fbpx

Ki vagyok én a túlsúlyom nélkül?

Milyen biztonságot ad nekem az a távolságtartó „édes” plusz fölösleg, ami közém és a külvilág közé ékelődik? Miért érzem magam biztonságban, amikor plusz tartalékokat hordozok? Okosabb vagyok, vagy takarékosabb, mint a többiek? Mit ad nekem ez a párkapcsolatban, az életben, a karrierben, és mi alól ment fel? Ez talán a bőség és a jólét látható szimbóluma? Esetleg az egód többet gondol magáról, mint aki valójában vagy, vagy talán annyira alábecsülöd magad, hogy tested kénytelen kiegészíteni ezt a belső, indokolatlan önértékelési hiányt? Mit úszok meg, mit kerülök el a túlsúlyomra való hivatkozással?

Milyen kérdésekre indok, vagy megnyugtató válasz számodra az, hogy „én ilyen vagyok”, hogy ezzel a testtel ez minden, ami lehetséges.

Elfogadható számodra, vagy beletörődsz, mert belefáradtál a „szélmalomharcba, amit testeddel vagy valami egészen mással vívsz? Tudod, akkor olyan ez, mintha magasugró lennék és ásnék magamnak még egy plusz gödröt, hogy onnan ugorjam át a lécet. A probléma sohasem az elhízással van, hanem azzal az álbiztonsággal, azzal a programmal, amit kapok azáltal, hogy hosszútávon nem engedem meg magam karcsúnak és vékonynak lenni. Mi történne velem, ha engedném elveszni az „édes” plusz fölösleget? Védtelen lennék a külvilággal szemben? Vagy csak egyszerűen jobban érezném magam?

Talán tested azt üzeni neked, hogy túl sok a teher rajtad, vagy túl sok a nehézség az életedben. Az is lehet, hogy pont túl vagy egy hatalmas megpróbáltatáson, amire még nem vagy tudatos, és a tested emiatt nem tudja kivezetni azt. A tested elválaszthatatlan részed, szakadatlanul és a legjobb tudása, képességei szerint szolgál Téged mindaddig, amíg békében, tiszteletben, elfogadásban éltek egymással. A legfontosabb válasz és üzenet, hogy fogadj el egy olyan verziót is hogy Te így vagy jó és tökéletes! A belső szépség fényét soha nem fogja pótolni egy idealizált anorexi trixi fájdalmas, keserű élete. Itt is a belső béke és az egyensúly a legfontosabb! Gondold végig, hogy mit ad neked a plusz súlyod és most elmondjuk neked azokat a lehetőségeket, amikkel esetleg könnyebben szabadulhatsz meg tőlük.

Többet ésszel

Amikor az ember a tettek mezejére lép, akkor már belül elkezdődött egy fajta mentális felkészülés. Amikor nem akarsz mást, csak jól érezni magadat úgy, ahogy neked tetszik és nem másnak megfelelni. E nélkül nem is érdemes belevágni. Az ember tisztában van azzal, hogy nincs olyan csodaszer, amivel egy pillanat alatt, de legalább reggelre lefogyna a saját maga elképzelt és hőn áhított alsó súlyhatárra. Az áhított és a tested optimális súlya a legtöbb esetben nem is közelítenek egymáshoz. Az is óriási nagy tévedés, hogy ha azt gondolja az ember, hogy nem kell rendszeresen mozogni

. Az a hit, hogy nekem nem kell külön mozognom, mert „én egésznap fel-alá rohangálok” vagy „ó, én annyit mozgok, hogy csak na”, sem vezet el a célba. Az egyoldalú mozgás, – amikor a figyelmed mindehol van, csak éppen a testeden nem -, hiába sok szerintünk, szervezetünk a hosszú idő alatt megszokja ezt, alkalmazkodik hozzá és nem lesz elég számára, csak szerintünk az. Rendszeres, más, mint a megszokott hétköznapi mozgás fontos eleme testünk, lelkünk és szellemünk egyensúlyba hozatalában.

Dolgozd fel jól ételed!

Nem lehet elég sokat beszélni a megfelelő emésztésről és az ezt támogató folyamatokról. Kezdve attól, hogy mit eszünk, hogyan és mennyit. Fontos segíteni a belső folyamatokat, támogatni a kisebb – nagyobb diétahibáinkban. Sokat tudunk magunknak segíteni, ha nem dacolunk a régi, megfigyeléseken alapuló törvényszerűségekkel. Télen csábító lehet a lufiméretű, gyönyörűen komponált piros paradicsom, de ízét, beltartalmát tekintve szervezetünk számára felesleges. Együnk döntően szezonális élelmiszereket. Létezik egy szervóra rendszer is, ami a szervek aktivitását mutatja be 24 órára lebontva. De, ha a mindennapi életünkbe ezek a dolgok nem férnek bele, akkor tartsuk szem előtt azt a tényt, hogy megfelelő enzimekkel óriási nagyot tudunk segíteni a túlterhelt emésztőrendszerünknek.

Fűben, fában az orvosság

A több ezer éves tapasztalatokon alapuló gyógymódokat nem érdemes figyelmen kívül hagyni. Fogadjuk el, hogy működnek. Mindenkinél. Nincs jobb és természetesebb az ember szervezete számára, mint a természetes. Noha a papaya és az ananász nem a mi éghajlatunkon terem, azért időnként jól tesszük, ha esszük. A bennük lévő enzimek elősegítik a hatékony tápanyagfelbontást és hasznosítást is. A papayában lévő papain nagyon ellenálló, munkáját sem a savas, sem a lúgos kémhatás nem akadályozza. A bromelain nem ennyire ellenálló, de ő is a hatékony fehérjebontást segíti. Ha nem tudunk mindig friss gyümölcshöz, zöldséghez jutni, választhatunk jó minőségű étrend kiegészítőt is, azonban figyeljünk arra, hogy abban csak tiszta, természetes alapanyagok kivonatai legyenek.

Az enzimek az „élet kulcsai”. Szerepük és jelenlétük nélkülözhetetlen minden egyes biokémiai reakcióban. Speciális képességük, hogy a folyamatok után visszarendeződnek és így többször is részt vesznek azokban.  Sajnos csak limitált mennyiségben vannak jelen szervezetünkben és az egészség fenntartása érdekében nagyon fontos őket pótolni. Ha már emésztésről van szó, akkor meg kell említenünk a kurkumát is. Ez a csodálatos fűszer- és gyógynövény lassan minden, magyar konyhában is fellelhető. Az indiai gyógyászatban elsősorban emésztésre ható és vértisztító, fiatalító szer, de mondhatni univerzális gyógyszerként is alkalmazzák. Előszeretettel adják láz, fertőzések, ízületi panaszok, májbetegségek ellen, zsíros ételek utáni teltségérzetre, gyomorégésre, felfúvódásra, bélgörcsökre, és méregtelenítésre.

A nélkülözhetetlen jód

A jód fontos nyomelem és nélkülözhetetlen a pajzsmirigy hormonok előállításához azok megfelelő működéséhez. Ahhoz, hogy szervezetünkben jól működjenek az anyagcsere-folyamatok, illetve m

inden sejtünkben jó minőségű energia termelődjön, szükséges a megfelelő jód bevitele. A pajzsmirigy a véráramból szűri ki, és raktározza el, ezért is nagyon fontos, hogy a táplálékkal és ivóvízzel elegendő mennyiségben vigyünk be jódot. Hiánya a pajzsmirigy megnagyobbodásához és a tiroxin-alultermeléshez vezet. A tiroxin az emberi szervezet szabályos fejlődéséhez elengedhetetlen. Serkenti a növekedést, fokozza az alapanyagcserét, fontos alapja a csontosodási folyamatnak, az agyszövet fejlődésének. A tiroxin alultermelődésekor az alapanyagcsere akár a felére is csökkenhet. Ez fiatalkorban aránytalan törpeséget, szellemi visszamaradottságot, felnőttkorban pedig testhőmérséklet-csökkenést, a beszéd, mozgás és gondolkodás lassulását, elhízást is eredményezhet. A tiroxin túltermelődésekor az alapanyagcsere nagymértékben fokozódik és a tünetek az előbbiekkel ellentétesek: az egyén sokat eszik, de még is fogy, ingerlékeny, túlzottan élénk és a szemgolyók kidüllednek (Basedow-kór). A jódnak nem elhanyagolható szerepe még, hogy hozzájárul a bőr szépségéhez és egészségének megőrzéséhez is.

Azokon a területeken, ahol az ivóvíz nem tartalmaz jódot, illetve a fogyókúráznak, vagy méregtelenítenek, szükséges lehet a jódot valamilyen formában pótolni. A jódhiány megszüntetésére legalkalmasabbak azok a jód tartalmú szerves készítmények, amelyekben a jód pl. fehérjékhez kötődik, mivel az emberi szervezetben is ilyen formában van jelen a vérben.

A jód természetes forrása a tengeri halak húsa, a kagylók és a homár. Magyarország területének megközelítőleg 4/5-e mérsékelten jódhiányos. Sem az ivóvizünk, sem az élelmiszereink nem tartalmaznak elegendő jódot, ezért ezt másként kell pótolni. Tudnunk kell, hogy vannak olyan zöldségfélék, amik csökkentik a jód felszívódását, ilyenek pl.: kelbimbó, káposzta, brokkoli, karfiol, torma és a fehérrépa is.

A jó tanácsokat érdemes megszívlelni és mindenki úgy dönt, ahogy azt gondolja. Amikor az elhatározás megtörténik, kezd helyre állni a belső béke, akkor mágnesként vonzza be az ember a számára legmegfelelőbb megoldásokat, amikből kedvére válogathat.

Forrás: VivaNatura

További bejegyzések

Biohacking

Változz a változó korral!

Klimax – a félreértett folyamat A változó kor előbb-utóbb minden nőnél elérkezik, de csak kevesen beszélünk róla. Tünetei szerteágazóak, testileg és lelkileg is megviselik a

Tovább »
Életmód

Ritmusok harmóniája

Az idő pénz méghozzá drága pénz. Ha valamely vállalat szabadalmaztathatná az idő előállítását, valószínűleg még a tinta sem száradna meg az engedélyen, amikor már tömegével

Tovább »

További előadások

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!