fbpx

A tej és tejtermékek fogyasztása valóban annyira egészséges?

A tej és tejtermék-fogyasztást egyes helyeken a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás egyik alapelemének tekintik és „A tej élet, erő, egészség” szlogennel hirdették sok éven/évtizeden át. Ugyanakkor jelentős mennyiségű kutatás, vizsgálat, és tanulmány született melyben humán egészségügyi kockázataira hívják fel a figyelmet.

Éppen ezért mostani cikkemben áttekintést nyújtok ezen kockázati tényezőkről.

A laktózérzékenység az egyik legismertebb kockázati tényező.

FONTOS: A laktóz a tejben megtalálható összetett cukor, melyet tejcukornak is hívnak. Galaktózból és glükózból áll.

A bontásáért felelős laktáz enzimmel a csecsemők még rendelkeznek, viszont az enzimet kódoló gén az élet során kikapcsolhat.

Laktáz enzim hiányában az elfogyasztott tej laktóz tartalma a bélcsatornában marad, és erős ozmolalitiása, azaz vizet vonzó képessége, miatt a béltartalom a vizet magához vonzza és erőteljes, nagy görcsökkel, szelekkel társuló vizes hasmenés jelentkezik. Ez igen jelentős stressz tényező a szervezet számára és a kialakult állapotot fokozhatja.

A tej és a tejtermékek fogyasztása növeli az IGF-1, azaz inzulinszerű növekedési faktor szintet a szervezetben.

Az IGF-1 bizonyos szintig nagyon szükséges, főleg gyermekkorban, ugyanis szerepet játszik a növekedésben, az izmok fejlődésében és regenerálódásában. Ezen túlmenően kulcsfontosságú a sejtek növekedésében és a sejtek elhalásának megakadályozásában. Lassítja az öregedést és fokozza a csontépítő sejtek aktivitását.

A tehéntejben lévő és az emberi IGF azonosak. A tej 6 – 160ng/ml IGF-et tartalmaz, mely a pasztörizálás hatására sem csökken. Mivel az IGF nagy részét nem emészti meg a szervezet, így az átjut a bélfalon és megemeli az emberi testben az IGF szintet. Aki rendszeresen fogyaszt tejet és tejterméket, annak 10-30%-os IGF emelkedést okozhat.

Jelentős tanulmányban igazolták, hogy az IGF a sejtek osztódásának serkentésével a tumorok növekedését fokozza.

Összefüggést találtak a magas IGF-1 szint és:

  • a méhnyak,
  • a petefészek- és a méhrákkal,
  • a vastagbél-, a gyomor-, a nyelőcső-, a máj-, a hasnyálmirigy,
  • a vese,
  • a pajzsmirigy és
  • az agyrák kialakulása között.

Emellett az IGF minden mellrák típusra is hatással van.

Mivel a mellszövetben az ösztrogén, melynek fokozott szintje összefüggésben van a mellrák kialakulásával, és az IGF kölcsönösen fokozzák egymás hatását, ezáltal a magas IGF szint a mellrák kialakulásának egyik kockázati tényezője lehet.

A prosztata is hormonérzékeny szerv, így a tejfogyasztás és az emelkedett IGF szint férfiak esetében is kockázati tényező lehet.

A rákos sejtek kontrollálatlan burjánzásához az emelkedett és ingadozó inzulin szint is táptalaja lehet.

Vizsgálatok során kiderült, hogy az alacsony glikémiás indexű tejtermékek, amelyek elvileg nem emelik meg annyira a vércukorszintet, akkora inzulinválaszt váltanak ki, mintha fehér kenyeret fogyasztottak volna. Ezt pedig a tejsavóban lévő inzulinválaszt kiváltó fehérje eredményezi, mely a sejtburjánzás fokozása mellett inzulinrezisztencia és II. típusú cukorbetegség okozója is lehet.

JEGYEZD MEG: Jelentős számú tanulmány született a sclerosis multiplex, az I. típusú autoimmun cukorbetegség, valamint a szív-. és érrendszeri betegségek és a tejfogyasztás összefüggéseiben.

Az egyik legnagyobb arányban megtalálható tejfehérjének, a béta-kazeinnek 2 típusa létezik.

Az A1 béta-kazein Európában és a „nyugati világban”, míg az A2 béta-kazein Afrikában és Ázsiában. A két béta-kazein egyaránt 209 aminosavból álló fehérje, azonban a két fehérje egyetlen, a 67. aminosavban különbözik egymástól. Az emésztési folyamatok során az A1-es béta-kazeinből egy opiát keletkezik, melyet béta-kazo -morfin7-nek (BCM7) neveznek.

Ez a vegyület immunológiailag aktív és autoimmun eredetű betegségek kialakulásával összefüggésbe hozható, továbbá az autizmus és schizofrénia, valamint a szív-, és érrendszeri betegségek kialakulásában is komoly kockázati tényező lehet.

A sclerosis multiplex kialakulásában is szerepe lehet egy úgynevezett „molekuláris mimikri” összefüggés szerint.

Napjainkban nagy kockázati tényezőnek minősül az emésztőrendszer „gát” funkciójának elvesztése, a bélfal túlzott áteresztősége.

A tejben lévő egyik fehérje, a butirofilin, a bélfalon átjutva immunreakciót indíthat el, ugyanis a molekuláris szerkezete nagyon hasonlít az idegeket körülvevő, mintegy beborító myelin hüvely fehérje szerkezetére.

Ezen tényeken túlmenően az agyalapi és a petefészek hormontípusba tartozó embereknek hormonális hízást is okoznak, valamint a stimuláció által kiváltott fokozott hormontermelés által ösztrogéndominancia és az ahhoz társuló kórképek, pajzsmirigy diszfunkció, alulműködés, here működés diszfunkció, termékenységi zavarok kialakulásához is hozzájárulhat.

Mivel jelentős mennyiségű vizsgálat alátámasztja a fentebb leírtakat, javasolt annak mérlegelése, hogy valóban jó e tejet fogyasztani.

Forrás: https://bodywakes.hu/ , Bertalan Bartalis

Képek: Bodywakes, Canva

További bejegyzések

Egészséges receptek

Téli gyógyborok

Készítsünk házi gyógynövényborokat különböző nyavajákra! Már Hippokratész (i.e.460-375) orvosi kezeléseiben is nagy szerepet kap a szőlő, illetve a bor. Használták külsőleg és belsőleg, de a

Tovább »
Táplálkozás

Kocsonya = Zselatin = Kollagén

Kocsonya = Zselatin = Kollagén A kocsonyát, vagy zselatintartalmú készítményeket már elég régóta alkalmazza az emberiség eledelnek és gyógyszernek egyaránt. Hildegard Bingen, a XII században

Tovább »
Egészség

A mellékvese okozta kimerültség kezelése

A legjobb, ha életvitel szerű változásokat iktat be életébe, ezáltal biztosíthatja csak a hosszan tartó eredményeket. Amennyiben kiegyensúlyozott életvitelre törekszik, eleget alszik, testmozgást végez, időt

Tovább »

További előadások

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!