A Frontiers in Nutrition című szaklapban megjelent kutatás szerint a ketogén étrend a terhes nőket és a vesebetegségben szenvedő betegeket jelentős egészségügyi veszélynek teszi ki. Ez a valaha készült legátfogóbb kutatás a népszerű ketogén étrenddel kapcsolatban.
A Ketogén étrend és krónikus betegségek: A kockázatokkal szembeni előnyök mérlegelése címmel megjelent tanulmány azt is megállapította, hogy a legtöbb ember számára a keto-diéta lehetséges hosszú távú kockázatai – beleértve a szívbetegségeket, a rákot, a cukorbetegséget és az Alzheimer-kórt – meghaladják a lehetséges előnyöket, mint a gyors fogyás.
A keto-diétát általában a könnyebb fogyással és testsúlykontrollal hozzák összefüggésbe, ezt ígérik legtöbbször a képviselői, ám néhányan betegségek leküzdésére is javasolják, mint az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség, zsírmájbetegség, rák, Alzheimer-kór, szívbetegség, veseegészség -, amelyek mindegyikét figyelembe vették a kutatók ebben a tanulmányban, ahogy az ígért hosszú távú hatásokat is.
Forrás: Prove.hu
A Ketogén étrend és krónikus betegségek: A kockázatokkal szembeni előnyök mérlegelése címmel megjelent tanulmány azt is megállapította, hogy a legtöbb ember számára a keto-diéta lehetséges hosszú távú kockázatai – beleértve a szívbetegségeket, a rákot, a cukorbetegséget és az Alzheimer-kórt – meghaladják a lehetséges előnyöket, mint a gyors fogyás.
“A tipikus ketogén étrend egy betegségeket elősegítő katasztrófa”– mondja a vizsgálat vezető szerzője, Lee Crosby, a Physicians Committee for Responsible Medicine táplálkozási-oktatási programvezetője.
A Frontiers in Nutrition áttekintő tanulmányának öt legfontosabb megállapítása a következő:
A keto-diéta kifejezetten veszélyes a terhes vagy teherbe esni készülő nők számára – az alacsony szénhidráttartalmú diéta összefüggésbe hozható az idegcső-rendellenességek nagyobb kockázatával a babáknál, még akkor is, ha a nők folsavat szednek. A magasabb fehérjetartalmú keto-diéták felgyorsíthatják a veseelégtelenséget a vesebetegeknél. Rengeteg betegnél megemeli a “rossz koleszterin” (LDL) szintet. Minden típusú keto-diétát csodaszerként mutatnak be, de hosszú távon valószínűleg nem biztonságosak. A szénhidrátok korlátozása a rákkeltő élelmiszerek felé tereli az étrendet, mint a húsok. Valójában a tipikus keto ételeket összefüggésbe hozták a szívbetegségek, a rák, a cukorbetegség és az Alzheimer-kór megnövekedett kockázatával – gyakran éppen azokkal a betegségekkel, amelyeken a diéta állítólag segít. A “ketogén diéta” kifejezés általában olyan étrendre utal, amely nagyon alacsony szénhidrát-, szerény fehérje- és magas zsírtartalmú. Ez az üzemanyagkeverék a ketózis, vagyis a ketontestek termelődését hivatott előidézni, amelyek alternatív energiaforrásként szolgálnak az idegsejtek és más sejttípusok számára, amelyek nem képesek közvetlenül metabolizálni a zsírsavakat.A keto-diétát általában a könnyebb fogyással és testsúlykontrollal hozzák összefüggésbe, ezt ígérik legtöbbször a képviselői, ám néhányan betegségek leküzdésére is javasolják, mint az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség, zsírmájbetegség, rák, Alzheimer-kór, szívbetegség, veseegészség -, amelyek mindegyikét figyelembe vették a kutatók ebben a tanulmányban, ahogy az ígért hosszú távú hatásokat is.
“A vesebetegségben szenvedő pácienseket és a terhes nőket veszélyeztető kockázatok mellett a keto-diéta mások számára is kockázatos, mivel ezek a diéták növelhetik az LDL-koleszterinszintet és az általános krónikus betegségek kockázatát”– magyarázza Crosby.
“Bár a ketogén étrend rövid távon csökkentheti a testsúlyt, ám nem hatékonyabb, mint más súlycsökkentő diéták.”A kutatók megállapították, hogy ennek az étrendi megközelítésnek az egyetlen jól és régóta alátámasztott módja a rohamok gyakoriságának csökkentése egyes gyógyszerrezisztens epilepsziában szenvedő betegeknél.
Forrás: Prove.hu