Ha a jó egészséget szolgáló étkezésről van szó, a szív egészségét szolgáló élelmiszerek kiválasztásának a lista elején kell lennie. A szív az a szerv, amely a szó szoros értelmében életben tart bennünket – tápanyagokat, oxigént szállít az egész szervezetbe.
A szív- és érrendszeri betegségek szintén a vezető halálokok az Egyesült Államokban, közvetlenül a rák előtt. Számos olyan élelmiszer létezik, amely segíthet a szívünk és a szív- és érrendszerünk egészségének megőrzésében – különösen, ha a legegészségesebb teljes értékű táplálék formájában választjuk őket. A boltok polcain található feldolgozott élelmiszerek helyett válasszon friss, teljes élelmiszereket, amelyeket kevés feldolgozással és főzéssel fogyaszthat el. A minősített bio teljes élelmiszerek a legjobb választás az összes közül.
A legjobb élelmiszerek az egészséges szívért
Cayenne-i bors
Cayenne-t jó okkal nevezték “a gyógynövények királyának”, és ez különösen igaz, ha a szív egészségéről van szó. Tele van antioxidánsokkal és más értékes vegyületekkel, amelyek segítik a szív és az artériák védelmét. Ahogy a híres gyógynövény-gyógyító, Dr. Shulze mondta:
“Ha csak egy gyógynövény szakértőjévé válsz egész életedben, légy a cayenne-i bors szakértője. Ez erősebb, mint bármelyik másik.”
Spenót
Popeye kedvenc zöldsége egy finom, tápláló harci gép, ha a szív egészségéről van szó. A spenótban található számos szívre egészséges vegyület, ezek közé tartozik: kálium, folsav, kalcium, betain, antioxidáns karotinoid lutein és nitrát. A spenót egyike a két növényi forrásnak a Q10 koenzimnek (CoQ10), amely létfontosságú a szív és az izmok egészségéhez.
Áfonya
Az áfonya az egyik legerősebb betegség elleni táplálékunk. Sötétkék színüket az erős antioxidáns antocianinoktól kapják, és tele vannak szívre egészséges rostokkal és C-vitaminnal.
Lazac
Ez a hidegvízi hal tele van szív-egészséges omega-3 zsírsavakkal, és kiváló fehérjeforrás is. Rengeteg omega-3-at is kaphat tőkehal, tonhalból, heringből, makrélából és kardhalból.
Hüvelyesek
A hüvelyesek, beleértve a babot is, tele vannak fehérjével, gyakorlatilag zsírmentesek, és tele vannak rosttal, vassal, kalciummal és káliummal. A friss bab áztatása és főzése hosszabb ideig tarthat, mint a konzerveké, de jobb az íze, nincs tele nátriummal és tartósítószerekkel, és olcsóbbak is.
Diófélék
A dió kiváló forrása az egészséges fehérjéknek, vitaminoknak, ásványi anyagoknak és egyszeresen telítetlen zsíroknak. Az egyszeresen telítetlen zsírok emelik a jó koleszterin szintjét, és a rossz koleszterint a májba szállítják, ahol kiszűrik a szervezetből.
Zab
A nagymama a rostokat “szálas takarmányként” emlegette, és minden nap nagy szükségünk van rá. A zab jó forrása ennek. A zab kiváló rostforrás, valamint vitaminok és ásványi anyagok. Az áfonyával kiegészített zabpehely szuper szív-egészséges reggelit ad.

Brokkoli
Ez a zöld szuperzöldség C- és E-vitamint, kalciumot, folsavat, rostot és béta-karotint tartalmaz. A brokkoli a spenót mellett ritka természetes CoQ10 forrás. A brokkoli a legegészségesebb, ha nyersen vagy enyhén párolva fogyasztjuk.
Spárga
A spárga egy másik rendkívül egészséges zöldség. Jelentős mennyiségű folsavat, C-vitamint, káliumot és béta-karotint tartalmaz. Próbálja meg vajban és citromlében enyhén párolni a spárgát, a darált fokhagymával és esetleg egy csipetnyi tengeri sóval együtt.
Lenmag
A lenmag rengeteg rostot, omega-3 zsírsavat és egyéb hasznos tápanyagokat tartalmaz. Általában nem eszik önmagában, a lenmag kiválóan illik salátafőzéshez, muffinokhoz, gabonapelyhekhez és süteményekhez.
Édesburgonya
Az édesburgonya finom (főleg pépesítve), és remek forrása a béta-karotinnak, a rostnak, valamint az A-, C- és E-vitaminnak.
Fokhagyma
A fokhagyma segít fenntartani az egészséges vérnyomást és koleszterinszintet, és segít megelőzni az érelmeszesedést. A fokhagyma a legegészségesebb frissen vagy frissen zúzva, valamint erjesztett formában és fokhagymaolajként.
Forrás: Naturalnews.com
Képek: Canva
Több ezer hallgatónk döntött már, úgy hogy elfogadja a segítséget, a tudást. Csatlakozz az Integratív Medicina Egészségklubhoz!