Barion Pixel Mire jó a kollagén? — Integratív-Medicina

Mire jó a kollagén? Így ápolhatjuk vele szépségünket és egészségünket

A kollagént szinte mindenki ismeri, ha máshonnan nem, az arckrémek csomagolásáról. De mi is pontosan a kollagén? Miért fontos a szép és egészséges bőr számára? És hogyan alkalmazhatjuk?

A kollagén a kötőszöveteket alkotó legfőbb fehérje, melynek több típusa is ismert. Nagy mennyiségben megtalálható többek között az inakban és ízületekben, a porcokban és a bőrben, a hajban, a körömben, sőt a csontokban és a vérerekben is találhatunk kollagént. A kollagén segítségével épülnek fel a szerveink, ennek köszönhetik rugalmasságukat és ellenállóképességüket. A kollagént folyamatosan termeli a szervezetünk, ám idővel sajnos a termelődés üteme lelassul. Ez az egyik oka például annak, hogy minél idősebbek vagyunk, annál többet veszít a bőr a rugalmasságából.

Nincs arra lehetőség, hogy a kollagén termelődésének lassulását megállítsuk vagy akár visszafordítsuk ezt a folyamatot. Ám a hétköznapokban tehetünk azért, hogy bőrünk a lehetőségekhez képest minél tovább megőrizze a rugalmasságát!

Így hat a kollagén a szépségünkre

A kollagént tartalmazó ételek, étrend-kiegészítők számos módon támogathatják a bőr, a haj és a köröm egészségének és szépségének megőrzését. A kollagénben található aminosavak serkentik a keratintermelődést, így erősebbé teszik a körmöket és a hajat is.

A kollagén emellett antioxidánsként is működik, vagyis segíthet az ún. oxidatív stressz okozta káros hatások semlegesítésében. Bár az oxidáció egy teljesen természetes folyamat, melynek melléktermékei a szabad gyökök, ha túl sok van ezekből, az jelentős mértékben károsíthatja a sejteket. A szabad gyökök bizonyítottan komoly szerepet játszanak az öregedési folyamatokban, sőt jó néhány súlyos betegség kialakulásának a rizikóját is megnövelik. Az antioxidánsok azonban képesek lehetnek felvenni a szabad gyökök elleni küzdelmet, ezzel az öregedési folyamatokat is lassíthatják, továbbá az egészségünk megőrzésében is a segítségünkre lehetnek.

Kinek és hogyan érdemes pótolni a kollagént?

Az, hogy kinek javasolt a pótlása, nem kizárólag az életkortól függ. Az igaz, hogy minél idősebb valaki, annál jobban lelassul a kollagén termelődésének üteme, de az életmód is rendkívül nagy hatással van a szervezetünk kollagénraktáraira! A dohányzás például bizonyítottan gyorsítja a kollagén lebomlását és a termelődést is lassítja.

Kollagénhez állati eredetű élelmiszerekből juthatunk hozzá, de sajnos az elfogyasztott ételekből származó kollagén a legtöbbször nehezen feldolgozható, vagyis viszonylag kis mennyiséget képes valóban hasznosítani ebből a szervezetünk. A speciális, kollagént tartalmazó ételek, étrend-kiegészítők azonban olyan formában tartalmazzák a kollagént, melyet hatékonyabban képes felhasználni a szervezetünk. Ezekben a kollagén kisebb „egységekre”, peptidekre van bontva. Bár nincs meghatározva, mennyi a javasolt napi kollagén-bevitel, 2500 mg-mal már látványos eredményeket érhetünk el.

Ha a szépségünket, a haj, a köröm és a bőr egészségét szeretnénk támogatni a kollagén segítségével, érdemes olyan termékeket választani, amelyben más értékes hatóanyagokat (pl. cinket, B-vitaminokat, C-vitamint) is megtalálunk. Ezek ugyanis támogatják, felerősítik egymás hatását!

Forrás: Egészségkalauz

További bejegyzések

Gyógynövények

A 10 leghatásosabb gyógynövény

A gyógynövényeket gyakran alábecsülik, pedig hatásuk sokkal erősebb annál, mint általában hiszik. Nehéz rangsort felállítani, talán nem is lehet, egy német honlap azonban megkísérelte. Íme

Tovább »
Előadóink írták

Gyermekek és a Jód – Árvay Bálint írása

Előszó A 2000-es évektől kezdődően a jód újrafelfedezésének köszönhetően elindult globális mozgalom nyomán emberek ezrei tapasztalták meg világszerte az ortomolekuláris jódpótlás áldásos hatásait. A magyar

Tovább »

További előadások

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!

Itt tudsz csatlakozni az ingyenes előadásokhoz!

Itt tudsz csatlakozni az ingyenes előadásokhoz!