fbpx

Generációkon át hordozzuk az epigenetikus öröklési faktorokat

Új kutatás erősíti meg, hogy több generáción keresztül hordozzuk az epigenetikus öröklési faktorokat

Egy úttörő tanulmány támasztja alá, hogy az ember többet örököl a szüleitől, mint pusztán a génjeit.  Ezzel lerombolja azt a régóta élő hiedelmet, hogy nem vagyunk mások mint csupán génjeink összessége. Azt már tudjuk, hogy az epigenetikus mechanizmusok – melyeket környezeti tényezők, például betegség, életmód vagy táplálkozási szokásaink befolyásolnak – képesek a géneket be- és kikapcsolni. Azonban még mindig nagy viták szólnak arról, vajon ezek a módosulások továbbadhatók-e a jövendő generációknak. A Max Planc Immunológiai és Epigenetikai Intézet megtalálta a választ erre a kérdésre. Kimutatták, hogy nem csak az örökölt DNS szabályozza a génexpressziót az emberi utódokban: ez is epigenetikai utasítások által valósul meg. Ezen felül a kutatók rávilágítottak ennek az öröklődő információnak biológiai következményeire, bizonyítva azt, hogy az anya epigenetikus memóriája létfontosságú szerepet játszik utódai fejlődésében és túlélésében.

Elfogadsz egy kihívást?

A LÉLEK ÚTJÁN A TESTBEN A LÉLEKBEN ÉS A SZELLEMBEN – Képes vagy egy hetet a saját tudatosságod fejlődére szánni?

Tegyél egy próbát, ha IGEN a válasz!

2023 Március 10-13 között szeretettel várunk!

Az epigenetikai módosulások olyan címkéknek tekinthetők, melyek megmondják specifikus DNS szakaszoknak hogy engedelmeskedjenek, vagy éppen ellenálljanak bizonyos géneket aktiváló fehérjéknek. A DNS rögzített bázisszekvenciáival ellentétben az epigenetikus jelek folyamatosan változnak az ember élete során az életmód, a stressz, a környezeti tényezők és egyéb faktorok hatására.

A dohányzás például megváltoztathatja a tüdősejtek epigenetikus mintázatát, és rákot okozhat

Egészen mostanáig a tudósok úgy vélték, hogy az epigenetikus memória melyet az ember élete során felhalmoz, végső soron “kiszűrődik” / kitisztul amikor a spermiumok és petesejtek fejlődnek, és soha nem adódnak át a következő generációnak. Néhány friss tanulmány kezdett rámutatni annak lehetőségére, hogy az epigenetikus jelek átadódhatnak a jövendő generációknak. Azt, hogy ez pontosan hogyan történik és milyen hatásai vannak az utódra, még nem értették meg. A Nicola Iovino által vezetett kutatócsoport gyümölcslegyeket használt arra, hogy tanulmányozza annak útját, miként adja tovább az anya az epigenetikus módosulásokat az utódoknak. A vizsgálat során egy olyan módosulásra összpontosítottak, amely emberekben is megtalálható – ez a H3K27me3.  Megváltoztatja a DNS sejtmagba történő csomagolását, amely a génexpresszió visszaszorításával hozható összefüggésbe. A kutatók felfedezték, hogy a H3K27me3 petesejtben levő módosulásai az utódokban is megvannak megtermékenyítés után, annak ellenére hogy más epigenetikus jelek törlődtek. Miután megerősítették hogy az anya valóban ad át epigenetikus jeleket az utódnak, elkezdték keresni, vajon ezek szolgálnak-e valamilyen hasznos funkciót az utódban. Azt találták, hogy amikor eltávolítják az enzimet amely a H3K27me3 jeleket helyezi az utódba a fejlődés korai szakaszában, az embriók nem fejlődnek ki teljesen. Ez azt jelenti, hogy az epigenetikus jelek létfontosságúak az embrió fejlődésében.

Legjobb a prevenció

Most már nyilvánvaló, hogy az öröklött epigenetikai információnak nagyon fontos biológiai következményei vannak. Miután az epigenetikus mechanizmusok megzavarása olyan betegségekhez vezethet mint az autoimmun betegségek vagy a rák, kutatásuknak jelentős hatása lehet az emberi egészségre. Például azt már tudjuk, hogy az anya tápláltsági szintje a fogantatás pillanatában befolyásolhatja gyermeke génjeinek interpretációját, amely annak egész életére kihatással lehet. Ez a felfedezés kihangsúlyozza az egészséges életvitel jelentőségét, különösen a teherbeesés előtt. Az egészséges táplálkozás csak egy része az egyenletnek. Az is fontos, hogy elkerüljük az élelmiszerekben, a szépségápolási termékekben és a környezetben található méreganyagokat, hogy jövendőbeli gyermekeinknek a lehető legjobb esélyt adhassuk az életre.

Az elmúlt években nagyon sokan fordultak hozzám tanácsért, hogyan hozhatnák helyre megrendült egészségüket. Általában még ekkor sem késő megvalósítani egy teljes életmódváltást és a szervezet egyensúlya helyreállítható. De mennyivel jobb lett volna, ha ezekkel az információkkal akkor találkoztak volna, amikor még elkerülhető volt a betegség!

A következő cikk rádöbbent arra, hogy az életmódváltásnak nem csak saját magunk, hanem a még meg sem született gyermekeink számára is óriási jelentősége van.

A következő generáció a mi mai tetteink következményeivel fog szembesülni, testi, biológiai értelemben is! Ládi Szabolcs

“A gének töltik meg a fegyvert, de a ravaszt az életmód húzza meg.” közmondás”-  “A lövedék pedig a még meg sem született gyerekeinket is eltalálja.” – Dr. Ládi Szabolcs

Több ezer hallgatónk döntött már, úgy hogy elfogadja a segítséget, a tudást. Több, mint 2000 értékelés érkezett a kurzusokra. Csatlakozz az Integratív Medicina Egészségklubhoz!

Elfogadsz egy kihívást?

A LÉLEK ÚTJÁN A TESTBEN A LÉLEKBEN ÉS A SZELLEMBEN – Képes vagy egy hetet a saját tudatosságod fejlődére szánni?

Tegyél egy próbát, ha IGEN a válasz!

2023 Március 10-13 között szeretettel várunk!

További bejegyzések

Gyógynövények, hatóanyagok

Grapefruitmag kivonat: te mire használod?

A grapefruit (Citrus paradisi) a citromfélék nemzetségébe, a Rutaceae (rutafélék) családjába tartozik. Intenzív kutatások bebizonyították, hogy a grapefruitmag kivonat baktériumok, vírusok, gombák, paraziták ellen is

Tovább »
Egészség

Dezodorok: valóban rákkeltőek?

A verejtékmirigyek száma a bőrfelület nagyságától függ, kb. 3 millión lehetnek. A kéz és a láb felületén, a hajlatokban fordulnak elő különösen nagy számban. Az

Tovább »

További előadások

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!