Barion Pixel Ezekre utalnak a köröm rendellenességei — Integratív-Medicina

Csíkok, pöttyök, fura elváltozások a köröm felületén- mikor kezdjünk aggódni?

A körmök is jelezhetik többek között a tápanyaghiányt, fertőzéseket vagy a krónikus betegségeket.

A körmök elszíneződése, illetve a körmökön lévő pöttyök foltok megjelenése mellett a köröm felületére, az azokon kialakuló vonalakra és mélyedésekre is érdemes odafigyelni. Az egészséges köröm felülete sima, egyenletes és enyhén domború (ahogy követi az ujjbegyek formáját).

Mitől lesz kanálszerű a köröm?

Ha az egész köröm lapossá, esetleg felfelé görbülővé, homorúvá válik, akárcsak egy kanál, az a legtöbb esetben vérszegénységre, illetve vashiányra utal. Ebben az esetben annyira elvékonyodhat a tápanyag- és oxigénhiány következtében, hogy teljesen elveszítheti a tartását. A vashiány hátterében számos betegség állhat, a nem kielégítő táplálkozástól a felszívódási zavarokig. Ritkább esetben a felfelé görbülő köröm a daganatos betegeknél, pontosabban a kemo- vagy sugárterápiát követően is kialakulhat. Meglepő módon, a kanálszerű köröm a gyermekeknél is jelentkezhet, de ezt néhány éven belül kinőhetik. Ha azonban emellett fáradékonyságot, gyengeséget, sápadtságot is észreveszünk a gyereken, mindenképpen vigyük el egy alapos kivizsgálásra!

A körmökön megjelenő kisebb bemélyedések, esetleg az ujjbegyekre merőleges vonalak általában valamilyen krónikus bőrbetegségre, ekcémára vagy pszoriázisra (pikkelysömör) utalnak. Előfordulhat azonban, hogy a körömágy krónikus vagy akut gyulladása okozza a körmökön megjelenő vonalakat. Az akut körömágy-gyulladás visszavezethető rossz szokásokra (körömrágás vagy a körömbőr tépkedése), gyermekeknél az ujjszopásra, a nem szakszerű manikűrre vagy pedikűrre. A krónikus gyulladás általában a kéz bőrének gyulladásával együtt jelentkezhet, és nagyon sokszor a munkahely miatt alakul ki, főként azoknál, akiknek a keze gyakran nyirkos és hideg (pl. takarítók, halászok).

Ha csak egy-két mély (jól kitapintható), a köröm egészén keresztülhúzódó vonal található a körmeiken, az a legtöbb esetben a köröm növekedésének a zavarát jelzi. Ezeket az elváltozásokat Beau-vonalaknak is nevezik. A normális növekedését megzavarhatja például súlyos krónikus betegség, a körmöt érő trauma, sérülés, vagy krónikus kalciumhiány is. Bár lassan ugyan, de a Beau-vonalak a legtöbbször maguktól elmúlnak: ahogy nő a köröm, a vonal is egyre “feljebb” kerül, közelebb a köröm hegyéhez, és végül teljesen le is nőhet.

A körmön hosszában, az ujjakkal párhuzamosan is kialakulhatnak vonalak, melyek a körömágytól indulnak és egészen a köröm hegyéig tartanak. Ezek a legtöbbször teljesen ártalmatlanok, és főleg az idősebbeknél figyelhetőek meg; valószínűleg az öregedéssel összefüggő sejtszintű folyamatok miatt alakulnak ki. Természetesen, ha a vonalak mellett egyéb tünet is jelentkezik, például a körmök elszíneződése, érdemes felkeresni az orvosunkat.

Az akut körömágy-gyulladás visszavezethető rossz szokásokra (körömrágás vagy a körömbőr tépkedése), gyermekeknél az ujjszopásra, vagy a nem szakszerű manikűrre,pedikűrre.

Asztrológia konferencia 05.29

Ne várjunk az orvossal tünethalmozódásnál

Nagyon sokszor a köröm elváltozásait, például a rajta megjelenő vonalakat, esetleg az elszíneződését, megvastagodását, töredezővé válását krónikus betegségek okozzák, ilyenkor a köröm elváltozása egyszerre tünet és következmény, gyakran az egyik első, figyelmeztető jel, hogy valami nincs rendben az egészségünkkel. Általában azonban a körömproblémák mellé más tünetek is társulnak, a leggyakrabban a bőr betegségei, ezért, ha mindkettőt észrevesszük magunkon, mindenképpen forduljunk szakemberhez. A bőrre és a körömre egyaránt ható betegségek közé tartozik például a pszoriázis, az ekcéma, a lichen planus nevű autoimmun betegség, de a gombás fertőzés is.

Forrás: Egészségkalauz

Asztrológia konferencia 05.29

További bejegyzések

Egészség

Így is küzdhetünk a csontritkulás ellen!

Második vonalas csontépítés? Az Illinois Egyetem kutatói szerint csontritkulás esetén először elegendő megemelni a táplálékokkal bevitt kalcium és D-vitamin mennyiségét vagy tablettákat szedni. “Sokak számára

Tovább »

További előadások

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!

Itt tudsz csatlakozni az ingyenes előadásokhoz!

Itt tudsz csatlakozni az ingyenes előadásokhoz!