fbpx

Dezodorok: valóban rákkeltőek?

A verejtékmirigyek száma a bőrfelület nagyságától függ, kb. 3 millión lehetnek. A kéz és a láb felületén, a hajlatokban fordulnak elő különösen nagy számban. Az ajak és a körömágy kivételével az egész testen megtalálhatóak. Kiválasztó tevékenységük folyamatos. Legkönnyebben verejtékező terület a homlok, a tenyér, a talp és a hónalj bőre.

Normális körülmények között 24 óra alatt a bőrön át átlag 800 g verejték távozik.

A verejtékmirigyeknek két fajtája van. Az egyik a kis verejtékmirigy, mely önálló váladékot termel és az egész testen megtalálható, egész életünk során működik.

A másik a nagy verejtékmirigy. A hajlatokban, a hason a nemi szervek környékén található, és csak a pubertáskortól kezdve működik. Működését a vegetatív idegrendszer szabályozza és a belső elválasztású mirigyek is hatnak rá.

Elfogadsz egy kihívást?

A LÉLEK ÚTJÁN A TESTBEN A LÉLEKBEN ÉS A SZELLEMBEN – Képes vagy egy hetet a saját tudatosságod fejlődére szánni?

Tegyél egy próbát, ha IGEN a válasz!

2023 Március 10-13 között szeretettel várunk!

A verejték kiválasztásának mértéke függ a környezet hőmérsékletétől, a testnek igénybevétel következtében fellépő hőtermelésétől, valamint lélektani okoktól is. A verejtéktermelésnek fontos szerepe van a testhőmérséklet szabályozásában. Az anyagcseretermékek, valamint a testidegen anyagok, mérgek kiválasztásában is részt vesz. A bőr védőfunkcióját is támogatja. A verejték enyhén savas kémhatása a kórokozók ellen véd. A verejtékben kiválasztott urocaninsav pedig szűrőként véd az UV sugarak ellen.

A verejték frissen szagtalan, de a bőrön lévő baktériumok hatására és a benne lévő szerves anyagoktól gyorsan bomlik, és kellemetlen szagúvá válik.

Fontos élettani folyamat az izzadás, szabályozza a testhőmérsékletet és egyensúlyban tartja a só- és vízháztartást. Az izzadság magas fehérjetartalmú váladék, amely a bomlás során kellemetlen szagot áraszt. A dezodorok feladata, hogy ezt a szagot semlegesítsék. Azonban tudjuk, hogy a dezodorok és a parfümök mesterségesen előállított kémiai anyagokból készülnek. Ezek az anyagok bőrünkön át felszívódnak, bekerülnek szervezetünkbe és ott előre nem tudható károkat okozhatnak a szöveteinkben.

A dezodorok mellrákot okozhatnak

Ez a hír évekkel ezelőtt röppent fel Amerikában, ahol egyes kutatók kapcsolatot véltek felfedezni a hónaljápolási szokások és a mellrák kialakulása között. A dezodorok különböző tartósítószereket és alumíniumot tartalmaznak. A kutatások ugyanezeket a tartósítószereket mutatták ki az emlődaganatokban is.

Az alumínium lerakódik és felhalmozódik

Egyes kutatások szerint az alumíniumsók úgy gátolják az izzadást, hogy összehúzzák a pórusokat, egy idő után eltömíti, így azok nem tudnak kiürülni. Az alumínium lerakódik és felhalmozódik a mell szöveteiben, és ezzel növeli a mellrák kialakulásának esélyét.

Különösen a hónalj borotválása utáni dezodorhasználat során képesek az alumínium vegyületek könnyedén átjutni a bőrön.

Egy brit tanulmány szerint is van kapcsolat a dezodorok használata és bizonyos mellrákfajták kialakulása között. A kutatók mindezt arra alapozzák, hogy egyes emlődaganatokban nagy mennyiségben találtak olyan kémiai tartósítószereket, amelyeket a gyógyszer-, a kozmetikai és az élelmiszeripar alkalmaz. Márpedig szinte nincs olyan kozmetikai termék, amely ne tartalmazná ezt az anyagot. A parabénről van szó.

A parabéneknek több változatát is gyakran használják kozmetikumokban, de ezek az anyagok a kutatások szerint igencsak nagy kockázatokat rejtenek.  A legelterjedtebb kozmetikai tartósítószerek közé tartoznak, és megtalálhatók az arckrémtől kezdve a dezodoron át a samponig sok mindenben, de egyes gyógyszerekben és ételekben is előfordulnak.  

Kutatók szerint hasonlóan hat a szervezetre, mint a mellrák kifejlődésében szerepet játszó ösztrogénhormon. Ráadásul a kutatók szerint a rákos daganatok nagy része az emlőnek a hónaljhoz legközelebb eső részében fejlődik ki, amiből szintén következtetni lehet a dezodorok káros befolyására.

A mellrák és a dezodor közötti kapcsolatot vizsgáló kutatások tulajdonképpen nem bizonyították be egyértelműen az összefüggést a két dolog között, de megcáfolni sem tudták azt. Az elmúlt években ennek ellenére Amerikában és Nyugat-Európában több dezodorból is kivonták az alumíniumot, vagy csökkentették annak mennyiségét. A magyar szakemberek szerint a nálunk kapható stiftekben, nagyobb százalékában még található alumínium, de állítólag a dezodorainkban lévő mennyiség nem káros egészségünkre. Ez akár megnyugtató is lehetne, ám a legtöbb kozmetikai szer tartalmaz tartósítószert.

Természetes, veszélytelen megoldások

A natúrkozmetikumok megoldást jelenthetnek. A természetes dezodorok – legyenek ásványi só vagy egyéb növényi összetevő alapanyagból – a már testből távozott váladékkal kerülnek reakcióba, és semlegesítik azok kellemetlen szagát, vagy elnyomják különféle illóolajok segítségével. Legalkalmasabb erre egyébként a zsálya, a levendula és a citromfélék.

Készíts magadnak méregmentes izzadásgátlót

A házilag készített izzadásgátlók legfőbb előnye, hogy pontosan tudjuk, miből is készül.  A saját készítményeink legtöbb esetben sokkal olcsóbbak, mint az üzletekben kapható csoda stiftek, ugyanúgy fedik a kellemetlen szagokat, ráadásul teljesen természetesek.

A házi készítmények épp úgy illatosak, antibakteriális hatásúak, de az izzadást nem természetellenes módon gátolják.

Elsősorban nem is a verejtékezés az, ami ellen tenni kell, hanem az esetlegesen kialakuló kellemetlen szag. Az alábbi stift erre nyújt megoldást.

Hozzávalók:

●   20 gramm 100 %-os kókuszolaj,

●   30 gramm szódabikarbóna (szagtalanító hatása van),

●   30 gramm rizsliszt, vagy kukoricaliszt, vagy a kettő keveréke fele-fele arányban elosztva (jól szívják az izzadságot),

●   8-10 csepp illóolaj (bármilyen 100%-os illóolaj, pl. citromfű, levendula, teafaolaj),

Elkészítése:

Vízgőz felett olvaszd fel a kókuszolajat. Ezután keverd össze a száraz összetevőkkel, majd csepegtesd bele a választott illóolajat.

Tedd egy kis tégelybe (korábbi, már üres arckrémes dobozkák tökéletesek erre a célra), és ujjaiddal masszírozz be egy keveset oda, ahova kell.

Ha nagyon izzadékony vagy, akkor tehetsz bele több szódabikarbónát is.

Az így elkészített stift garantáltan vegyszermentes, egészséges, hagyja lélegezni a bőröd és megadja Neked az alkotás örömét.

Nagyon fontos, hogy légy türelmes, és adj időt a bőrödnek ahhoz, hogy hozzászokjon az új, egészséges stifthez.

Forrás: Egészségtér

Képek: Canva

Több ezer hallgatónk döntött már, úgy hogy elfogadja a segítséget, a tudást. Csatlakozz az Integratív Medicina Egészségklubhoz!

Elfogadsz egy kihívást?

A LÉLEK ÚTJÁN A TESTBEN A LÉLEKBEN ÉS A SZELLEMBEN – Képes vagy egy hetet a saját tudatosságod fejlődére szánni?

Tegyél egy próbát, ha IGEN a válasz!

2023 Március 10-13 között szeretettel várunk!

További bejegyzések

Egészséges receptek

Zeller, mint gyógynövény

A zeller egész évben kapható. Változatosan elkészíthető, egészséges táplálék. Olyan értékes anyagokat tartalmaz, amelyek számos betegségtől védenek. A zeller Dél-Európából terjedt el. A görögök már

Tovább »

További előadások

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!