fbpx

Folyadékpótlás fontossága: igyál, hogy élj!

Már az enyhe kiszáradás következtében is romlik az érzékelés, nő a reakcióidő és csökken a koncentrációképesség. Különösen a nagy melegben ügyeljünk rá, hogy megfelelő legyen a folyadékpótlás, főleg ha az autós forgalom is megnövekszik, mint például ezen a hosszú hétvégén.

Az Európai Hidratációs Intézet szakértői a vezetés közben fellépő fáradtság leküzdésére ezért azt javasolják, feltétlenül figyeljünk oda a folyadékpótlásra is. A megfelelő folyadékpótlás a testhőmérséklet szabályozásán kívül éberen tartja az elmét, és segíti az izmok és ízületek fizikai teljesítményének fenntartását.

 

Ezen az igen melegnek ígérkező hosszú hétvégén jelentős autóforgalomra lehet számítani. A zsúfolt autóutak még az átlagosnál is nagyobb figyelmet igényelnek a járművezetőktől. Ilyenkor biztonságunk érdekében még fokozottabban figyeljünk oda a megfelelő folyadékpótlásra, ha kocsiba ülünk.

Szakemberek szerint lényeges, hogy a sofőr megfelelően hidratált legyen, ugyanis minden az ő teljesítményétől és reakciójától függ. Ezért aki vezet, indulás előtt és az út során is folyamatosan pótolja a folyadékot vízzel vagy más italokkal, üdítőkkel, gyümölcslevekkel, teával vagy kávéval, esetleg izotóniás italokkal, az egyéni szükségletet figyelembe véve, személyre szabottan. A listából egyértelműen kizárható és tilos az alkoholos italok fogyasztása.

Azoknak, akik rendszeresen fogyasztanak koffeintartalmú italokat, vezetés közben is ajánlott ezek fogyasztása, mivel a koffein segít az éberség fenntartásában” – teszi hozzá Antal Emese, dietetikus, az Európai Hidratációs Intézet tudományos munkatársa.

 

Miért fontos a megfelelő folyadékpótlás?

  • Hatása az agyra: a megfelelő folyadékpótlás fontos szerepet tölt be az agy optimális működésében. Amikor elegendő mennyiségű folyadékot viszünk szervezetünkbe, az agysejtek könnyebben szállítják a friss, oxigénnel teli vért, így az agy éber marad, ami vezetés alatt különösen fontos. Vezetés közben segíthet a koffein és a glükóz együttes hatása is, amelyek bizonyos italok fogyasztásával tartósabbá tehetik a figyelmet.
  • Izmok és ízületek: a víz egyfajta “kenőanyag” az izmok és ízületek számára, segíti azok megfelelő működését. Az izmok és ízületek a csontozat mellett egyaránt fontosak állóképességünk fenntartásában, napi tevékenységeink megfelelő elvégzésében. Az izomszövet körülbelül 70-75 százalékát alkotja víz, a megfelelő folyadékegyensúly fenntartása tehát elengedhetetlen az optimális izomműködéshez.
  • Testhőmérséklet: A test víztartalma fontos szerepet játszik a testhőmérséklet szabályozásában. Befolyásolja ugyanis a teljes testhőmérsékletet, valamint segíti eloszlatni a hőt. Ha testünk egy hosszú autóút alatt, a hőség következtében túlságosan felhevül, a víz izzadtság formájában távozik, a verejték pedig bőrünk felületén keresztül hőt von el a szervezetből. Az izzadás a leghatékonyabb módja annak, hogy megakadályozza testünk túlmelegedését, az így elvesztett folyadékot azonban folyamatosan pótolnunk kell ahhoz, hogy a hőszabályozás jól működjön.

Forrás: harmonet.hu

Több ezer hallgatónk döntött már, úgy hogy elfogadja a segítséget, a tudást. Több, mint 2000 értékelés érkezett a kurzusokra. Csatlakozz az Integratív Medicina Egészségklubhoz!

ZOONO - A fertőtlenítés új technológiája

További bejegyzések

Életmód

Igyunk, vagy ne igyunk?

A TUDOMÁNYNAK, VAGY AZ 5000 ÉVES ÁJURVÉDÁNAK HIGGYÜNK? Legutóbb Boros professzor a XXII. karácsonyi fesztiválon azzal a meglepő, tudományossággal kellően alátámasztott álláspontjával állt elő, hogy

Tovább »
Táplálkozás

Zöld utat a szerves magnéziumnak

Manapság már sok helyen olvashatunk a magnézium fontosságáról és arról, hogy életünk és egészségünk egyik fontos elemét képezi. Azt is mondhatnánk, hogy magnézium nélkül nem

Tovább »

További előadások

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!