fbpx

A Hashimoto (a pajzsmirigy autoimmun gyulladása) valóban gyógyíthatatlan betegség?

Korunk egyik leggyakoribb autoimmun betegsége a Hashimoto-thyreoiditis. A közhiedelemmel ellentétben nem a pajzsmirigy direkt megbetegedése, hanem elsősorban az immunrendszer hibás működése a kiváltó oka, a pajzsmirigy valójában ennek a kórfolyamatnak az áldozata.

A betegség lefolyása során az immunrendszer tévesen megtámadja a pajzsmirigy szöveteit, aminek következtében az begyullad, de ez a gyulladás nehezen észrevehető, mert rendszerint nem jár fájdalommal. Idővel a gyulladás krónikussá válik és a betegség eredményeképpen a pajzsmirigy szövetállománya olyan mértékben elpusztul, hogy már képtelen lesz ellátni a funkcióját és kialakul a pajzsmirigy alulműködés, ami viszont már erős tüneteket produkál.

Mire ide eljut az érintett, akár több év vagy évtized is eltelhet, viszont addigra visszafordíthatatlan sorvadás következhet be a pajzsmirigy szövetállományában.

(1)Sajnos a Hashimoto-thyreoiditis emiatt a primer (elsődleges) pajzsmirigy-alulműködés leggyakoribb kiváltó oka. Az európai lakosság 1-2%-át érinti, 6-8% szubklinikai tüneteket mutat (látens hypothyreosis). Egy amerikai felmérés a lakosság 10%-ánál emelkedett antitestszintet talált, 5%-ánál látens (szubklinikai) pajzsmirigy-alulműködést, 0,3%-ánál tényleges betegséget (alulműködést klinikai tünetekkel).

(2) Európai tanulmányok körülbelül hasonló előfordulást mutatnak. Nők gyakrabban betegszenek meg, mint férfiak (kb. 8-10:1 arányban). Ez nagyjából az jelenti, hogy minden 10. ember érintett valamilyen formában ezzel a betegséggel.

(3,4)Ha valaki megkap egy ilyen diagnózist az orvosától igencsak elkeseredhet, mert a konvencionális orvoslás mai állasa szerint a betegség gyógyíthatatlan. Az akadémiai protokoll nagyjából kimerül abban, hogy ha a pajzsmirigy szövetállománya olyan mértékben elpusztult már az autoimmun folyamat során, hogy már nem tudja ellátni a feladatát, azaz kialakul először a szubklinikai, majd a manifeszt hypothyreosis, azaz a pajzsmirigy alulműködés, akkor szintetikusan előállított pajzsmirigy hormont tartalmazó gyógyszerrel kezelik a tüneteket.

Szóval várnak addig, amikor már a gyógyszeres beavatkozás elkerülhetetlen.

A betegség a nevét Hasimoto Hakaru (1881–1934) japán orvosról kapta, aki 1912-ben először írta le ezt a kórállapotot. Tehát egy igen elterjedt és gyógyíthatatlannak minősített betegségről van szó, ami Magyarországon is nagyon sok embernek megkeseríti az életét. Ugyanis számos esetben hiába van már gyógyszeres kezelés alatt a páciens, a tünetek nagy része úgy is fennmarad.

Aki tapasztalta már, hogy milyen állapot az, amikor a pajzsmirigy hormonok nem tudják sejt szinten kifejteni a hatásukat, azok tudhatják, hogy nem sok túlzással maga a pokol. Krónikus fáradtság, agyi köd, dekoncentráltság, fázékonyság, bőrszárazság, haj- és szemöldökszőrzet hullás, elhízás, libidócsökkenés, meddőség vagy impotencia, alvászavarok, emésztési problémák, sejt szintű alultápláltság, depresszió, hogy a pajzsmirigy alulműködés tünetei közül csak párat említsek.

Mivel a pajzsmirigy hormonok minden sejtünkre hatással vannak és főként a sejtek energiatermelését biztosító mitokondriumok működését serkentik, ezért hiányukban az egész test működése hanyatlik. (5,6)Tényleg nincs más megoldás a Hashimotoval érintett embereknek, mint ide eljutni és életük végéig gyógyszert szedni, amivel már soha nem fogják tudni elérni az az életminőséget, mint korábban?

A funkcionális medicina megközelítése abban tér el a konvencionális orvoslástól, hogy nem csupán a tüneteket kezeli, hanem holisztikus szemlélettel az embert, mint test, lélek, szellem összetett komplexét vizsgálja, figyelembe véve a genetikai faktorokat, az életmód tényezőket és az ok-okozati összefüggéseket feltárva egészen lemegy a betegségeket kiváltó problémák gyökeréig, amit igyekszik a lehető legtermészetesebb eszközökkel megoldani minden szinten.

Nézzük most meg egy ilyen nézőpontból, hogy a Hashimoto-thyreoiditis hátterében milyen kiváltó tényezők lehetnek és azok megszűntetésével esetleg mégis gyógyítható-e ez a gyógyíthatatlan kikiáltott betegség. Fontos mégegyszer kihangsúlyozni, hogy ez a betegség elsősorban az immunrendszer rendellenes működéséből fakad, tehát minden olyan tényező, ami az immunrendszert képes megzavarni, befolyással lehet az autoimmun folyamat kialakulására.

Lehetséges ok-okozati tényezők a Hashimoto-thyreoiditis hátterében funkcionális megközelítéssel:

1. Genetika

2. Túlzottan áteresztő bélszindróma

3. Vírusfertőzés

4. Mellékvese stressz

5. Gyulladás

6. Cukoranyagcserezavar

7. Jódhiány

8. Szelénhiány

9. D-vitamin hiány

10. Ösztrogéndominancia

11. Metilációs egyensúlytalanság

12. Nehézfém terheltség

13. Candida fertőzés

14. Mikrobiom egyensúlytalanság

15. Lelki háttér

Láthatjuk, hogy holisztikus nézőpontot igényel ennek a betegségnek a megoldása, hiszen igen komplex és sokszínű az azt kiváltó okok tárháza. Jellemzően több kiváltó tényező együttes jelenléte hozza létre a Hashimoto-t, mint krónikus limfocitás (az immunrendszer katonái, a fehérvérsejtek egyik fajtája, ami ebben a betegségben megszaporodik) pajzsmirigy gyulladást.

Nézzük meg egyenként ezeket a lehetséges kiváltó tényezőket a teljesség igénye nélkül. A következő hetekben, minden okot egy-egy cikkben kívánok kifejteni. Az első a genetika.

Folytatás következik…

Forrás:
Szántai Zsolt
BodyWakes alapító
Egészségügyi Life Coach
Holisztikus és funkcionális táplálkozási szakértő
Fitnesz szakember

Több ezer hallgatónk döntött már, úgy hogy elfogadja a segítséget, a tudást. Csatlakozz az Integratív Medicina Egészségklubhoz!

ZOONO - A fertőtlenítés új technológiája

Hivatkozások:

(1) Caturegli P, De Remigis A, Rose NR. (2014. April-May). „Hashimoto thyroiditis: clinical and diagnostic criteria.” Autoimmun Rev. 13, 391-7. o.
(2) Hollowell, J.G. et al. (2002): Serum TSH, T(4), and thyroid antibodies in the United States population (1988 to 1994): National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES III). J Clin Endocrinol Metab 87: 489-499.
(3) Valeix P. et al. (2004): Thyroid hormone levels and thyroid dysfunction of French adults participating in the SU.VI.MAX study. Ann Endocrinol (Paris) 65 :477-486.
(4) Parle J.V. et al. (1991): Prevalence and follow-up of abnormal thyrotrophin (TSH) concentrations in the elderly in the United Kingdom. Clin Endocrinol (Oxford) 34 :77-83.
(5) Hashimoto, H. (1912): Zur Kenntnis der lymphomatösen Veränderung der Schilddrüse (Struma lymphomatosa). Archiv für klinische Chirurgie, Berlin 97: 219-248.
(6) Az orvosi élettan tankönyve – Fonyó Attila 2011. – A pajzsmirigyhormonok hatásai 673. o.

További bejegyzések

Gyermekeink egészsége

Önálló tanulás gyermekeinknél

Önálló tanulás Mindannyian szeretnénk, hogy gyermekünk önálló felnőtté váljon, annak érdekében, hogy ez kialakulhasson, már iskolás korban el kell kezdeni lerakni az alapokat. Most kell

Tovább »

További előadások

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!