Barion Pixel Gyógynövény füstölő (smudge stick) készítése — Integratív-Medicina

Gyógynövény füstölő (smudge stick) készítése

Hogyan és miből készítsd el saját gyógynövény füstölődet? Ha nem akarsz füstölni, dekorációnak vagy ajándéknak is tökéletes.

A smudge stick eredete Amerikába, egészen pontosan az indián kultúrába nyúlik vissza. A smudging szertartás keretében szent gyógynövényeket égettek, amelyek áldást vagy akár szellemi megtisztulást is hozhattak. Az egyik leggyakrabban használt gyógynövény a zsálya (többféle zsálya szóba jöhet, de a fehér zsálya különösen kedvelt).

A smudge stick kötegelt fűszernövények megszárításával készül, a száraz gyógynövények meggyújtásával keletkező füstöt pedig rituális, gyógyászati vagy légtisztító célzattal használták. Amerikában a fehér zsálya (Salvia apiana) lassan kárát látja a mai napig kedvelt hagyományos füstölőkészítésnek, ezért a természetben található állományok védelmében termesztik is.

Tedd a kosárba a kedvenc termékedet!

Miből készül a gyógynövényes füstölő?

A füstölőhöz sokféle növény közül válogathatunk. Igen kedveltek az aromatikus (illóolajat tartalmazó) gyógynövények, de választhatunk egyéb, számunkra kedves vagy dekoratív gyógynövényt is.

Néhány a gyakrabban használt gyógynövények közül:

  • Levendula (Lavandula officinalis)
  • Ánizsizsóp (Agastache foeniculum)
  • Kerti izsóp (Hyssopus officinalis)
  • Körömvirág (Calendula officinalis)
  • Ökörfarkkóró (Verbascum densiforum, V. phlomoides)
  • Zsálya (Salvia officinalis)
  • Cickafark (Achillea millefolium)
  • Rozmaring (Rosmarinus officinalis)
  • Kakukkfű (Thymus vulgaris)
  • Fekete üröm (Artemisia vulgaris)

Az én képen látható füstölőmbe szurokfű (Origanum vulgare) is került, mert az izsóp még nem virágzott, amikor készítettem, levendulából és cickafarkból viszont csak egy kevés, mert már elvirágzóban voltak. Kötöttem még az egyik csokorba egy kis borsikafüvet (Satureja hortensis vagy S. montana) is.

Ebből is látszik, hogy a lista inkább ötletadó, mint kőbe vésett ajánlás.

Ha valóban füstölésre és meditációra szeretnéd használni, szánj időt a gyógynövények valójának megismerésére, az egyes gyógynövényekhez fűződő viszonyod feltárására, és ennek megfelelően válaszd ki a számodra megfelelő növényeket.

Készülhet akár többféle, különböző gyógynövényekből összeállított füstölő, de akár teljesen egyformák is, ez is csak rajtad múlik.

smudge stick - gyógynövény füstölő

Hogyan készül a smudge stick?

Elkészítése annyira egyszerű, hogy akár a gyerekeket is bevonhatjuk a készítés folyamatába. Biztosan élvezni fogják a növények válogatását és a kis csokrok összeállítását, mindössze talán a kötözésben szorulnak majd némi segítségre.

A gondosan összeválogatott növényekből először kis csokrok készülnek. Ahhoz, hogy a növényeket megfelelően együtt tudjuk tartani, ügyesen össze kell kötni a csokrocskákat. Ehhez legjobb természetes spárgát vagy erős rafiaszálat választani, ezek natúr színe még szépen is mutat a csokron. Egyébként bármilyen természetes anyagú kötöző megfelel, a dekorációs célú rudakhoz pedig akár színben harmonizáló kötözőszálakat is használhatunk.

A kötözéshez kössünk csomót a csokor aljára, majd a hosszú szálat többször vezessük végig a csokron. Ha valamilyen csúszócsomóval indulunk, az így keletkező két szállal könnyen végig tudjuk hurkolni a csokrot oda-vissza, akár többször is.

Fontos, hogy minden növényi részt jól összefogjunk, és húzzuk szorosra a szálakat, ellenkező esetben száradás után túl lazává válhat, és szétpotyoghat a füstölőrúd.

Szellős, levegő járta helyen szárítva elkerülhető, hogy a vastagon összekötött növényi részek bepenészedjenek, mielőtt megszáradnának.

Hogyan használjuk a füstölőrudat?

Ha füstölni szeretnél, a kiszáradt gyógynövényes füstölőt meggyújthatod gyufával vagy öngyújtóval, majd a lángokat óvatosan fújd el, hogy csak parázslás maradjon vissza. Helyezd tűzálló, hőálló tálcára vagy egyéb tárolóba.

A meggyújtott füstölőrudat soha ne hagyd felügyelet nélkül, és tedd távolabb gyúlékony anyagoktól.

A füstölés befejeztével gondosan fojtsd el a levegőt az égés megszüntetéséhez (például erősen nyomd egy éghetetlen felületre, akár többször is). Ha vízzel oltod el, legközelebb nehezebb lesz meggyújtani, hacsak nem hagyod ismét hosszú ideig száradni.

Ha szép színes virágokkal készült, nagyon kedves és dekoratív ajándék válhat belőle, vagy használhatjuk lakásunk díszítésére is. Például konyhában, előszobában vagy folyosón (közlekedő részen) biztosan jól mutat akkor is, ha a lakás stílusához egyébként kevésbé illik.

Végső soron pedig akár belemorzsolhatjuk egy tálba, és időről időre kevés illóolajjal „dúsítva” lakásillatosító válhat belőle.

Kellemes füstölőkészítést, füstölést és meditálást kívánok!

Szikora Hilda, fitoterapeuta, gyogyfuveskertem.hu

Forrás

Több ezer hallgatónk döntött már, úgy hogy elfogadja a segítséget, a tudást. Több, mint 2000 értékelés érkezett a kurzusokra. Csatlakozz az Integratív Medicina Egészségklubhoz!

Asztrológia konferencia 05.29

További bejegyzések

További előadások

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!

Itt tudsz csatlakozni az ingyenes előadásokhoz!

Itt tudsz csatlakozni az ingyenes előadásokhoz!