fbpx

A reumatoid artritisz a bélből is indulhat

Egyre biztosabb, hogy az autoimmun betegségek létrejöttében is lehet a bélflórának szerepe.

A bél, és az abban található mikrobiom nem csak az emésztésért felel – itt található az immunrendszerunk 70-80 százaléka is. A bélrendszerünkben lévő milliónyi apró baktérium azonban még mindig rejt felfedezésre váró titkokat. Az elmúlt években egyre több betegségről derül ki, hogy kialakulásukban szerepet játszhat a bélflóra természetes egyensúlyának felborulása. Egyre biztosabb, hogy az autoimmun betegségek létrejöttében is lehet szerepük.

Az amerikai Mayo Klinika és a University of Illinois közös kutatása vizsgálja a bélbaktériumok szerepét, helyét az immunrendszerben, és egyes autoimmun betegségek létrejöttében. A PLoS ONE lapban megjelentek szerint a nagy mennyiségben jelenlévő bélbaktériumok kiváltó okai lehetnek pl. a reumatoid artritisznek, főként azon személyekben, akik genetikailag hajlamosabbak erre a betegségre.

ZOONO - A fertőtlenítés új technológiája

“Az új technológiák, mint a genom szekvenálás lehetőséget nyújtanak arra, hogy kimutassuk, valóban a bélbaktériumok jellemző markerek egy ilyen betegség kialakulására” – említi meg Dr. Veena Taneja immunológus, a szerzők egyike.

Az emberi szervezetben lévő mintegy 10 ezer milliárd sejt szomszédai mindazok a baktériumok, amelyek általában jótékony hatásúak, segítik az emésztést, az immunrendszer működését. A hormonok és az öregedés folyamata is hat a bél immunrendszerére, és gyulladást hoz létre – főleg az arra érzékeny egyénekben.

A világ lakosságának kb. 1%-át érinti a reumatoid artritisz

az autoimmun betegség lényege, hogy az “önmagára támadó szervezet” szöveteket, ízületeket károsít, és időnként szövődmények is jelentkezhetnek (pl. szívbetegség formájában). Gyanítható egyéb autoimmun betegségek esetén is a bélbaktériumok szerepe (pl. 1-es típusú cukorbetegség, sclerosis multiplex).

A kutatók szerint a bélbaktériumok között fellelt új biomarkerek révén ha a bélben sikerülne megfelelő egyensúlyt fenntartani, ezzel megelőzhetővé válnának egyes autoimmun betegségek – akár maga a reumatoid artritisz is.

Az állatkísérletes vizsgálatokban az emberi HLA-DRB1*0401-génnel módosított egereket figyeltek meg, ez a gén a reumatoid artritisz jellemző indikátora. Innen még igen távoli a humán alkalmazás lehetősége, de minden alapkutatás fontos, amely közelebb visz az atuoimmun betegségek lényegének megértéséhez.

Forrás: Egészségkalauz, sciencedaily.com

Képek: Canva

Több ezer hallgatónk döntött már, úgy hogy elfogadja a segítséget, a tudást. Csatlakozz az Integratív Medicina Egészségklubhoz!

ZOONO - A fertőtlenítés új technológiája

További bejegyzések

Életmód

Lábunk egészsége: A bőrkeményedés

A lábunk egészségével foglalkozó sorozatunkban ez alkalommal egy gyógypedikűröst kérdeztünk meg, mi mindenre kell figyelnünk, hogy elkerülhessük a nem megfelelő lábbeli használatából adódó kellemetlenségeket, bőrkeményedéseket.

Tovább »

További előadások

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!