fbpx

Egészségbiztosítási körkép

A kéket vagy a pirosat választod?

Több mint 10 éve vannak egészségbiztosítás termékek a magyar piacon. Hogy szükség van-e rájuk, már rég nem kérdés, de sokan kíváncsiak a részletekre is. Nekik szól ez a cikk.

 

Van létjogosultsága a TB mellett?

Első körben nézzük meg, hogy a TB-rendszer mellett miért beszélünk egyáltalán egészségbiztosításról. Aki várakozott már hónapokat vizsgálatra, órákat a rendelő előtt és fizetett már hálapénzt, az tudja a választ. Akár mennyire is fájdalmas ezzel szembenéznünk, de a jelenlegi adózók TB befizetéséből nem megoldható, hogy közel 10 millióan pár nap alatt magas szintű orvosi ellátáshoz jussanak. Helyette tömegesen mennek külföldre az orvosok, több hónapos várólisták alakulnak ki és a szakértők egyetértenek, a helyzet nem lesz jobb. Aki várakozás nélkül akar ellátáshoz jutni, az csak magán finanszírozásban tud. 

Az egészségbiztosításokkal viszont úgy látszik, minden szereplő nyer. A beteg pontosan tudja, mit kap a pénzéért, ellentétben a hálapénzzel. Az állami ellátásban csökken a várakozási idő, hiszen „kiállnak a sorból” a biztosító ügyfelei. A biztosítottak várakozás nélkül jutnak ellátáshoz magán intézményekben vagy egy állami intézmény szabad kapacitását tudják kihasználni magasabb színvonalon, melyet az OEP már nem fizet. A közellátásban maradók is hamarabb jutnak ellátáshoz, mert nem a sor elejére állnak a biztosítós betegek, hanem kiállnak belőle: ők más időpontban mennek a vizsgálatra, tehát nem a többi betegtől veszik el a lehetőséget, hiszen annak amúgy sem az idő, hanem az OEP finanszírozás szab határt.

 

Mit is nyújt az egészségbiztosítás?

Vannak a klasszikus, jól ismert összegbiztosítások, amikor meghatározott váratlan káresemény esetén fizet a biztosító fájdalomdíjat (baleset, kritikus betegség, rokkantság, stb.). Más megközelítés azonban az ún. szolgáltatásalapú biztosítás, amikor egészségügyi panasz esetén a biztosító alapvetően nem az ügyfélnek fizet, hanem megszervezi az egészségügyi ellátást és finanszírozza azt. 

Fő jellemző, hogy a várakozási idő kiküszöbölésével, magas színvonalon szervezik meg a szakorvosi ellátásokat, diagnosztikai eljárásokat, ambuláns műtéteket (aznap engednek el a kórházból) és az egynapos sebészeti ellátásokat (24 órán belül engednek haza a kórházból). Utóbbi két műtéti szolgáltatás már a hazai műtétek több mint 70 %-át jelenti, így fontos szolgáltatásnak tekinthető azok gyors, színvonalas megszervezése. A fenti szolgáltatásokon belül biztosítása és csomagja válogatja, hogy részletesen mely ellátásokat tartalmazza és melyeket nem, ezekre komoly összehasonlító anyagokat használunk. 

Szinte mindegyik egészségbiztosítás alap szolgáltatása egy olyan orvosi call-center, amit bármilyen egészségügyi kérdéssel hívhat a beteg akár gyógyszertárt keres a közelében, akár csak kérdése lenne egy orvoshoz, akár vizsgálatot kell megszervezni számára. Manapság a legtöbben online ügyfélportált is biztosítanak, ahol akár saját szervezésben is orvosi időpontokat lehet foglalni, telefonálás nélkül.

A termékek többsége házivizit szolgáltatást is tartalmaz, amit alapvetően Budapest és környékén tudnak nyújtani, mivel annak országos kiterjesztése kigazdálkodhatatlan egyelőre.

A fenti járóbeteg ellátásokon kívül egyes biztosítók nyújtanak fekvőbeteg ellátáshoz kapcsolódó szolgáltatásokat is. Ezek pl. egyágyas szoba, emelt szintű étkeztetés, egyéb extra költségek finanszírozásától, a műtétek utólagos térítésén át, egészen azok teljes kifizetéséig terjednek.

Egyes biztosításokban olyan extra szolgáltatások is fellelhetőek, mint fogászati felülvizsgálat, E-pszichológia, betegszállítás, influenza elleni védőoltás, második orvosi szakvélemény vagy a műtét miatti jövedelem kiesést valamilyen szinten pótoló több százezres műtéti fájdalomdíj.

Vannak olyan szolgáltatók, ahol már az alapszolgáltatások is tartalmaznak bizonyos prevenciós szűréseket, melyek összetétele a kor és a választott csomag függvénye. 

Manapság nagyon keresett szolgáltatás a távgyógyítás (videó doktor) is, továbbá található már a piacon magán sürgősségi ellátást nyújtó egészségbiztosítás is.

 

Hogy néz ki a piac?

A biztosítók többsége nincs felkészülve arra, hogy a magyar egészségügyben betegút szervezési feladatokat is ellásson. Ehhez speciális szaktudás szükséges, melyhez partnereket kellett találni. A legnagyobb szolgáltató a Teladoc, megtalálható még a Europ Assistance, Union-Érted Kft., stb.

A szolgáltatásszervezők állnak kapcsolatban az egészségügyi intézményekkel, melyeknek szolgáltatótól függően 150-500 magán egészségügyi ellátó partnerük van.

 

Mit érdemes megkérdezni?

Fentiek alapján biztosan állítható, hogy a megfelelő egészségbiztosítás kiválasztása nem könnyű feladat és nem ritkán szakembert kíván. A legfontosabb azt tisztázni, hogy milyen szolgáltatásokat tartalmaz pontosan az adott biztosítási csomag és mennyiért.

A megfelelő kiválasztásához vizsgálni kell, hogy milyen intézmények látják el a betegeket és a biztosító által ajánlott szolgáltatások minden régióban igénybe vehetőek-e vagy szükséges a beteg utazása bizonyos szolgáltatások esetében (pl. egynapos sebészet)?

Van-e előzetes kockázat-elbírálás és várakozási idő, és ha igen, akkor annak milyen hatása van az adott biztosítottra? Az árak havi pár ezer forinttól évi több százezerig terjednek.

Egy azonban biztos, akinek van privát egészségbiztosítása, annak meg kell szoknia egy teljesen új érzést: Magyarországon, várakozási idő nélkül, kedves és figyelmes orvosok, magas színvonalon nyújtanak számukra egészségügyi ellátást. Könnyű lesz megszokni. A kérdés csak az, hogy a pirosat vagy a kéket válasszuk.

 

Balázs Iván

Egészségbiztosítási szakértő

balazsivan.hu

 

Több ezer hallgatónk döntött már, úgy hogy elfogadja a segítséget, a tudást. Több, mint 2000 értékelés érkezett a kurzusokra. Csatlakozz az Integratív Medicina Egészségklubhoz!

Elfogadsz egy kihívást?

A LÉLEK ÚTJÁN A TESTBEN A LÉLEKBEN ÉS A SZELLEMBEN – Képes vagy egy hetet a saját tudatosságod fejlődére szánni?

Tegyél egy próbát, ha IGEN a válasz!

2023 Március 10-13 között szeretettel várunk!

További bejegyzések

Gyógynövények, hatóanyagok

C-vitamin vizsgálatok új megvilágításban

Egy új kutatás alátámasztja, hogy a C-vitamin nagy mennyiségű bevitele képes jelentősen csökkenteni a megfázás lezajlásának időtartamát. A Helsinki Egyetem (University of Helsinki) kutatói már

Tovább »

További előadások

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!