fbpx

A gyermekek fizikai állapot változása

Számos mérés kimutatta és bizonyítja, hogy manapság a gyermekek fizikai állapota egyre gyengébb. A következőkben arra keressük a választ, hogy milyen tényezők befolyásolják a gyermekek álló- és ellenálló képességét és miért van az, hogy a kicsik fizikai ereje egyre gyengül napjainkban.

 

A gyermekek megfelelő fizikai állapotának kialakulása

A megfelelő fizikai állapot mércéje a motorikus tulajdonságok kialakulásának mértéke, úgy mint a gyorsaság, hajlékonyság, koordináltság, egyensúly, erő, stb.

A fentebb említett képességek az ember növekedési időszakában alakulnak ki. Ez a biológiai fejlődés az ember életének 25. évében véget ér, így elengedhetetlen, hogy már kiskorban kialakuljon a megfelelő fizikai állapot gyermekeinknél.

A fizikai állapot gyengülésének okai

Napjainkban egy folyamatos csökkenés figyelhető meg a fizikai mozgás területén. Ennek következtében csökken a mozgási rendszer terhelhetősége, növekszik az idegrendszer terhelése és nem alakul ki az erős fizikai állapot.
Sokszor látunk gyermeket, akik ha elesnek, nem tudnak kitámasztani, ha pedig oda is teszik a kezüket a fejük elé, kezeik összecsuklanak, s nem kerülik el a fejsérülést.

Vajon a környezeti hatások befolyásolják gyermekeink fizikai állapotát, álló- és ellenálló képességüket?

A gyenge fizikai állapot egyik oka lehet például az éretlen idegrendszer fennmaradó refelexekkel, vagy hipoton (laza) izomzat is, de a probléma ezek nélkül is előfordulhat. Az utóbbi esetben a gyermeknek nem alakultak ki megfelelően a hajlító és feszítő izomzatai.

 

Gyenge fizikai állapot megelőzése

Vajon van-e összefüggés a kevés fára mászás és gyenge fizikai állapot között? Véleményem szerint minden bizonnyal. Jó lenne, ha a gyermekek minél több tapasztalatot tudnának szerezni az érintetlen természetben, bár a megfelelően felszerelt játszótereken is van lehetőség a kapaszkodásra, lógásra, mászásra. Talán épp ez is a szerepe ezeknek az mászókáknak és játékoknak, hogy mesterségesen imitálja azokat a játékokat, melyeket régen a kertben játszottak a gyerekek. Így a csúszda a dombról gurulást, a mászóka pedig a fára mászást.

Mindenesetre ha gyermekünknél észrevesszük a gyenge fizikai állapot tüneteit, érdemes mozgásfejlesztő szakember segítségét kérni és a személyre szabott mozgásfejlesztést minél hamarabb elkezdeni.

 

Több ezer hallgatónk döntött már, úgy hogy elfogadja a segítséget, a tudást. Több, mint 2000 értékelés érkezett a kurzusokra. Csatlakozz az Integratív Medicina Egészségklubhoz!

 

További bejegyzések

Hírek

Mindennapos szívügyeink

Sokan, sokfélét és sokféle képpen gondolunk a szívünkre. Az akadémikus: testünk motorjaként gondol rá, a szerelmes: mint ajándékának tárgyára, a gondolkodó: a lélek házának, az

Tovább »
Táplálkozás

A fokhagyma antimikrobiális hatása

A fokhagyma bizonyított hatásai A fokhagyma nemcsak egy fűszernövény, ami nagyon sok finom étel nélkülözhetetlen alapanyaga, hanem egy csodás gyógynövény is. A fokhagyma szinte a

Tovább »

További előadások

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!