Az oregano vagy más néven szurokfű (Origanum vulgare L.) népszerű fűszer- és gyógynövény, amely egész Európában megtalálható. Íze olyan, mintha a majoranna és a kakukkfű keresztezéséből született volna. Sokan leginkább az olasz ételek egyik legismertebb alapanyagaként ismerik. Az ókori Egyiptomban köhögéscsillapítóként volt közismert, az ókori Görögországban pedig sérülések gyógyítására használták. A középkorban szurokfűolajjal óvták meg az ételeket a mikrobás fertőzésektől.
Az oregano olajat a növény leveleinek és hajtásainak légszárításával állítják elő. A szárítás után az olajat extrahálják és gőz-desztillációval bepárolják (1). Az olaj gazdag hatóanyagokban, mint például fenolokban, terpénekben és terpenoidokban. Ezek a molekulák erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, és ők adják a jellegzetes illatot is (2):
- Karvakrol: A leggyakoribb fenol az oregano olajban. Kimutatták, hogy képes, számos baktériumtörzs növekedését gátolni (3).
- Thymol: Természetes gombaölő, támogatja az immunrendszert (4).
Az oregano olaj természetes antibiotikum
Egereken végzett vizsgálat eredményei szerint a szokásos baktériumok ellen az oregano olaj szinte ugyanolyan hatékony, mint egyes, nem specifikus antibiotikumok.
Az olajban található karvakrol segíthet a baktériumok leküzdésében. A Staphylococcus aureus baktériumok a fertőzés egyik leggyakoribb okai. Olyan betegségeket okoznak, mint például az ételmérgezés, vagy mint a bőrfertőzések. Az egyik külön vizsgálat kifejezetten arra indult, hogy vajon az oregano olaj képes-e javítani a Staphylococcus aureus-val fertőzött egerek túlélését. Az egerek egyik csoportja napokon keresztül oregano olajat kapott, míg a másik csoport tagjai antibiotikumot. Az oregano olajjal kezelt egerek közül 14-ből 6 egyed maradt életben (43%), míg az antibiotikummal kezelt egerek esetében 14-ből 7 egyed élte túl (50%) a fertőzést. Az oregano olajjal kezeltek túlélési aránya közel olyan magas volt, mint a rendszeres antibiotikumokkal kezelt egerek estében (5).
A kutatások azt is kimutatták, hogy az oregano olaj hatékony lehet olyan baktériumokkal szemben is, amelyek antibiotikumokkal szemben már rezisztenssé váltak. Ide tartoznak például a Pseudomonas aeruginosa és az E. coli törzsek, amelyek mind a húgyúti és légúti fertőzések gyakori okozói (6, 7).
Segíthet a koleszterinszint csökkentésében
Az oregano olajról bebizonyították, hogy képes csökkenteni a koleszterinszintet. Az egyik tanulmányban 48 enyhén magas koleszterinszintű ember kapott étkezési és életmódbeli-tanácsokat a koleszterinszint csökkentése érdekében. Harminckét résztvevő minden étkezés után 25 ml oregano olajat kapott. Három hónap elteltével azoknak, akik oregano olajat kaptak, alacsonyabb volt a LDL-koleszterinszintjük és a magasabb a HDL-koleszterinszintjük, mint azoknak, akiket csak táplálkozási és életmódbeli-tanácsokkal láttak el (8).
Kimutatták, hogy a karvakrol, mely az oregano olaj fő vegyülete, segít csökkenteni a koleszterinszintet azokban az egerekben, amiknek 10 héten keresztül magas zsírtartalmú étrendet adtak. A magas zsírtartalmú étrend mellett karvakrolt kapó egereknek a 10. hét végén szignifikánsan alacsonyabb volt a koleszterinszintjük, mint azoknak az egereknek, akiknek csak magas zsírtartalmú étrendet adtak (9). Az oregano olaj koleszterinszint-csökkentő hatása a karvakrol és a thymol fenolok eredménye (10).
Erős antioxidáns hatású
Az oregano olaj nagyon gazdag antioxidánsokban. Az antioxidánsok megvédik a testet a szabadgyökök által okozott káros hatásoktól. Úgy gondolják, hogy a szabadgyökök okozta károsodások szerepet játszanak az öregedésben és egyes betegségek, mint például a rák és szívbetegségek kialakulásában. A szabadgyökök mindenütt megtalálhatóak, tulajdonképpen az anyagcsere természetes termékei. Azonban mennyiségük különböző környezeti tényezők meglétekor, például cigarettafüst és légszennyező anyagok jelenléte miatt felhalmozódhatnak a szervezetben. Egy vizsgálat alkalmával összehasonlították a 39 általánosan használt gyógynövény antioxidáns tartalmát, és megállapították, hogy az oreganoban volt a legnagyobb antioxidáns koncentráció. A mérési eredmények alapján az oregano a többi vizsgált gyógynövények antioxidánsszintjéhez képest közel 30-szorosát tartalmazza, beleértve a kakukkfű, a majoranna és az orbáncfű antioxidánsszintjét is. Az oregano az alma antioxidáns szintjének 42-szerese, a fekete áfonyáénak pedig 4-szerese. Úgy gondolják, hogy ez elsősorban rosmaring-sav tartalmának köszönhető (11).
Segíthet a Candida kezelésében
Az Candida a sarjadzó-gombák osztályának a leggyakoribb faja. Normál körülmények között is megtalálható a szervezetben, a bél baktériumflórájának kontrollja alatt áll. A bél hasznos baktériumflórája (immunrendszerünk részét is képezi) szabályozza a bélben letelepedett gombák szaporodását, de ha az károsodást szenved, vagy megsemmisül, akkor a bélben lévő élesztőgomba elszaporodik, elözönli a szervezetet.
Normális esetben ezek a jótékony baktériumokkal együtt az említett szervek normál flóráját alkotják, amely elengedhetetlenül szükséges az adott szervrendszer kifogástalan működéséhez. Ártalmatlan is lehet, de a túlszaporodása bélproblémákat és fertőzéseket, vagy akár afták kialakulását is okozhatja. A legismertebb élesztőt Candida-nak hívják, amely az élesztőfertőzések leggyakoribb oka világszerte (12). A kémcsőben végzett vizsgálatok során az oregano olaj hatékonynak bizonyult öt, különféle típusú Candida ellen mint például azok, amelyek a szájban és a hüvelyben fertőzéseket okoznak. Valójában hatásosabb, mint bármely más ebben a témában vizsgált illóolaj (13). A kémcsőben végzett vizsgálatok azt is megállapították, hogy a karvakrol, nagyon hatásos az orális Candida ellen (14). A Candida élesztőgomba magas szintjét egyes bélbetegségekkel, például Crohn betegséggel és fekélyes vastagbélgyulladással is összefüggésbe hoznak (15). Az oregano olaj hatékonyságának 16 különböző Candida törzsön kémcsőben végzett vizsgálata után arra a következtetésre jutottak, hogy az oregano olaj jó alternatíva lehet a Candida fertőzések kezelésére (16).
Javíthatja a bél egészségét
Az oregano számos szempontból előnyös lehet a bél egészségére. A bél problémák gyakori kóros tüneteit, mint például a hasmenés, a fájdalom és a puffadás, gyakran okozhatják a bélben lévő/élő paraziták. Az egyik vizsgálatban 14, parazitafertőzésben szenvedő embernek 600 mg oregano olajat adtak. A hat hétig tartó napi kezelés után az összes résztvevőnél csökkent a paraziták jelenléte, és 77%-uk teljesen meggyógyult. A vizsgálatban résztvevők a tünetekkel kapcsolatos bélprobléma és egyben fáradtságérzet csökkenését is tapasztaltak (17).
Az oregano olaj segíthet védelmet nyújtani „szivárgó bél” szindróma esetén is. Ez a jelenség, akkor fordul elő, amikor a bélfal megsérül, ezzel lehetővé válik a baktériumok és méreganyagok véráramba jutása. A sertésekkel végzett tanulmányban az oregano olaj megvédte a bél falát a károsodástól és megakadályozta, hogy “áteresztővé” váljon. Ezzel együtt csökkent az E. coli baktériumok száma is a bélben (18).
Gyulladáscsökkentő hatású
A szervezetben jelenlévő különböző gyulladások hosszútávon káros egészségügyi hatásokat okoznak. A kutatások kimutatták, hogy az oregano olajban lévő hatóanyagok képesek csökkenteni ezeket a gyulladásokat. Az egyik tanulmány megállapította, hogy az oregano olaj és a kakukkfűolaj csökkentette a gyulladásos markereket az egerek vérében, amikben mesterségesen indukált vastagbélgyulladást okoztak (19). A karvakrol, az oregano olaj egyik kulcsfontosságú komponense, és gyulladáscsökkentő hatású. Az egyik vizsgálat közvetlenül a karvakrol különböző koncentrációit alkalmazta az egerek duzzadt, gyulladt mancsán vagy fülén. A karvakrol használata 35–61%-kal csökkentette a mancs duzzanatát, a fül duzzanatát pedig 33–43%-kal (20).
Segíthet a fájdalom enyhítésében
Az oregano olaj fájdalomcsillapító tulajdonságait is vizsgálták. Egy egerekkel végzett vizsgálatban fájdalomcsillapító hatását vizsgálták a szokásos fájdalomcsillapítókkal és illóolajokkal összehasonlítva. Megállapították, hogy az oregano olaj szignifikánsan csökkentette az egerek fájdalmát is, hasonló hatású, mint a fenoprofen és a morfin általánosan használt fájdalomcsillapítók. A kutatás szerint ezeket az eredményeket valószínűleg az oregano olaj karvakrol tartalma okozta (21). Egy hasonló tanulmány megállapította, hogy az oregano olaj nemcsak csökkentette a patkányok fájdalmát, de a válasz dózisfüggő is. Vagyis minél több oregano olajat adtak a patkányoknak, annál kevésbé tűntek fájdalommal küszködőnek (22).
Segíthet a rák elleni küzdelemben
Néhány tanulmány kimutatta, hogy a karvakrolnak lehetnek rák ellenes tulajdonságai. A kémcsövekben lévő rákos sejtekkel kapcsolatos vizsgálatokban a karvakrol ígéretes eredményeket mutat a tüdő-, máj- és emlőrákos sejtekkel szemben. Megállapítást nyert, hogy gátolja a sejtek növekedését, sőt a rákos sejtek halálát okozza (23, 24, 25). Noha ez ígéretes kutatás, még nem végeztek kutatásokat embereken, ezért további kutatásokra van szükség.
Segíthet a fogyásban
Az oregano olaj karvakrol tartalmának köszönhetően segíthet a fogyásban. Egy vizsgálatban az egerek egyik csoportját normál étrenddel, a másikat magas zsírtartalmú táplálékkal, a harmadik csoport tagjait pedig magas zsírtartalmú étrenddel és oregano olajjal táplálták. Azok az egerek, amelyek karvakrol-t is kaptak a magas zsírtartalmú étrend mellett, szignifikánsan kevesebb testtömeget és testzsírt szereztek, mint azok, amelyeket csak a magas zsírtartalmú étrenddel táplálták. Ezen kívül úgy tűnt, hogy a karvakrol megfordítja azon események láncát, amelyek, a zsírsejtek kialakulásához vezethetnek (26). A kapott eredmények ismeretében további kutatásokra van szükség annak bizonyítására, hogy az oregano olaj szerepet játszik a fogyásban. Érdemes lehet kipróbálni az egészséges táplálkozás és az egészséges életmód részeként.
Az oregano olaj hatásos lehet egyéb körülmények között a bakteriális és gombás fertőzések, gyulladások és fájdalmak ellen is. Magasabb az antioxidáns tartalma, mint a legtöbb gyümölcsnek és zöldségnek, tele van fenoloknak nevezett erős hatású vegyületekkel. Összességében úgy tűnik, hogy számos egészségügyi előnye van, és hasznos lehet természetes kezelésként néhány általános egészségügyi panasz esetén.
Forrás:
- https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/0972060X.2007.10643545
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378109704004811
- Antimicrobial activity of carvacrol: current progress and future prospectives. – Nostro A, Papalia T – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22044355
- https://bmccomplementmedtherapies.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12906-015-0947-2
- Effects of Essential Oils and Monolaurin on Staphylococcus aureus: In Vitro and In Vivo Studies. – Preuss HG, Echard B, Dadgar A, Talpur N, Manohar V, Enig M, Bagchi D, Ingram C – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20021093
- The antibacterial activity of oregano essential oil (Origanum heracleoticum L.) against clinical strains of Escherichia coli and Pseudomonas aeruginosa. – Sienkiewicz M1, Wasiela M, Głowacka A – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23484421
- A study of the minimum inhibitory concentration and mode of action of oregano essential oil, thymol and carvacrol. – Lambert RJ, Skandamis PN, Coote PJ, Nychas GJ – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11556910
- Effects of Origanum onites on endothelial function and serum biochemical markers in hyperlipidaemic patients. – Ozdemir B, Ekbul A, Topal NB, Sarandöl E, Sağ S, Başer KH, Cordan J, Güllülü S, Tuncel E, Baran I, Aydinlar A – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19094443
- Carvacrol Protects against Hepatic Steatosis in Mice Fed a High-Fat Diet by Enhancing SIRT1-AMPK Signaling. – Kim E1, Choi Y, Jang J, Park T – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23533470
- The effects of essential oils and aqueous tea infusions of oregano (Origanum vulgare L. spp. hirtum), thyme (Thymus vulgaris L.) and wild thyme (Thymus serpyllum L.) on the copper-induced oxidation of human low-density lipoproteins. – Kulisić T, Krisko A, Dragović-Uzelac V, Milos M, Pifat G – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17469764
- Antioxidant activity and phenolic compounds in selected herbs. – Zheng W, Wang SY – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11714298
- Candida infection and colonization among trauma patients. – Manolakaki D, Velmahos G, Kourkoumpetis T, Chang Y, Alam HB, De Moya MM, Mylonakis E – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21178472
- n vitro activity of essential oils extracted from plants used as spices against fluconazole-resistant and fluconazole-susceptible Candida spp. – Pozzatti P, Scheid LA, Spader TB, Atayde ML, Santurio JM, Alves SH – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18997851
- In vitro activities of natural products against oral Candida isolates from denture wearers. – Marcos-Arias C1, Eraso E, Madariaga L, Quindós G – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22118215
- Inflammation and gastrointestinal Candida colonization. – Carol A. Kumamoto – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3163673/
- In vitro activity of origanum vulgare essential oil against candida species – Marlete Brum Cleff, Ana Raquel Meinerz, Melissa Xavier, Luiz Filipe Schuch, Mário Carlos Araújo Meireles, Maria Regina Alves Rodrigues and João Roberto Braga de Mello – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3768597/
- Inhibition of enteric parasites by emulsified oil of oregano in vivo. – Force M1, Sparks WS, Ronzio RA – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10815019
- Oregano Essential Oil Improves Intestinal Morphology and Expression of Tight Junction Proteins Associated with Modulation of Selected Intestinal Bacteria and Immune Status in a Pig Model – Yi Zou, Quanhang Xiang, Jun Wang, Jian Peng and Hongkui Wei – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4903144/
- Effects of a Combination of Thyme and Oregano Essential Oils on TNBS-Induced Colitis in Mice – Alexandra Bukovská, Štefan Čikoš, Štefan Juhás, Gabriela Il’ková, Pavol Rehák, and Juraj Koppel – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2233768/
- Anti-inflammatory and anti-ulcer activities of carvacrol, a monoterpene present in the essential oil of oregano. -Silva FV, Guimarães AG, Silva ER, Sousa-Neto BP, Machado FD, Quintans-Júnior LJ, Arcanjo DD, Oliveira FA, Oliveira RC – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22892022
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/%28SICI%291099-1573%28199606%2910%3A4%3C342%3A%3AAID-PTR832%3E3.0.CO%3B2-W
- Antinociceptive Effect of Aqueous Extract of Origanum vulgare L. in Male Rats: Possible Involvement of the GABAergic System. – Mohammad Reza Afarineshe Khaki, Yasamin Pahlavan, Gholamreza Sepehri, Vahid Sheibani and Bahare Pahlavanc – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3813232/
- Effects of Carvacrol on a Human Non-Small Cell Lung Cancer (NSCLC) Cell Line, A549 – A. Tansu Koparal and Melih Zeytinoglu – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3449592/
- Anti-proliferative and pro-apoptotic effect of carvacrol on human hepatocellular carcinoma cell line HepG-2 – Qing-hua Yin, Feng-xiang Yan, Xu-Yu Zu, You-hua Wu, Xiao-ping Wu, Ming-chu Liao, Shu-wen Deng, Lei-lan Yin, and Ying-zhi Zhuangcorresponding – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3261448/
- Anti-proliferative effects of carvacrol on a human metastatic breast cancer cell line, MDA-MB 231. – Arunasree KM – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20096548
- Carvacrol prevents diet-induced obesity by modulating gene expressions involved in adipogenesis and inflammation in mice fed with high-fat diet. – Cho S, Choi Y, Park S, Park T – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21447440
Cikk forrása: VivaNatura
Több ezer hallgatónk döntött már, úgy hogy elfogadja a segítséget, a tudást. Több, mint 2000 értékelés érkezett a kurzusokra. Csatlakozz az Integratív Medicina Egészségklubhoz!
Elfogadsz egy kihívást?
A LÉLEK ÚTJÁN A TESTBEN A LÉLEKBEN ÉS A SZELLEMBEN – Képes vagy egy hetet a saját tudatosságod fejlődére szánni?
Tegyél egy próbát, ha IGEN a válasz!
2023 Március 10-13 között szeretettel várunk!