fbpx

A csendes gyilkos: a cukorfüggőség

Nem titok, hogy a túlzott cukorfogyasztás nem jó, de mégis, pontosan mennyire rossz? Ha sok édességet fogyaszt, nincs egyedül: a cukorfüggőség létező és komoly probléma. Sőt, kutatók szerint a cukor csaknem olyan erős hatásokkal bír szervezetünkre, mint a kokain. És bár a kokainfüggőség nyilvánvaló és azonnali életveszélyt jelent, a cukorfüggőséggel szemben, az utóbbi jelentősége sem elhanyagolható, sőt.

Egy új kutatás seregnyi egészségügyi problémával hozta összefüggésbe a cukorfogyasztást: elhízás, diabétesz, szívbetegségek, vesebetegségek, a száj egészségének romlása, és ezzel korántsem értünk a lista végére. A kutatás kimutatta, hogy a túl sok édesítő a fentiek mellett felgyorsíthatja a bőr öregedését és pattanásokat is okozhat. Mindezek tudatában az sem meglepő, hogy a cukor az agyra is hatással van.

A cukor hatása az agyra

Egy kutatócsoport az Ausztráliai Queenslandi Technológiai Egyetemről úgy véli, hogy a túlzott cukorfogyasztás megvonása valós elvonási tünetekkel jár az agyban, csakúgy mint a drogfüggőknél. A csapat magyarázata szerint a cukor növeli az agy dopamin szintjét, – sok másik droggal egyetemben – de idővel elmúlik ez a “pozitív” hatása, és végül a dopamin szint csökkenését eredményezi.

“Azt is megállapítottuk, – az elhízás veszélye mellett – hogy azon állatokat, amelyek magas cukortartalmú étrenden élnek és sokat “habzsolva” töltik felnőtt életük jelentős részét, később negatív neurológiai és pszichiátriai következmények sokrétű hatása éri majd, amely végeredményként befolyásolja a motivációikat és a hangulatukat,” írta a csapat.

Hasonlóan a kemény drogokhoz, a cukorfüggőknek is növelniük kell a bevitt cukor mennyiségét, hogy kielégítsék a szervezet vágyait és elkerüljék a “sugar crash-t,” továbbá az ezt követő enyhe depressziót. A csapat szerint a cukor hatása az emberi elmére meglepően hasonlít egy kemény drog hatásához.

 

Nyilvánvalónak tűnik, hogy a cukor egészségre gyakorolt ​​hatása sokkal súlyosabb, mint ahogy azt korábban hittük. Lehet, hogy nem azonnal vezet halálhoz, de a túlzott fogyasztás hosszú ideig tartó szenvedést eredményezhet. Sajnos csak kevesen veszik komolyan a cukorfüggőséget – ebben nyilván szerepet játszik a tény, hogy a táplálkozástudományt végső soron az ételipar irányítja.

“A cukor megvonása felborítja a dopamin szint egyensúlyát, csakúgy, mint a kábítószerek megvonása,” mesélte a csapat. A régebbi kutatások úgy vélték, hogy a cukorfüggőség pusztán pszichológiai, de a QUT csapata tisztázta, hogy a cukorfüggőség biokémiai szinten is szerepet játszik.

Édes, de halálos

A cukornak sok formája létezik és az ételipar nagyon jó a feldolgozott ételekben használt édesítőszerek elrejtésében. Néhány szakértő ezen rejtetten hozzáadott cukrok elterjedését “közegészségügyi válságnak” nyilvánította, amit a szőnyeg alá söpörtek.

Kutatások kimutatták, hogy a cukorfüggőség előkészítheti a terepet más függőségek számára is. Ahogy azt Russel David, a Natural News írója is jelentette, egy 2017-ben, a Kanadai Guelph Egyetem szakértői által vezetett kutatás “kimutatta, hogy a túlzott cukorfogyasztás miatt az emberek hajlamosabbak a kábítószerrel való visszaélésre”.

David továbbá beszámol arról is, hogy a magas cukortartalmú étrendek igazából elnyomják az opioid gyógyszerek hatását – ami azt jelenti, hogy a delikvens több gyógyszert vesz be, és ez végeredményként növeli az opioid függőség esélyét. A csapat feltételezi, hogy a táplálkozási beavatkozás működőképes és hasznos segítség lehet az opioid függőség gyakoriságának csökkentésében, mindemellett pedig segíthet megállítani a széles körben elterjedt cukorfüggőséget.

Tudjon meg többet arról, hogy melyik ételeket kerülje el és mit egyen helyettük a Food.news oldalon.

Források:

kép forrása: https://www.healthbeckon.com/

NaturalHealth365.com
Independent.co.uk
Healthline.com

Elfogadsz egy kihívást?

A LÉLEK ÚTJÁN A TESTBEN A LÉLEKBEN ÉS A SZELLEMBEN – Képes vagy egy hetet a saját tudatosságod fejlődére szánni?

Tegyél egy próbát, ha IGEN a válasz!

2023 Március 10-13 között szeretettel várunk!

További bejegyzések

Egészséges receptek

Görögdinnye: maga az egészség!

A nyári szezon egyik legnagyobb kedvence kétségkívül a görögdinnye: gyerekek és felnőttek egyaránt odavannak ezért az édes, lédús, zamatos finomságért. Ráadásul ez a közkedvelt csemege

Tovább »

További előadások

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!