fbpx

Ha a lelkedben béke van, a testedben sem dúl háború! – Krónikus betegségek

Ki ne ismerné azt a régi mondást, hogy „ép testben ép lélek”?

Ha meggondoljuk, mit is üzen igazán ez a gondolat, szinte úgy fordíthatjuk le: „ha ép a tested, ép a lelked is”. Nincs kétség, hogy a test elsődlegességét sugallja, ami korunk materialista szemléletéhez kiválóan illeszkedik. Ha azonban megállunk és mélyen belegondolunk ennek a mondásnak az üzenetébe, valami megszólal bennünk. Valami nyugtalanító érzést tapasztalunk, amely azt kérdezi: biztosan így van ez? S, minél tovább elmélkedünk, annál jobban erősödik az ellenkezés, hogy itt valami nincs rendben. A nők különösen elutasítóak ezzel a gondolattal, mert ők lelkük mélyén érzik az igazságot. S, hogy mennyire van igazuk? Teljesen.

Rossz fordítás

Ugyanis tudnunk kell, hogy az „ép testben ép lélek” megfogalmazás rossz fordítás eredménye – függetlenül attól, hogy a hiba szándékos volt-e vagy véletlen. Az eredeti szöveg ugyanis a következőképpen szól: „ÉP TESTET AD ÉP LÉLEK”. Gyökeresen eltérő üzenet, egy egészen más világkép, amely mindent más megvilágításba helyez. Túlmutat azon a szemléleten, hogy döntően a testi síkon értelmezzünk mindent. Egészséget, betegséget, tüneteket, gyógyulást. S, ha őszintén körülnézünk, be kell valljuk magunknak, hogy bizony a krónikus betegségek többségét a hatalmas szakmai tudás és nagyszerű műszerezettség, kiváló gyógyszerek, gyógymódok ellenére sem tudjuk meggyógyítani.

Az orvostudomány a krónikus betegségekre többnyire csupán tüneti terápiákat tud ajánlani, de ezek mellett a szervezet működését meghatározó háttér-folyamatok érintetlenek maradnak, s változatlanul kifejtik romboló hatásukat, így továbbra is fenntartják a tüneteket. A betegség, a tünet ugyanis csak következmény, s a tüneti kezelés csupán a következményeket próbálja eltüntetni, ám a szervezetet kényszerűen elhangoló háttér-folyamatokat nem tereli vissza a helyes mederbe. Ezért nem tudnak meggyógyulni az emberek a krónikus betegségeikből.

Pedig volna mód a krónikus betegségek visszaszorítására

De ahhoz komoly életviteli változtatásokat kellene tenni. És ez nagyon nehéz. Nehéz, mert időt, energiát, figyelmet kíván, s eltér a megszokásainktól. Ráadásul testi, lelki, szellemi lefedettségben, holisztikus megközelítésben kell, hogy történjen. Ugyanakkor megfontolandó, hogy rászánjuk magunkat, hiszen rólunk van szó, a mi életünkről, a mi életünk minőségéről. Fontos kell, hogy legyen, fontos kell, hogy legyek magamnak! S, ki tehetne legtöbbet értem, mint én magam. De a sikerhez az kell, hogy a természeti törvényeknek megfelelően szülessenek meg a változások.

Alapvető közülük, hogy a lelki, szellemi tényezők irányítják a fizikai test működését, s, ha tudjuk, hogy „ÉP TESTET AD ÉP LÉLEK”, mindenképpen a lélek szintjén kell kezdeni a rendrakást. A belső egyensúly az alapja annak, hogy a fizikai test is harmonikusan működjön. És ezt a munkálkodást kell kiegészíteni a fizikai test lehető legszélesebb körű támogatásával. Mert bizony a test is igencsak rászorul… Legyen a cél egy krónikus betegségből való gyógyulás, vagy az egészség megőrzése, a betegség elkerülése – ugyanaz az üzenet mutasson irányt: „HA A LELKEDBEN BÉKE VAN, A TESTEDBEN SEM DÚL HÁBORÚ”. Mert minden betegség háború, s a szervezet minden erejével azon küzd, hogy a pusztító csatározások mellett is fenntartsa a normál működését. Rajtunk múlik, hogy ehhez milyen támogatást adunk. Ne hagyjuk magára, inkább segítsük bölcsen és hatékonyan!

Dr. Darnói Tibor
Holisztikus orvos

Kép forrása: businessworld.in

Elfogadsz egy kihívást?

A LÉLEK ÚTJÁN A TESTBEN A LÉLEKBEN ÉS A SZELLEMBEN – Képes vagy egy hetet a saját tudatosságod fejlődére szánni?

Tegyél egy próbát, ha IGEN a válasz!

2023 Március 10-13 között szeretettel várunk!

További bejegyzések

rohanó életmód
Egészség

A kiégés szindróma

A kiégés (burnout) szindróma sokat vizsgált jelenség, amely azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el, akiknek munkájukhoz az átlagosnál sokkal nagyobb mértékű

Tovább »

További előadások

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!