fbpx

Mindennapos szívügyeink

Sokan, sokfélét és sokféle képpen gondolunk a szívünkre. Az akadémikus: testünk motorjaként gondol rá, a szerelmes: mint ajándékának tárgyára, a gondolkodó: a lélek házának, az egészség tudatos, a másképp gondolkodó: pedig tudja, hogy ezektől sokkal több és fontosabb ez a hely. A csodálatos magyar nyelv is sokféle módon jeleníti meg: „egy szívvel, lélekkel”; „megszakad a szíve”, „a szíve is belesajdult”. Bárhogyan is gondoljunk rá, mindannyiunk feladata tisztán és egészségesen tartani.

Antioxidánsok

Ha nagyon tudományosak szeretnénk lenni, akkor az antioxidánsok olyan vegyületek, melyek gátolják az oxidációt (oxidáció inhibitor), tágabb értelemben oxidációt késleltető anyagok. Szervezetünk az anyagcserefolyamatok közben állítja elő a szabadgyököket, amiket a saját magunk termelt antioxidánsok fognak közömbösíteni, de és itt ez a fránya „DE”.

Amikor túlterheljük magunkat, akkor több energiára van szükség és eközben több szabadgyök fog képződni, amikkel sajnos nem bírnak el a saját szerveztünk által termelt antioxidánsok. Hogy miért is rossz nekünk, ha túl sok szabadgyök kóboról a szervezetünkben? Fontos tulajdonságuk a szabadgyököknek, hogy ugyanúgy, mint mi emberek, ők is vágynak a stabilitásra. Ahhoz, hogy ők stabilak legyenek töltést kell csenni valahonnan. A valahonnan bármi lehet, amiben adott pillanatban gyengébb a töltés kötése. Amikor egy szabadgyök találkozik egy sejtünkkel, akkor annak a „randevúnak” három féle kimenetele lehetséges. Az első esetben a sejt sokként éli meg, nem tud mit kezdeni a szabadgyök okozta folyamatokkal és elhalálozik (apoptozis). A második eset, amikor a sejt önvédelmi rendszere kerekedik felül a szabadgyök fölött és a randi végén regenerálódik, ő kerül ki nyertesen. A harmadik eset már kevésbé szívet melengető és pontosan ezért is kell odafigyelnünk a bennünk zajló folyamatokra. Ebben az esetben a szabadgyök a sejtben megváltoztatja a normális, egészségesen zajló folyamatokat és a találkozás végére degeneráció jön létre. Ennek következménye akár a rákos sejtek keletkezése is lehet.

Mivel nem rémtörténetet akarunk mesélni, ezért gyorsan hozzáteszem, hogy az emberi szervezet egy csodálatos mérnöki alkotás! A legtöbb esetben a regeneráció folyamata zajlik le, mert így vagyunk megalkotva, de és megint itt van, ez a fránya „DE”. Tisztában kell lennünk, hogy adott körülmények között mik történnek/történhetnek, mik következnek/következhetnek be testünkben! Sokkal könnyebb megérteni a miérteket, ha az ember tisztában van az ok-okozattal. Fontos tudnunk, hogy ebben a harcban, ami ép most is zajlik, miközben olvassák a cikket, az immunrendszerünknek is kiemelkedő szerepe van. A szabadgyökök ellen vívott küzdelemben nagy segítség az anioxidáns enzimek (glutation, szuperoxid dizmutáz, katalát) és antioxidáns tápanyagok (A-, C-, E-vitaminok, flavonoidok stb.) pótlása.

Trendi az antioxidáns, de minden antioxidáns trendi?

Antioxidáns és antioxidáns között is van különbség. Például van a silányabb fajta, ő sajnos az oxidáció gátlás következtében szépen lassan maga válik szabadgyökké. Ez nem jó, mert hoztunk is, meg nem is. A jó antioxidáns a folyamat végére stabil marad, nem alakul át ellenséggé. Amikor kívülről visszük be a szervezetünkbe az antioxidánst akkor az sem mindegy, hogy egyszerre mennyit. Ez nagyon egyszerű, mert létezik egy TAS érték, amit illik feltüntetni a terméken. A TAS érték a totál antioxidáns státusz rövidítése. Pontosan azért lett kitalálva, hogy az óriási antioxidáns túlkínálatban az ember könnyebben tudjon eligazodni. Minden valamit magára adó gyártó cég az emberek segítésére született meg, ezért feladatának érzi, hogy ezeket az információkat megadja a fogyasztók számára és feltünteti a címkén. A TAS értéket a gyártóktól független, minősített labor méri be és teszi közzé.

A kurkuma nemcsak egyszerűen fűszer, hanem ősi gyógyító fűszer. A benne lévő kurkumin erős antioxidáns hatású, terápiás alkalmazása nagyon hasonló számos bioflavonoidéhoz, hatékony gyulladáscsökkentő, antibakteriális, antivirális, antimikrobás, immunstimuláló vegyület. Míg Indiában legfőképp emésztőrendszeri panaszokra alkalmazták, a kínai gyógyászatban a vérkeringés javítására és a vérrögkialakulásának gátlására, így csökkentve a thrombózis kialakulásának lehetőségét.

Elfelejtett magyar népi gyógyászatban használt gyógynövények

Szívre, az erekre és a magasvérnyomásra jótékonyan ható gyógynövények például: a galagonya, amit a szív kenyerének is szoktak nevezni. Szívritmust szabályoz, nyugtat, segíti a szív munkáját és érelmeszesedés ellen is jó. A csipkebogyóhús is nagyon hatékony, magas a C-vitamin tartalma. A C-vitaminról köztudott, hogy véd a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben, az immunrendszer működését támogatja. Erősíti a kollagén szerkezetét, nemcsak a bőrben, hanem az erek falában is, így védve annak rugalmasságát. Magjában jelentős mennyiségű E-vitamin található, ami segít megelőzni a vérrögök kialakulását.

A fekete áfonya gyümölcs a vénás keringési elégtelenség és nyirokkeringési elégtelenség kezelésében képes hatékonyan segíteni. A csalán levél és diólevél is jótékonyan hat a különböző keringési problémákra. A fokhagymára nem csak főzésközben érdemes gondolni! Nemcsak vírusok ellen alkalmas, hanem remek érfalvédő hatása is van, tisztítja az ereket. A fehér fagyöngyről ismert, hogy jótékony hatású a magasvérnyomásra. Míg a szúrós gyöngyajak kiváló szíverősítő, ideges szívpanaszok és magasvérnyomás esetén nyújthat segítséget.

flavonok 02

Jakab István
egészség – be – fektető

Forrás: VivaNatura

További bejegyzések

További előadások

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!