fbpx

Omega-3, testünk legfontosabb építőköve

 A telítetlen zsírsavak egyrészt biokémiailag, másrészt elektronikailag is fontosak, mert  delokalizált elektronpárokat tartalmaznak, amik szabadon mozgó, mozgatható elektronok, és ezek segítségével nagyon finom szabályzásra, nagyon finom működésekre nyílik lehetőség.

Miért olyan fontos számunkra?

Biokémiai szempontból a többszörösen telítetlen zsírsavak a membránok, és a sejten belüli struktúrák rugalmasságát és permeabilitását adják és szabályozzák, ezen kívül természetesen nagyon lényeges biokémiai folyamatokban vesznek részt, többek között a gyulladásos folyamatokban, a fájdalompercepció kialakításában, véralvadásban és még számtalan dologban játszanak szerepet.

Nagyon jelentős, hogy ezeket a zsírsavakat a sejtjeink csak nagyon korlátozottan képesek szintetizálni, vagy egymásból átalakítani, ezért tulajdonképpen esszenciális zsírsavaknak hívjuk őket, olyan zsírsavaknak, amelyeket fel kell vegyünk a táplálékkal.

Milyen a jó omega-3 olaj?

Növényi és állati eredetű zsírsavakat különböztethetünk meg. A növényi eredetűekben az olajos magvak, a chia mag, lenolajmag stb. a fő források, állati forrásból pedig a legismertebbek a halolajok. Sokan gondolhatják, hogy a halak képesek az omega zsírsavak szintézisére. Ez sajnos nincs így, a halak sem képesek omega zsírsavakat szintetizálni, erre a plankton képes. Az a hal tartalmaz omega3-at, aki elfogyasztja a planktont, és mi is akkor fogunk bővelkedni benne, ha olyan táplálékot fogyasztunk, amely már fölhalmozta önmagában az zsírsavakat. A mai táplálék láncunk elég szegény ezekből, és ezért a legtöbben kiegészítésre szorulnak.

Az omega zsírsavakról tudni kell, hogy nagyon sérülékenyek, nagyon könnyen oxidálódnak, és az oxidált formák már nem sokat érnek a sejtek számára. 

Az omega 3/6 arány jelentőségéről és optimalizálásáról dr. Kulin Sándor videójából tudhat meg többet:
Megnézem az előadást! 

 

Az agy számára elengedhetetlen

A szürkeállomány sejtjei legalább 40%-ban omega-3 zsírsavakból épülnek fel egészséges körülmények között, és a hiánya rendkívül sok tünetben mutatkozik meg, amit ma elsősorban gyógyszerekkel próbálunk meg kezelni és tünetileg javítani. Ugyanakkor a gyógyszeres terápia mellett rendkívül fontos lehet a megfelelő zsírsav szintek, arányok helyreállítása.

Az omega 3 és 6 zsírsavak egymáshoz való aránya szabályozza sejt szinten a sejtek gyulladásos hajlamát. Az omega-6 zsírsavak inkább gyulladást fokozóak, az omega-3 zsírsavak pedig gyulladás ellenesek, és ebben segítségükre vannak az omega-9 zsírsavak is. Itt érdemes megemlíteni, hogy az európai, kontinentális étrendben legnagyobb mennyiségben fogyasztott növényi olajok azok omega-6 zsírsavat tartalmaznak, a halolaj illetve az olíva olaj pedig omega-3 és omega-9 zsírsavakban gazdag.

Tudományosan bizonyított, hogy az omega-3 zsírsavaknak nagyon jelentős szerepe van hangulati dolgokban, a depresszió megelőzésében, vagy terápiájában. Nagyon jelentős szerepe van neurodegeneratív betegségek megelőzésében, vagy a progressziójuk lassításában. Gyermekeknél az ADHD figyelemzavaros esetekben kifejezetten jó terápiás hatást és rendkívül jó prevenciós hatást tapasztaltak azoknál, akik az egyéb kezelések mellett megfelelő omega-3 szuplementációban is részesülnek.

 

Az általunk ajánlott termék az AHS omega 3 olaj! A hazai piacon az egyik legjobb minőségű termék.


Nézd meg a részleteket a HealthCard webshopban! AHS OMEGA3 OLAJ

Az Integratív Medicina Egészség Klubjában megtanulhatsz mindent, ami az egészséged megőrzéséhez, vagy annak helyreállításához szükséges! 

ZOONO - A fertőtlenítés új technológiája

További bejegyzések

Gyermekeink egészsége

Autizmus – ismerjük fel!

Autizmus: az elmúlt 4 évben 16 autista gyermekkel kerestek meg szüleik, mely egy ilyen kis lakosú városban és vonzáskörzetében szerintem nagy szám ennyi idő alatt.

Tovább »
Egészséges receptek

Manduella receptek

Ahogy a Viva Naturától már megszokták, minden általuk gyártott, vagy jelen esetben, forgalmazott termékek ellenőrzött forrásokból származnak, prémium minőségű hatóanyag tartalmú alapanyagok. Miután megismerkedtek a

Tovább »

További előadások

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!