fbpx

A játék fejlesztő hatása

Azt már rengetegszer hallottuk, és szinte a könyökünkön jön ki, hogy a játék a gyermek alapvető tanulási formája. Sokan mégsem vagyunk elég tudatosak, abban hogy ez mennyire fontos, és nem élünk a játék adta lehetőségekkel.

A szabad játék  biztosítását nagyon fontosnak tartom, emellett viszont helyet kell kapnia  a társasjátékoknak is, hiszen másfajta tapasztalatszerzési, tanulási lehetőséget nyújtanak a gyermeknek.

Minél több játékhelyzetben próbálja ki magát, annál rugalmasabb lesz, és annál több probléma megoldó eszközt tud használni felnőtt korában.

Elfogadsz egy kihívást?

A LÉLEK ÚTJÁN A TESTBEN A LÉLEKBEN ÉS A SZELLEMBEN – Képes vagy egy hetet a saját tudatosságod fejlődére szánni?

Tegyél egy próbát, ha IGEN a válasz!

2023 Március 10-13 között szeretettel várunk!

Játék hatására  a gyermek képességei összetetten fejlődnek, mégis érdemes figyelembe venni a gyermeki fejlődés szenzitív periódusait, ami azt jelenti, hogy az érés során bizonyos képességek nagyobb ütemben fejlődnek a többinél. Ha ezt figyelembe vesszük, a fejlődés üteme is sokkal látványosabb lesz. 1 éves kor alatt főleg a mozgásos tapasztalatok gyűjtése, valamint az érzékszervekhez kapcsolódó ismeretszerzés bír kiemelt jelentőséggel. 1-2 éves korban rohamosan fejlődik a beszédértés, majd a kifejező nyelvi készség (beszéd) kerül előtérbe. Ovis korban a kognitív (megismerő), szociális területek fejlődnek nagyobb ütemben, ez az a kor, amikor a kicsik nyitottá válnak a külvilágra és minden érdekli őket.
A mai társasjátékok között egyre több olyat találunk, ami úgy van kitalálva, hogy nem egy-egy képességet fejleszt (hiszen akkor hamar unalmassá is válna), hanem több részképesség elsajátítását is elősegíti. Nem véletlenül használják a játékot az iskolaérettég kialakítására is, hiszen a komplex fejlesztésben a játéknak nincs ellenfele. A modern fejlesztő pedagógia már nem használja a “feladatlapozást”, hiszen a játékban is el tudja sajátítani a gyermek azokat a képességeket, melyekre az iskolában szüksége lesz.

Felmerülhet az a kérdés, hogy de hát mi lesz a feladattudattal, ha mindig csak játszik a gyerek?

Megfigyelték, hogy ahogy játszik a gyerek, úgy fog később tanulni, dolgozni.

Akik képesek órákig elmélyülten játszani, azok az iskolai órán is képesek lesznek huzamosabb ideig odafigyelni. Akik többször is nekiállnak egy-egy vereség, kudarc után a játéknak (akár toronyépítés kicsiknél, akár társas nagyoknál), azok megtanulják hogy ne adják fel amit elkezdtek, ezzel fejlődik a kitartásuk, felnőttként pedig a munkájukban is képesek lesznek arra, hogy ne hátráljanak meg a nehézségek elől. Ezt már egészen kicsi korban tanulja meg a gyerek, ezért fontos a dícséret a próbálkozásaiért, nem csak a sikerért.

Az otthoni játék (társasjáték) előnye:

  • Az egymásra figyelésre a legjobb a közös program a gyerekkel, amikor együtt a család
  • A játék jó lehetőség arra, hogy megismerjük gyermekünk képességeit.
  • Ha szükség van rá, mi fejlesztjük, hiszen a saját gyerekünket mi ismerjük legjobban.
  • Komplex fejlesztő hatás (egyszerre több képessége fejlődik).
  • Nem feladathelyzetben ügyesedik-okosodik a gyerek (nem érzi tanulásnak, mint sok helyen a kötelező foglalkozásokat)

A játékválasztás fontos szempontjai:

  • Az életkorának megfelelő legyen. A túl könnyűvel alulterheljük, és ráadásul hamar unalmas lehet a számára. A túl nehézzel még nem, vagy esetleg nehezen boldogul, így a sok kudarchelyzet miatt veszti kedvét.
  • Jó minőségű legyen. A drága játék néha olcsóbb. (Szerintem sokan tapasztaltuk már, hogy az olcsó játék 1-2 napon belül tönkremegy, eltörik)
  • Figyeljünk oda, hogy hányan játszhatják a játékot, hiszen vannak 1, 2, több személyes játékok is.
  • Fontos, hogy a játék várható időtartama is megfeleljen a gyermek életkorának, kitartásának.
A gyermekek egy-egy jól megkompontált játékkal szívesen játszanak újra és újra. Nem unják meg, sőt ez a képességeik fejlődését segíti elő. Hiszen az első néhány játék még arról szól, hogy megismerik a játékot, rájönnek a trükkjére, s minél többször játsszák, annál ügyesebbek lesznek. Szülőként jusson eszünkbe, hogy minél több időt szánunk most kisgyermekünk fejlesztésére, később annál könnyebb dolgunk lesz. Hiszen amikor nem már iskolás lesz, nem kell korrepetálni, felzárkóztató órákra járatni, ráadásul a pihenő és játék ideje is megmarad, ami nagyon fontos egy kiegyensúlyozott gyerekkorhoz.

Elfogadsz egy kihívást?

A LÉLEK ÚTJÁN A TESTBEN A LÉLEKBEN ÉS A SZELLEMBEN – Képes vagy egy hetet a saját tudatosságod fejlődére szánni?

Tegyél egy próbát, ha IGEN a válasz!

2023 Március 10-13 között szeretettel várunk!

Szerző: Farkas Eszter  TSMT Terapeuta kép forrása: https://parenting.firstcry.com/

További bejegyzések

Gyógynövények

A 10 leghatásosabb gyógynövény

A gyógynövényeket gyakran alábecsülik, pedig hatásuk sokkal erősebb annál, mint általában hiszik. Nehéz rangsort felállítani, talán nem is lehet, egy német honlap azonban megkísérelte. Íme

Tovább »

További előadások

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!