fbpx

Mit eszik a gyerek?

Mi van a hűtőben?

A mai rohanó világban mintha megszaporodtak volna a hétköznapi teendőink, sokszor azt érezzük, hogy semmire sincs időnk, mindenhova rohanunk, kapkodunk, hogy minden beleférjen az életünkbe. Ez sajnos a főzési szokásainkon is meglátszik, főleg mikor már dolgozunk az anyaság mellett. Érdemes körül néznünk otthon, milyen élelmiszerek vannak túlnyomórészt a hűtőben, mélyhűtőben, kamrában? Ezek alapanyagok-e, vagy inkább félkész-, kész ételek, melyekből gyorsan össze tudunk ütni egy vacsorát.
Ez azért fontos kérdés, mert a félkész-, kész ételek sok olyan adalékanyagot: színezéket, tartósítószert, állagjavítót, mesterséges anyagokat tartalmaznak, melyekre egyrészt nincs szükségünk, másrészt terhelik, vagy módosítják a szervezet működését.
Minél kisebb egy gyermek, minél éretlenebb a szervezete, annál nagyobb károkat tudunk okozni a nem tudatos táplálkozással. Kisgyermekeknél külön érdemes figyelnünk arra, hogy minél kevesebb ilyen anyagokkal készített élelmiszereket egyenek, hiszen abból tud a szervezetük /természetesen a miénk is/, immunrendszerük, idegrendszerük működni, amilyen táplálékot kapnak.
Ráadásul hosszú távú tapasztalat még nincs, ennek ellenére egyre több betegséget látunk felbukkanni, melyeknek táplálkozásbeli összefüggése van.

Egészséges nasi – egészséges gyerek

Sokan a legnagyobb szeretetből vesznek a gyermekük szervezete számára nem megfelelő élelmiszereket, nassolnivalókat, cukrozott italokat. Nagyon fontos lenne, hogy egészséges nassolnivalókra cseréljük le a mű dolgokat, például gyümölcsökre, zöldségekre. Sokszor a szülői beszélgetések során derül ki, hogy a gyermekek mennyire egyhangúan étkeznek, zöldséget, gyümölcsöt alig esznek.
Amikor megkérdezem, hogy válogatós-e a gyermek, akkor azt mondják, hogy nem, sokféle ételt eszik. Viszont mikor felsorolják mik ezek, akkor szinte mind azonos alapanyagból, csak különbözőképpen elkészített ételekről szól, tehát semmiképpen sem mondható változatosnak. Szerencsére egyre több tudatos szülő van, aki elolvassa a termékek címkéjét, és annak tudatában dönt arról, mit adjon a gyermekének, illetve az egész családnak.
Itt azért hangsúlyozom, hogy az egész családnak, hiszen ha tele van a kamra olyan élelmiszerekkel amit nem szeretnénk gyermekünknek adni, de ő azt látja, hogy a szülei ezeket eszik, akkor miért is várjuk el tőle, hogy ő másképp tegyen? Az átállás eleinte okozhat kicsi többlet gondolkodást, több szervezést, tervezést a bevásárlás előtt, viszont hosszú távon a gyermekünk egészségesebb, kiegyensúlyozottabb lesz.

Elfogadsz egy kihívást?

A LÉLEK ÚTJÁN A TESTBEN A LÉLEKBEN ÉS A SZELLEMBEN – Képes vagy egy hetet a saját tudatosságod fejlődére szánni?

Tegyél egy próbát, ha IGEN a válasz!

2023 Március 10-13 között szeretettel várunk!

További bejegyzések

További előadások

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!