Barion Pixel Mi kell a nőnek? És a férfinak? — Integratív-Medicina

Mi kell a nőnek? És a férfinak?

Vajon egyformák vagyunk? Emberként igen, de a férfiak és a nők szervezete számtalan tulajdonságban különbözik egymástól. Nincs ez másképp a vitaminok és az ásványi anyagok szükségletével sem. Miből kell az egyik nemnek több, a másiknak pedig kevesebb?

Sok minden közös bennünk, az élettani folyamatok is egyformán zajlanak fiatalokban és idősekben, férfiakban és nőkben egyaránt. A tápanyagokra, tehát az energiát adó fehérjékre, zsírokra és szénhidrátokra, valamint a vitaminokra és az ásványi anyagokra is egyformán szükségünk van. Életkor és nem szerint viszont jelentős eltérések lehetnek abban a mennyiségben, amellyel egészségesen működhet a szervezetünk.

Asztrológia konferencia 05.29

Vastól a folsavig 

A menstruáció miatt a női szervezetnek nagyobb mennyiségű vasra, B12– és C-vitaminra és folsavra van szükségük, mint a férfinak. A vas a hemoglobin, a vér oxigénszállító fehérjéjének fontos része, a C-vitamin és a folsav a táplálékkal felvett vas felszívódását segíti, a B12-vitamin pedig a vérképzésben (is) fontos szerepet tölt be.
A várandós, illetve a szoptató édesanyáknak is megváltozik a vitamin- és ásványianyag-szükséglete. Ilyenkor leginkább a folsav és a vas szükséglete emelkedik meg, de fontosabbá válik a kalcium, a magnézium és a cink bevitele is. A vitaminok közül a folsavon túl több kell a C-, a B1-, B2-, B6– és E-vitaminból is.

A változókorba lépő vagy a menopauzán átesett nők vitamin- és ásványianyag-szükséglete is átalakul. Az ösztrogén nevű hormon szintje csökken, ami hatással van a csontszövet állandó lebontására és újjáépülésére is. Hiányában nő a kalcium kiáramlása a csontokból, és lassul a beépülése. Ezért kiemelten fontos az ilyen korú hölgyeknél a magasabb – legalább napi 1500 mg-os – kalciumbevitel, valamint figyelni kell a megfelelő D-vitamin-ellátásra is.

Éljen az energia!

A férfiak általában magasabb izomtömeggel rendelkeznek, mint a nők, ennek egészséges működéséhez pedig főleg a B-vitaminokra van szükség. 

A komolyabb fizikai munkát végző, esetleg intenzív sportot űző férfiak esetén az izmokat és az idegrendszert megfelelően működtető B1– és B2-vitaminokra van nagyobb mennyiségben szükségük, de a stressz leküzdéséhez a B5-vitamin többletbevitele is hozzájárulhat. 

A férfiak vasvesztesége sokkal kisebb, mint a nőké, más ásványi anyagok viszont fontosabbak számukra az ivarszervek megfelelő működéséhez. Ilyen például a cink, amely elengedhetetlen a normál spermiumok fejlődéséhez, és a tesztoszteron, az egyik férfi nemi hormon termelődéséhez szükséges. Hasonló szerepet tölt be a mangán, amely ezeken kívül a libidó fenntartásában is szerepet kap. Sőt, a férfiaknak szükséges még az E-vitamin, valamint a szelén megfelelő bevitelére is ügyelnie, mivel ezek a tápanyagok is segítik a férfi nemi szervek megfelelő működését. A férfiak általában több energiát is fogyasztanak, mint a kisebb testsúlyú nők. Az energiát adó tápanyagok, különösen a szénhidrátok megfelelő hasznosulásához főleg B1-, B2-, B6– és B12-vitaminokra van szükségük.

Végül egy érdekes, de fontos tényező is befolyásolja a férfiak vitamin- és ásványianyag-szükségletét: az őket érő stressz, illetve a stressztűrő képesség. A nők általában “érzelmesebbek”, a férfiak pedig gyakran – a vélt vagy valós társadalmi elvárásoknak megfelelni akarván – magukban tartják érzelmeiket, kevésbé hatékonyan dolgozzák fel a stresszt. Esetükben fontosabbá válhatnak olyan vitaminok és ásványi anyagok, amelyek növelik a szervezet ellenálló képességét a stresszel szemben. Ilyen például a C-vitamin, a szelén, a magnézium és bizonyos mértékben még az A– és az E-vitamin is.

Forrás: Alma Patika

Képek: Alma Patika, Canva

Több ezer hallgatónk döntött már, úgy hogy elfogadja a segítséget, a tudást. Csatlakozz az Integratív Medicina Egészségklubhoz!

Asztrológia konferencia 05.29

További bejegyzések

Megoldások

Elég tápanyagot kap az agya?

A folsav, a B12-, C-, E-, és D-vitaminok elengedhetetlenek a mentális egészséghez   Elengedhetetlen, hogy agyunkat megfelelő tápanyagokkal lássuk el. A Folsav, a B12-, C-,

Tovább »

További előadások

Menopauza könnyedén

Minden nő életében előbb-utóbb beköszönt a változókor, és ez hozhat pár nem várt – fizikális és lelki – tünetet. Ha most még fiatal nőként azt

Tovább »

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!

Itt tudsz csatlakozni az ingyenes előadásokhoz!

Itt tudsz csatlakozni az ingyenes előadásokhoz!