fbpx

Miért éhezel a cukorra?

Volt már veled úgy, olyan, hogy egyszerűen muszáj volt édességet enned? Akkor ott és azonnal? Mit tettél? Engedtél a csábításnak? Persze, nem probléma, ha alkalomadtán „megadjuk” magunkat, és nassolunk, azonban, ha ez rendszeresen megtörténik könnyen rossz szokássá is válhat. De miért is érezhetünk ellenállhatatlan kényszert a nassolásra?

Az alábbiakban összeszedtem neked a cukorbetegség mellett a leggyakoribb étrend- és életmódbeli okokat: Ingadozó vagy hirtelen lecsökkenő vércukorszint a lelki okok mellett az abnormális szénhidrátéhség elsősorban a homeosztázisunk vagy hormonrendszerünk kiegyensúlyozatlan működése miatt jön létre.

ZOONO - A fertőtlenítés új technológiája

Rendszertelen vagy manager táplálkozás

Nem probléma, ha nem tudsz 2-3 óránként enni, azonban a túl alacsony vércukorszint kiválthatja az édesség utáni vágyunkat. A probléma csak az, hogy ha ilyenkor még nassolunk is, ugyan a szervezetünk hirtelen szénhidráthoz jut, azonban a gyors felszívódású édességek elfogyasztása után kis idővel még rosszabb lesz a helyzet.

Nem megfelelő fehérje- vagy zsírtartalmú étrend

A túl alacsony fehérje vagy zsírbevitel, esetleg ezeknek a tápanyagoknak a teljes mellőzése. Ez illetve a magas glikémiás indexű ételek rendszeres fogyasztása szintén hozzájárul a vérben mérhető cukormennyiség hirtelen, drasztikus csökkenéséhez. Amennyiben egész nap, vagy a nap elején különösen alacsony az energiabevitelünk, az éjszaka folyamán kiéhezett szervezet egyszer csak „vészüzemmódba” kapcsol át. Amikor már a máj glikogénraktárai is kimerültek, a testünk minél előbb fel akarja tölteni azokat. Mivel a zsírsejtekből az energia felszabadítása időigényes folyamat, a testünk inkább az egyszerűbb utat választja és „megkívántatja” velünk a szénhidrátokat.

Kevés alvás, tartós stressz

Ezek a faktorok bizonyítottan hozzájárulnak ahhoz, hogy a kimerült szervezetünk kompenzálni próbáljon. Nem meglepő, hogy az energiaigényes fizikai aktivitások után, mint amilyenek az edzések is szükséges pótolni az elvesztett energiát. Ha ezt nem tesszük meg időben, a szervezetünk követelni fogja az utánpótlást. Nem lehet elégszer hangsúlyozni az edzés utáni étkezés fontosságát.

Nem megfelelő folyadékbevitel

Sok ember keveri az éhség és a szomjúságérzetet. Minden nap fogyasszunk el 2-3 liter cukormentes folyadékot. Mielőtt nassolnánk igyunk meg egy nagy pohár hideg vizet. Sokszor ennyi is elég.

Vitamin vagy nyomelemhiány

Ekkor ugyan másodlagos okok miatt, szintén felborul a szervezet természetes homeosztázisa, mivel egyen enzimek vagy hormonok (például: króm hiány esetén az inzulin) nem lesznek képesek teljes mértékben ellátni a feladatukat.

Hormonzavarok

A PCOS, a pajzsmirigy helytelen működése, a leptin-intolerancia és hasonló problémák tüneteként ingadozó vércukorszint jöhet létre. A kortizol, a glukagon vagy a növekedési hormon nem megfelelő mértékű szintetizációja szintén vércukorszint ingadozáshoz vezet. Ilyenkor ugyanolyan tüneteket tapasztalunk, mintha a probléma „egyszerű” fiziológiás okok miatt jött volna létre. A különbség csak annyi, hogy ebben az esetben a tünetek kezelése csak időszakos megoldást nyújt, ezért a formánk és egészségünk megőrzéséhez az okok minél előbbi feltárása elengedhetetlen.

Gyógyszerek, betegségek

Egyes hatóanyagok mellékhatásaként hirtelen drasztikus mértékben lecsökkenhet a vérben lévő cukor mennyisége. Mindig olvassuk el figyelmesen a betegtájékoztatót, így nem érhetnek minket meglepetések. Rák, tumorok és más betegségek, a védekező szervrendszerünk, akár a napi energia szükségletünk 20%-t is elhasználhatja, ezért nem meglepő, hogy aktív működése során jelentősen képes megnövekedni a szervezet energia igénye.

A fizikai okok mellett számos lelki oka is lehet

lemondas-az-edessegrol-csokolade

Unalmában sok ember csipeget. Mivel az édes íz az agyunkat endorfin (a boldogsághormon) termelésére ingerli sokan válnak vigaszevővé. Ez azonban csak tüneti kezelés, hosszú távon mindenképpen sokkal hatékonyabb az okok feltárása és megszüntetése.

Rossz szokás, jutalomfalat

Sokan kaptunk gyerekkorunkban jutalomként édességet. Amennyiben ez rendszeres volt, az agyunk tudattalan része megtanulta, hogy a sikerélmény önmagában már nem számít és egy idő után várja a megszokott csemegét.

Hirtelen csábítás, csoportnyomás

Észrevetted már mennyivel nehezebb megállni, hogy vegyél valamiből, ha mindenki más eszik körülötted? Ennek egyszerű humánetológiai oka van. Amikor az emberiség tudatossá vált, igen ritka volt a bőség. Az ételekért versenyezni kellett, hiszen nem jutott elég mindenkinek. Emiatt annak, aki megette mások elől az ételt nagyobb volt az esélye a túlélésre és a szaporodásra, mint az étvágytalan embereknek. Manapság azonban mindenből bőség van, a lehetőségeink nincsenek korlátozva. Kár, hogy az agyunk egy része még nem tudja ezt és továbbra is működnek az ősi ösztönök. Érdemes az ilyen helyzetekben tudatosan is átgondolni, hogy valóban kívánjuk-e vagy csak azért ennénk, mert még van?

Látod, mint az életben annyi minden a „legyőzhetetlen” cukoréhség sokszor igen egyszerű változtatásokkal is elkerülhető. Ha minden igyekezett ellenére, mégis kórosnak éreznéd a vágyakozást, azt javaslom, hogy forduljatok szakemberhez!

Forrás: Peak online magazin

Csoknya M. és Wilhelm M. (2011): A sportmozgások biológiai alapjai I., Pécsi Tudomány Egyetem Kiadó, Pécs

Marisa és mtsa (2016): Non-diabetic hypoglycemia – Endotex (Internetes szaklap)

Lucidi és mtsai. (2002): Ghrelin Is Not Necessary for Adequate Hormonal Counterregulation of Insulin-Induced Hypoglycemia Diabetes (51): 2911-2914

Szarka A. (2014): Biokémia II., Biokémiai szabályozás, Typotex Kiadó, Budapest

Képek: Canva, Peak

Több ezer hallgatónk döntött már, úgy hogy elfogadja a segítséget, a tudást. Csatlakozz az Integratív Medicina Egészségklubhoz!

ZOONO - A fertőtlenítés új technológiája

További bejegyzések

Gyógynövények, hatóanyagok

A himalája só használatának 4 előnye

Sóterápia évtizedek óta létezik A Himalája só alternatívái. Az emberek sóbarlangokba és sóbányákba gyűlnek össze, hogy belélegezzék a tisztított levegőt és kúrálják sok betegségüket. Azonban

Tovább »

További előadások

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!