fbpx

Kék fény – bűnügy?

A mobilkütyük, kék fény, okos-mindenfélék ügyében nem könnyű újat mondani, hozzáértő gazdasági és egészségügyi szakemberek, pszichológusok már mindent elmondtak.

A gyerekek járnak a legrosszabbul

Közismert, sőt, az unalomig ismert, hogy az óvodáskorú gyermekekben napi két óránál több képernyőbámulás már klinikailag jelentős viselkedési zavarokat okoz. Mindenki olvasta már, hogy azok a gyerekek, akik többet néznek képernyőt, jóval hajlamosabbak voltak a viselkedési és koncentrációs zavarokra. Az sem újdonság, hogy ezek az összefüggések minden más felmért rizikófaktornál erősebbnek bizonyultak. Vagyis, hogy a képernyőidő mennyisége felülírta az alvás, a szülői stressz és a társadalmi-gazdasági körülmények terén mutatkozó különbségeket. Se szeri, se száma a szakmailag megalapozott, átfogó tanulmányoknak, mégis, egyre több és egyre kisebb gyerek kezében látunk mobil eszközt.

Az, hogy a mobiltelefonok gyakorlatilag kis teljesítményű mikrosütők, szintén nem titok. (Lásd a mikrohullámú sütő, valamint a Wifi és a Bluetooth gyakorlatilag megegyező frekvenciáját!) Ráadásul az okos órák (és ez még csak a kezdet!) huszonnégy órában lógnak rajtunk. Mégis úgy tűnik, az emberek egyszerűen nem hajlandók foglalkozni a lehetséges kockázatokkal.

Hogy ez baj -e, húsz-huszonöt év múlva tudjuk meg. Mindenesetre, a sorok közt olvasva érdekes dolgokra bukkanhatunk: minden egyes mobilkészülék felhasználói kézikönyvében feketén-fehéren le van írva, hogy a készülék akkor biztonságos, ha fél, illetve másfél centiméternél nem használjuk közelebb a testhez. (A 0,5 cm az európai, a 1,5 cm az egyesült államokbeli követelmény. Furcsa: ha az európai és az egyesült államokbeli hírközlési hatóságok mérései egyaránt korrektek, úgy tűnik, az amerikai homo sapiensek idegrendszere kevésbé ellenálló…)

E helyütt a képernyőkből áradó kék fény fiziológiai hatásait szeretnénk röviden tárgyalni, amely téma egyébként napi szinten megjelenik a legkülönbözőbb, mainstream hírforrásokban is –a legcsekélyebb eredmény vagy következmény nélkül…

A kék fénnyel becsapjuk az idegrendszerünket

A telefonokból, mobilokból, tabletekből, televíziókból, (illetve sajnos a „szupermodern”, energiatakarékos izzókból) áradó fény nagy része egy speciális, nagy energiájú kék fény, mely nagy impulzitással árad felénk. Ez a kék fény amúgy, természetes módon a hajnali napfény része, és nagyon komoly hatással van az idegrendszerünkre. Normál körülmények között agyunk napfelkeltekor érzékeli. Ekkor agyunk „tudja”, hogy indul a nap, és a nappali aktivitáshoz szükséges hormonokat kezd termelni. E hormonok hatására aktívak, „mindenre készek” vagyunk. Ez a folyamat napnyugtáig tart, amikor is az agy a fényviszonyokból kikövetkezteti, hogy véget ért a vadászat és a verekedés napszaka, mindenki szépen vissza vonul a barlangjába, megvacsorázik, és hamarosan nyugovóra tér.

A pihenés, majd az alvás során az idegrendszer és a hormonrendszer is teljesen más üzemmódba kapcsol, hiszen éjszaka nem vadászunk, nem menekülünk, hanem lazítunk. Pihenünk, vagyis a szervezet regenerálódik. A hibás sejtek javítják, vagy ha az nem lehetséges, lebontják magukat. Az ilyen módon elvesztett sejtek helyett pedig vadonatúj, hibátlan sejteket hozunk létre. (Ez az anyagcsere.) Így aztán reggel tökéletesen egészségesen ébredünk. Erről szól az alvás, és mindezt a fénnyel összefüggésben lévő hormonok vezérlik. Magyarán, testünk egészsége hihetetlenül nagy mértékben függ attól, hogy tiszteletben tartjuk -e a Föld „bioritmusát”, a nappalok és éjszakák váltakozását. Nem véletlen, hogy az éjszakai munkát végzők, táncosok, portások, ügyeletben lévők, vagy éppen az időzónákon átrepkedő pilóták esetében nagyon komoly, a minőségi alvás hiányában fellépő egészségügyi problémák, (és természetesen a rendkívül gyors öregedés) jelentkeznek.

Ebbe a rendkívül fontos és precíz hormonális folyamatba zavarnak be a kütyük. Gondoljuk csak meg! Este nyolc-kilenc órakor még elolvasunk pár posztot, megnézünk pár vicces videót, vagy a természetfilmet a tematikus csatornán – csak semmi horror vagy felnőtt tartalom! Ugyan mi baj lehet? Csak annyi, hogy az agyunk szó szerint reggeli fényt kap, és nekiáll a napi aktivitáshoz és koncentrációhoz szükséges hormonokat termelni! Ha tíz fele ki is kapcsoljuk a tabletet, ezek a hormonok jelen vannak, aktívak, és amikor lefekszünk, még mindig órákig dolgoznak bennünk. Előbb-utóbb agyunknak leesik a tantusz, hogy hoppá, valójában éjszaka van, és neki kellene állni az éjjeli hormonok megtermelésének, de ekkorra már biztos, hogy a sejtregeneráció szempontjából legfontosabb időszak, az éjfél előtti mély, regeneráló alvás kimaradt!

Aznap nem tudtuk javítani, lebontani az érintett sejteket, vagyis másnap egy kicsit öregebben ébredünk. Ez a nap az öregedésről, és a hibás sejtek megtartásáról szólt. És ebből a szempontból mindegy, hogy milyen tartalmat néztünk. Na jó, nem teljesen mindegy, mert a texasi láncfűrészes pluszban extra stresszhormonokat is termel bennünk, de ami az éjszakai pihenést, a hibás sejtek cseréjét illeti, nincs különbség a horror és David Attenborough között! A Földet meghódítani akaró űrlények, vagy a dámbika barcogása – ebből a szempontól egyre megy! A kék fény az kék fény. Nem véletlenül kék színű az éjszakai navigáció sem. A kék fény mellett sokkal éberebb az ember, és kisebb az esélye annak, hogy elalszik a kamionsofőr.

És legyünk reálisak: ma az emberek zöme nem kilenc órakor kapcsolja ki a telefonját… Ha tizenegyig, éjfélig nyomkodjuk a telefont, a test egyszerűen technikailag (hormonálisan) képtelen javítani magát. Ha pedig a hibás sejtek száma elér egy mérhető értéket, máris ráakaszthatjuk a táblát: betegség. Ekkor aztán igyekezhetünk jó szakorvost találni, közben pedig átkozhatjuk az élelmiszer gyártókat, a géneket vagy épp az utálatos főnökünket. Holott egyszerűen csak arról volt szó, hogy a testünk nem tud pihenni, ezért képtelen megszabadulni a naponta nagy mennyiségben – normális módon – „elromló” sejtektől.

Megéri?

Egy szó, mint száz, a modern kütyük teljesen felborítják a bioritmust. Pontosabban, az ember bioritmusa többé nem igazodik a Föld huszonnnégy órájához. Kimarad a legelső és legfontosabb, éjfélt megelőző alvási ciklus, illetve, ha alszunk is, ez az alvás mindenképpen felületes lesz. Ekkor hiányoznak a meghibásodott sejtek javításához vagy lebontásához szükséges hormonok. Az szervek pihenését szabályozó rendszer maga sem tud regenerálódni, tehát tulajdonképpen az egész test egy kicsit fáradtabban ébred. Húszévesen még elmegy, de ötvenéves korra számos probléma származik belőle.

„De a mai világ már nem ilyen…”, „Manapság telefon és számítógép nélkül…” – igen ez is egy álláspont, amit el lehet fogadni. És természetesen valóban vannak az életben olyan időszakok, amikor hajnalig kell bütykölni az excel táblázatot, mert a következő félév nyugalma múlik rajta. Ennek semmi akadálya, rajta, az ember elég masszív lény! Illetve vannak olyan emberek, akik tudatosan felvállalják mindezt, mások érdekében. Az ügyeletes orvos saját magát áldozza fel a negyvenfokos lázzal behozott gyermekért. Ilyen döntést is lehet hozni. Hála az égnek, hogy vannak ilyen emberek! De húsz évet és az egészségünket feláldozni egy sorozatért??? Vagy a közösségi csatornáért???

Végső soron az ember szabad lény, s amíg ezzel másokat nem zavar, azt tesz, amit akar. Dönthetünk így is. (Az azért megérne egy külön, keretes írást, hogy az az ember, aki hosszú évek nem megfelelő alvásával összehozott magának egy makacs krónikus betegséget, zavar -e valakit. A kezeléshez szükséges gyógyszereket ugyanis részben vagy egészben az egészségbiztosítási alap állja, vagyis bár látszólag ingyen van, valójában mi fizetjük, mindannyian! Többek között ezért is üres a kassza, és ezért is olyan a magyar egészségügy, amilyen. De ez más lapra tartozik.)

Zárójel bezárva, a lényeg: az ember szabad lény, azt tehet, ami neki tetszik. Ha a XXI. század a kütyükről szól, akkor kütyüzzön hajnalig! Csakhogy, a döntés akkor valódi döntés, ha helyes, valós információkon alapul. Ha a kék fény és szervezet regenerációja közti összefüggést nem ismerjük, akkor egész egyszerűen nem beszélhetünk döntésről. Akkor a dolgok csak „történnek”.

A modern kütyüknek mindez, vagyis a kék fény problémaköre csak egyetlen aspektusa. Tudjunk róla, hogy felelős döntést hozhassunk!

Futó Gábor – hoerapia.hu

 
Több ezer hallgatónk döntött már, úgy hogy elfogadja a segítséget, a tudást. Több, mint 2000 értékelés érkezett a kurzusokra. Csatlakozz az Integratív Medicina Egészségklubhoz!

ZOONO - A fertőtlenítés új technológiája

  Kép: EnvatoElements

További bejegyzések

Táplálékkiegészítők

Az egészségünk kapuja zöldre van festve

1996-ban történt Velem, hogy Ausztriában jártamkor bevezettek egy üvegház szerű építménybe. Az üvegcsövekben lévő folyadékból növények nőttek ki. Ezek szárairól paradicsom, uborka és sok más

Tovább »

További előadások

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!