Azokon a területeken, ahol korlátozták a transzzsírok mennyiségét az ételekben, kevesebb embert utalnak kórházba szívroham és agyvérzés miatt. Telített zsírok, egyszeresen telítetlen zsírok, többszörösen telítetlen zsírok, transzzsírok…
Elég nehéz néha a zsírokkal kapcsolatos szabályokat és ezek egészségügyi hatását fejben tartani. Létezik jó és rossz fajta zsír csakúgy, mint természetes és mesterséges zsír. Mindegyik fajtát elhagyni nem feltétlenül a legegészségesebb lehetőség.
Egy biztos: a transzzsír rossz és minden áron elkerülendő.
Mik azok a transzzsírok?
Az Amerikai Szív Egyesület szerint a transzzsírok lehetnek mesterségesen előállítottak, természetesen pedig előfordulhatnak a tej- és hústermékekben. A mesterséges transzzsírokat egy ipari eljárás során hozzák létre, melyben hidrogént adnak hozzá növényi olajokhoz, hogy azok megszilárduljanak. A „hidrogénezett olaj” vagy „részlegesen hidrogénnel vegyített olaj” néven is ismert transzzsírok olcsók és hosszú ideig tartósak maradnak. Emiatt az ételgyártók és gyorséttermek, sütödék is kedvelik. Ezek a zsírok gyakran megtalálhatóak a pékárukban is.
A transzsírok étrendünkből való kiszűrésével csökkenthetjük a szívbetegségek kialakulásának esélyét. New York államban néhány megye már betiltotta a transzzsírok az ételiparban való használatát, míg mások engedélyezték a további használatot. Egy nem régi kutatás a Yale Egyetem Orvosi Karáról és a Chicagói Orvostudományi Egyetemről, ami a JAMA Cardiology folyóiratban jelent meg, azt vizsgálta, hogy a transzzsírok betiltása hatással van-e a szív egészségre.
A transzzsírok veszélyei
Az American Public Health Association (Amerikai Közegészségi Egyesület – APHA) azt mondta az eredményekről:
A kutatók összehasonlították a végkifejleteket 2002-től 2013-ig a New York állam megyéiben élő emberek körében. Úgy találták, hogy három vagy több évnyi eltiltás után a helyi agyvérzés és szívroham miatti beutalások 6.2%-kal csökkentek.
Tehát bizonyítható, hogy közvetlen összefüggés van a transzzsírok kitiltása és a szívroham vagy agyvérzés miatti beutalások lecsökkent száma között. Dr. Eric Brandt, a kutatás szerzője, ösztöndíjas klinikai dolgozó a Yale Orvosi Egyetemen, ezt „lényeges csökkenésnek” nevezte, ami jótékony hatásokkal járhat a lakosság szívegészségére.
Tamar S. Polonsky kardiológus, a Chicagói Egyetem orvosi kutatócsoportjának tagja hozzátette, „az eredmények meggyőzőek, tekintve, hogy a kutatás csak a transzzsírok éttermi tilalmára fókuszált, ellenben egy teljes kitiltással, ami a boltban vásárolt termékekre is kihatna. Ha sikerül megfelelő korlátozásokat hozni a transzzsírokkal kapcsolatban, hosszú távon ennek világszerte hasznos hatásai lehetnek.”
A Natural News már figyelmeztetett a transzzsírok veszélyeiről:
A zsiradék majdnem egyötöde transzzsír. Néhány margarinmárka majdnem egynegyede transzzsír. Amerikában az olaj, amiben a sült krumplit és a csirkét szokták készíteni, körülbelül 40%-ban transzzsír, ez a tartalma pedig folyamatosan nő amíg a sütőolaj melegszik. Amerikában a transzzsírok az elfogyasztott zsíroknak már a 7.5%-át is kiteszik. Évente ez majdnem két és fél kiló transzzsír.
Még az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) is reagált a transzzsírok veszélyeire. 2015-ben az FDA bejelentette, hogy a feldolgozott élelmiszer-gyártók 2018 júniusáig kötelesek kiszűrni minden transzzsír használatát. Ezeket a zsírokat a biztonságosnak feltüntetett anyagok listájáról (GRAS) is eltávolították.
Tudjon meg többet az Ön által elfogyasztott ételekről és arról, ahogyan befolyásolják egészségét a Food.news weboldalon.
Források:
kép: https://www.foodnavigator.com/
Elfogadsz egy kihívást?
A LÉLEK ÚTJÁN A TESTBEN A LÉLEKBEN ÉS A SZELLEMBEN – Képes vagy egy hetet a saját tudatosságod fejlődére szánni?
Tegyél egy próbát, ha IGEN a válasz!
2023 Március 10-13 között szeretettel várunk!