A gyümölcscentrifuga nagyszerű módja annak, hogy javítsuk általános egészségi állapotunkat, különösen, ha gyors és kényelmes módszert keresünk tápanyagbevitelünk növelésére. De ha még nem ismerjük a gyümölcscentrifugát, meglehetősen nehéz lehet kiválasztani, hogy mely zöldségeket használjuk a zöldlé készítéséhez.
Mutatunk 8 zöldséget, amelyekből frissítő zöldlé készíthető.
Cékla
A cékla tele van olyan tápanyagokkal, mint a folsav és a mangán. Gazdag nitrátokban is, amelyek javíthatják az agy egészségét, a sportteljesítményt és a vérnyomást.
A Nutrients folyóiratban közzétett 2019-es randomizált, kontrollált vizsgálatban a kutatók 13 fiatalabb és 11 idősebb felnőttnél figyelték meg a nitrátban gazdag céklalé hatásait. Az önkéntesek 150 milliliter céklalevet fogyasztottak, mielőtt 30 percet sétáltak a futópadon.
Az eredmények szerint mindkét csoport javulást mutatott. Az idősebb felnőtteknél azonban jelentős csökkenés volt tapasztalható a diasztolés vérnyomásban.
Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a céklalé fogyasztás elősegítheti az idősebb felnőttek szív- és érrendszeri egészségének javítását .
A cékla zöld leveleit is hozzáadhatjuk a préseléshez, amelyek szintén tele vannak számos hasznos tápanyaggal.
Brokkoli
A brokkoli egy szuperélelmiszer. Ez a keresztes virágú zöldség tele van antioxidánsokkal és különféle tápanyagokkal, például káliummal, valamint A-, B6- és C-vitaminnal. Ezenkívül a brokkoli kaempferolt tartalmaz, egy flavonoid antioxidánst, amely segít semlegesíteni a szabadgyököket és megelőzni a gyulladással összefüggő betegségeket.
A Frontiers in Pharmacology folyóiratban megjelent tanulmány adatai feltárták, hogy a kaempferol neuroprotektív tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek az Alzheimer-kór, a szorongásos rendellenességek, a glioblasztóma, a neuropátiás fájdalom és a Parkinson-kór elleni küzdelemben. A flavonoid jótékony gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatást fejt ki.
Káposzta
A káposzta hidratáló zöldség, és számos olyan alapvető tápanyagot tartalmaz, mint a folsav, a mangán, valamint a B6-, C- és K-vitamin.
Egy 2020-ban, a Frontiers in Nutritionben megjelent tanulmány szerint a káposzta csökkentheti a gyulladások, a cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát.
Sárgarépa
A sárgarépa kalóriaszegény és természetesen édes. Tele van olyan tápanyagokkal is, mint a biotin, kálium és A-vitamin.
A sárgarépa magas karotinoidtartalma miatt népszerű, amely alfa-karotint, béta-karotint, likopint és luteint tartalmaz. A European Journal of Medicinal Chemistry folyóiratban 2021-ben közzétett áttekintés adatai szerint ezek a vegyületek antioxidánsként működnek a szervezetben, és segítenek csökkenteni az oxidatív stresszt.
A sárgarépában található karotinoidok szintén segítenek csökkenteni bizonyos rákos megbetegedések , cukorbetegség, szem- és szívbetegségek kockázatát.
A sárgarépa más lédús gyümölcsöket és zöldségeket, például céklát, citrusféléket és gyömbért is remekül kiegészít.
Kelkáposzta
A kelkáposzta alacsony kalóriatartalmú, de tápláló, és A-, B6-, C- és K-vitamint, valamint kalciumot és káliumot tartalmaz, valamint jó forrása a réznek és a mangánnak.
De ne feledje, hogy a kelkáposzta goitrogéneket is tartalmaz, amelyek a természetben előforduló anyagok. Ezek az „antitápanyagok” meggátolhatják a jód bejutását a pajzsmirigybe. A jód egy nyomelem, amely segít a szervezetben a pajzsmirigyhormonok előállításában, amelyek elősegítik a normál anyagcserét.
Spenót
A spenót egy zöld leveles zöldség, amely tele van jótékony antioxidánsokkal, mint például a kempferol, a lutein és a kvercetin. Gazdag A- és C-vitaminban, valamint nitrátokban, amelyek elősegítik a szív egészségét.
Egy 2015-ös randomizált, kontrollált vizsgálatban a kutatók 27 egészséges felnőtt résztvevőn vizsgálták a spenót hatását az artériák merevségére és a kapcsolódó hemodinamikai mérésekre.
Az önkéntesek hét napig spenótot fogyasztottak. Az eredmények azt mutatták, hogy a szisztolés és a diasztolés vérnyomás jelentősen csökkent. A tanulmány a Clinical Nutrition Research folyóiratban jelent meg .
Paradicsom
A gyakran zöldségként emlegetett paradicsomot a tudomány a paradicsomnövény gyümölcsének tekinti.
A paradicsom a konyha alapvető alapanyaga, és gyakran használják kiadós szószok és levesek készítésére. A paradicsom tele van olyan tápanyagokkal is, mint a folsav, a kálium és a C-vitamin.
Búzafű
A fű nem hangzik étvágygerjesztőnek, de ha búzafüvet adunk a zöld léhez, az ital elképesztő tápanyag-löketet ad. A búzafű tápanyagban gazdag ehető fű, amelyet zöldségnek is tekintenek.
Ez a szuperétel olyan tápanyagokat tartalmaz, mint a réz, vas, magnézium, foszfor és 17 különböző aminosav.
A Natural Product Research folyóiratban megjelent 2014-es tanulmány szerint a metil-phoforbid a (MPa) antioxidáns és rákellenes aktivitást mutat, ha a búzafű növény etanolos kivonatából izolálják. A kutatók beszámoltak arról, hogy eredményeik azt bizonyítják, hogy a búzafű felhasználható rákos megbetegedések, vas-túlterheléses betegségek és oxidatív stressz kezelésére.
Hogyan javítja az étrendet a zöldséglevek fogyasztása?
A Nutrients folyóiratban megjelent áttekintés szerint a napi legalább 500 milliliter gyümölcslé rendszeres fogyasztása javíthatja az érrendszeri működést és csökkentheti a vérnyomást, amint azt a rövid- és középtávú vizsgálatok kimutatták.
Egy másik, 2021-ben az ACS Food and Technology folyóiratban publikált tanulmányban a kutatók felfedezték, hogy a préselési technikák befolyásolhatják a zöldséglevek antioxidáns- és fitokémiai tartalmát. A nagy sebességekhez képest a kis sebességgel történő préselés segít több ilyen előnyös vegyület megőrzésében, mivel a folyamat közben kevesebb hő keletkezik.
Az alacsony sebesség emellett segít megőrizni mind a rostokat, ami elengedhetetlen az egészséges emésztéshez.
Tipp: lúgosító zöldséglé
3db uborka
2db citrom
2 csomag mángold (esetleg cékla)
2db zöld alma
1db apró gyömbér
1db vöröskáposzta
Több ezer hallgatónk döntött már, úgy hogy elfogadja a segítséget, a tudást. Csatlakozz az Integratív Medicina Egészségklubhoz!