fbpx

Helyes táplálkozással a legtöbb betegség megelőzhető lenne

Az egészség megőrzésében a táplálkozásnak van a legnagyobb szerepe, mint ahogy a táplálkozással összefüggő betegségek kialakulásában is – hangzott el az első országos táplálkozástudományi konferencián Debrecenben.

Bánáti Diána, a Debreceni Egyetem (DE) táplálkozástudományi intézetének professzora nyitó előadásában utált rá, hogy jelenleg Európa-szerte a férfiak 70, a nők 60 százaléka elhízott, és folyamatosan növekszik az úgynevezett civilizációs betegségek – cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedések – aránya.

Hozzátette: a túlsúlyos, kövér emberek szervezetében nagyobb az esélye a betegségek kialakulásának. Magyarországon az átlagosnál is rosszabb a helyzet, és statisztikák szerint “az első helyeken vagyunk sok tumoros betegség kialakulásában”.

ZOONO - A fertőtlenítés új technológiája

A betegségek és a táplálkozás kapcsolata

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a betegségek legalább 40 százaléka erős kapcsolatot mutat a táplálkozással, és további 38-40 százalék is valamilyen módon összefügg vele – jelezte a professzor hozzátéve: “ebből az is következik, ha megfelelő módon, kiegyensúlyozottan, egészségesen táplálkozunk, ezen betegségek kialakulását jelentős mértékben megelőzhetjük”.

Bánáti Diána előadásában kitért arra, hogy az elmúlt évtizedben “a táplálkozástudomány óriási fejlődésen ment keresztül”. 

Már nem csak a makrotápanyagok – fehérjék, szénhidrátok, zsírok, vitaminok – szerepét vizsgálják a táplálkozásban, hanem számos olyan új információkat is feltártak, mint a mikroorganizmusok, a mikrobioták szerepe a szervezetünkben, hatásai a bélflórában – magyarázta.

A professzor szerint “ma már a táplálkozástudománynak nem az a célja, hogy az élelmiszerek fogyasztásával gyógyítsanak bizonyos betegségeket, hanem az, hogy megpróbálják megelőzni azok kialakulását“. Kutatják például, hogy az időskori szellemi leépülést hogyan lehetne lelassítani, megakadályozni bizonyos fajta élelmiszerek fogyasztásával.

A táplálkozástudomány fejlődése

Bánáti Diána az MTI érdeklődésére elmondta azt is, hogy a bonyolult táplálkozástudományi kutatásokat az Európai Unió különféle keretprogramokkal ösztönzi. A jelenlegi Horizon 2020 keretprogram például a táplálkozástudományi összefogásra, együttműködésre ösztönzi a kutatókat és az élelmiszergazdaság szereplőit Európa-szerte.

Győri Zoltán, a DE táplálkozástudományi intézetének vezetője a konferencia megnyitóján felidézte, hogy tíz évvel ezelőtt, az országban elsőként egyetemükön kezdődött meg a táplálkozástudományi képzés, melynek már doktori iskolája is működik Debrecenben.

A táplálkozástudományi szakemberek első országos találkozóján a táplálkozás és az egészség összefüggései mellett áttekintik a szakterület kutatással és oktatással összefüggő kérdéseit, de számos kutatási eredményt is bemutatnak például az élelmiszerjelölési rendszer innovációja, élelmiszerhamisítás kimutatása és az élelmiszerpazarlás terén – jelezte a professzor.

Forrás: MTI, Egészségkalauz

Képek: Canva

Több ezer hallgatónk döntött már, úgy hogy elfogadja a segítséget, a tudást. Csatlakozz az Integratív Medicina Egészségklubhoz!

ZOONO - A fertőtlenítés új technológiája

További bejegyzések

Egészséges receptek

Görögdinnye: maga az egészség!

A nyári szezon egyik legnagyobb kedvence kétségkívül a görögdinnye: gyerekek és felnőttek egyaránt odavannak ezért az édes, lédús, zamatos finomságért. Ráadásul ez a közkedvelt csemege

Tovább »
Hírek

A vegánokat előbb utoléri a jódhiány?

Egész élelmiszercsoportok kiiktatása az étrendünkből akár jó ötlet is lehet egészségügyi szempontból, de némi odafigyelésre azért szükség van. Természetesen teljesen kiiktathatjuk az étrendünkből a szénsavas

Tovább »

További előadások

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!