok különbözőek az emberek vagy esetében. Ha például a férfiak csoportját vesszük, az azt jelenti, hogy az ide tartozóknak általában sokkal nagyobb a tapasztalatuk a dolgok felépítésében vagy a bonyolult 3D struktúrák kialakításában (például a legózásban). Nagyon valószínű, hogy ezt megmutatja az agyuk, mert az agy az egyén életét tükrözi.

Amint felismerjük, hogy agyunk plasztikus formázható anyag, akkor a nemi sztereotípiák ereje nyilvánvalóvá válik. Ha követhetnénk egy kislány vagy egy kisfiú agyának fejlődését, akkor már a születés pillanatától, vagy akár még korábban is láthatnánk, hogy ezeket az agyakat különböző utakra lehet helyezni. A játékok, ruhák, könyvek, szülők, családok, tanárok, iskolák, egyetemek, munkaadók, társadalmi és kulturális normák – és természetesen a nemi sztereotípiák – mind különböző irányokat jelölhetnek a különböző agyak számára – olvashatók Rippon gondolatai a The Guardianben.

Alultanulmányozott nők

De a férfi és női agy különbözőségét máshogyan is meg lehet közelíteni. Ezt teszi Lisa Mosco ni idegtudós, a New York-i Weill Cornell Orvosi Főiskola egyik igazgatója. Szerinte a nőket krónikusan alultanulmányozza a tudomány és az orvostudomány is. Komplett orvosi kutatások zajlanak úgy, hogy kimaradnak belőlük a nők. A nőkre történelmileg úgy tekintettek, hogy ugyanolyanok, mint a férfiak, csak a reproduktív szerveik különböznek ott, ahol a bikini eltakarja a testüket. (Innen származik a bikini medicina kifejezés.) Az orvosok és tudósok mindkét nem tagjait teljesen azonos módon diagnosztizálták és kezelték mindaddig, amíg a reproduktív szervek nem kerültek a kutatás középpontjába. A nők agya sem ugyanaz, mint a férfiaké, de a kutatások túlnyomó részét ennek ellenére férfiakon végzik.

A legfontosabb különbség a férfi és a női agy között, hogy eltérően öregszenek – állította a tudós a Health magazinnak adott interjúban . A tesztoszteron és az ösztrogén szuperhormonok számos funkciót látnak el az agyban. Az ösztrogén kifejezetten védi a nők idegeit, fokozza a szervezet energiaszintjét, amivel támogatja az immunrendszert, és fiatalon tartja az agyat. A tesztoszteron ugyanezt teszi a férfiak esetében. A különbség az, hogy a hormonok “élettartama” eltérő. A tesztoszteron mennyisége az életkorral fokozatosan csökken, és csak nagyon későn tűnik el teljesen, a nőknél azonban az ösztrogén zöme a menopauza miatt elég gyorsan elillan egy adott életkorban. A menopauza miatt bekövetkezett hormonális változások erősen befolyásolják a nők agyát, potenciálisan szorongást vagy depressziót válthatnak ki, vagy akár növelhetik az Alzheimer-kór esélyét is.

Részben ez az oka annak, hogy az Alzheimer-kór sokkal gyakoribb a nőkben. Ugyanakkor a nőknek sokkal nagyobb az esélyük, hogy egyszer egy demenciában szenvedő személy gondozójává váljanak, márpedig az Alzheimer-betegek gondozói a stressz miatt nagyobb kockázatot viselnek, hogy maguk is demenssé váljanak. Azaz van egy saját Alzheimer-kórral kapcsolatos kockázatuk, és a társadalomban betöltött szerepünk is kissé hátrányos helyzetbe hozza őket.

Biológiailag 3,8 évvel fiatalabb a nők agya a férfiakénál. Legalábbis ez derült ki a washingtoni orvosi egyetem tanulmányából. A kutatás során 20 és 82 év közötti nők és férfiak agyát vizsgálták. A felfedezés segíthet megérteni annak okát, hogy a nők magasabb életkort elérve is fittek maradnak mentálisan. A jelenség a glükóz felhasználásán és az energia elégetésének módján alapul. Ezek ugyanis befolyásolhatják az agyi teljesítményünket.

A stressz szó szerint ellophatja a hormonokat.

A kortizol , amely a fő stresszhormon, egyensúlyban van az ösztrogénnel. Tehát ha a kortizol mennyisége felszaporodik a stressz miatt, az ösztrogéntermelése csökken. Ha a kortizol szintje csökken, mert mérséklődik a stressz, akkor az ösztrogén szintje visszaemelkedik. Ez igazán fontos nem csak a hormonális egészség, hanem az agy egészsége szempontjából is.

Ha egy nő nem ismeri a kockázatokat, akkor nem fogja feltenni a megfelelő kérdéseket. A férfiak és a nők eltérő utat követnek a demencia felé. A férfiak esetében ez inkább a szívbetegségekkel és a szív- és érrendszeri egészséggel kapcsolatos problémákon keresztül vezet, míg a nők esetében úgy tűnik, hogy inkább a hormonokkal és az anyagcserével kapcsolatos. A nőknek ezért olyan kérdéseket kell feltenniük az orvosuknak, hogy a pajzsmirigy működése milyen összefüggésben van a menopauzával? Vagy ösztrogén-hiányosak-e, és ez befolyásolhatja-e az agyukat? Szükség van-e hormonkezelésre?

Azaz a férfiak és a nők agya között egyfelől nincs különbség, másfelől mégis van . De azt világosan látni kell, a különbség nem abban ragadható meg, hogy a nők gyermekkoruktól fogva babázni szeretnek, a férfiak pedig autózni.

Forrás: Házipatika, Meixner Zoltán

Képek: Canva

Több ezer hallgatónk döntött már, úgy hogy elfogadja a segítséget, a tudást. Csatlakozz az Integratív Medicina Egészségklubhoz!

Asztrológia konferencia 05.29

További bejegyzések

Gyermekeink egészsége

Önálló tanulás gyermekeinknél

Önálló tanulás Mindannyian szeretnénk, hogy gyermekünk önálló felnőtté váljon, annak érdekében, hogy ez kialakulhasson, már iskolás korban el kell kezdeni lerakni az alapokat. Most kell

Tovább »

További előadások

Varga Tibor – mélyinterjú

Hogyan lett egy igazi zsiványból buddhista tanító? Biztos láttál már izgalmas színdarabokat, filmeket, na de Tibibá élettörténete… tátott szájjal néztük 70-en, élőben (Zoom-os klubtalálkozó keretein

Tovább »

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!

Itt tudsz csatlakozni az ingyenes előadásokhoz!

Itt tudsz csatlakozni az ingyenes előadásokhoz!