fbpx

Pszichoszomatika és a fogak

A fogak betegségeiről – a lélek nyelvén

A betegségeknek sok-sok arca van, és sok-sok oka. A betegségek mindig változást jelentenek, valami lényeges megváltozik. Az egészségünk megléte eddig természetes volt, ám a betegség, a fájdalom megjelenésével az egészség felértékelődik. A testben bekövetkező változások magukkal hozzák a lelki és a gondolkodásbeli változásokat is. Hatás – kölcsönhatás, az eredmény mindenképpen a változás.

Ok nélkül semmi sem történik. Tehát, ha megbetegszünk, annak oka van. Ez az ok több összetevőből áll. Lehet biológiai, környezeti, fizikai, kémiai, lelki ok. Mi ez utóbbival foglalkozunk.

Akkor tudjuk az egészségünket maradéktalanul visszaszerezni, ha megtaláljuk a betegségünk lelki okait. Tehát, ha valami probléma támad az egészségünk körül, érdemes alaposan szétnézni az életünkben, hátha megtaláljuk a betegséget kiváltó lelki tényezőt. A lelki okok megkeresése és megszüntetése azért fontos, mert a betegség visszatér, ha csak testi szinten kezelik.

Elfogadsz egy kihívást?

A LÉLEK ÚTJÁN A TESTBEN A LÉLEKBEN ÉS A SZELLEMBEN – Képes vagy egy hetet a saját tudatosságod fejlődére szánni?

Tegyél egy próbát, ha IGEN a válasz!

2023 Március 10-13 között szeretettel várunk!

A fogak

A kaput szimbolizálják, mégpedig a szilárd kaput. A fogak mind lelki, mind fizikai síkon nagyon fontos funkciót töltenek be, feladatuk a beviendő táplálék elsődleges darabolása, aprítása. Jól meg kell rágni a dolgainkat, mielőtt az emésztőrendszerünkbe kerülnének. A táplálékainkat ugyanúgy rágjuk meg, mint az érzelmi ingereinket.

A fogak a döntéseket jelképezik, valamint egyfajta agressziót is mutatnak. Hiszen a harapás, a rágás, az aprítás agresszív cselekedet. Megállapíthatjuk, hogy agresszióra mindenkinek szüksége van, hiszen agresszió hiányában nem tudnánk enni sem.

A fogainkon keresztül „faljuk” az életet. A külső és a belső valóság a fogainkon megy keresztül.

A fogaink a csontunknál is keményebbek, és lényünk energiakészletét jelképezik, valamint egyben személyiségünk tükrei is. Amikor valamit a szánkba veszünk, az érintkezik a fogainkkal, és ez egyben érzéseket is közvetít. Amit beengedek a külvilágból, az a fogaimat is érinti.

A fogainkkal akkor kezdődnek a problémák, amikor felborul az egyensúly, amikor nem rágunk, hanem rágódunk, anélkül, hogy a kérdéses dolgot vagy lenyelnénk (megoldanánk), vagy kiköpnénk. A legtöbb dolgot le lehet nyelni „egészben” is, rágás nélkül, de akár minden falattal elrágódhatunk az idők végezetéig.

A rágódás azonban „értelmetlen” használat, melynek következtében gyorsabban használódnak el a fogaink. Ahogyan mi magunk is belefáradunk az értelmetlen (sikertelen, leszólt, megkritizált) munkába, ugyanúgy a fogaink is elfáradnak a felesleges rágódásban.

A fogszuvasodás

A fogszuvasodás szorosan összefügg a vérkeringéssel, ezen belül a száj vérkeringésével és a pH értékkel. (A száj pH értéke általában 7,2-es értéket mutat, amit semlegesnek érzünk. A 7 alatti érték savas, a 7 feletti érték lúgos vegyhatású. A pH érték csökkenése károsítja a fogak védőköpenyét. Az 5,5-es pH érték azért veszélyes, mert itt kezd oldódni a mész.)

A szájban képződő savak lelki szintje a „belesavanyodás”, és ha nem vagyunk képesek megszabadulni a rágódásunk tárgyától, akkor bekövetkezik a fog kilyukadása.

A fogszuvasodás az erőteljes belső fájdalom kivetülése. Valami emészt, ami a lelkünk legmélyéig hatol. Nem vagyunk képesek kifejezni azt, ami ennyire gyötör, így megjelenik a gyulladás. Amikor a szuvas fog fájni kezd, figyelmeztet, hogy figyeljünk oda, mit teszünk, mert a lelkünk mélyén (gyakran tudatában is vagyunk) tudjuk, hogy mit kellene tennünk, de mégsem teszünk semmit, vagy nem teszünk eleget a változásért.

Ki az, akivel szemben bosszússágot vagy haragot érzek? Ki az, akibe kedvem lett volna beleharapni, belemarni, de nem tettem meg, mert volt gyerekszobám, és megtanultam, hogy a jól nevelt gyermek nem tesz ilyent. Milyen családi konfliktusom van jelenleg, amelyen rágódok?

Mit mond nekem a lyukas, fájó fogam?

Hogy gyenge az önkifejezésem, hogy a valóságot nem tudom elfogadni, és nem merem elfoglalni a felelősségteljes helyemet a világban. Nehezen hozok meg számomra előnyös döntéseket, és nem veszem észre a rendelkezésemre álló segítségeket. Szeretnék előre haladni, jól csinálni a dolgaimat, de félek is tőle, félek a sikertől, és nem merek hangot adni az érzelmeimnek, gondolataimnak.

Elhalasztom azokat a döntéseket, amelyek félelemmel töltenek el, vagy elbizonytalanítanak. Vajon képes vagyok-e úgy döntéseket hozni, hogy nem görcsölök azon, mi lesz majd később, mit hoz a jövő?

Ha nagyon fáj a fogam, akkor azt jelenti, hogy vicsorognom kell, hogy felhívjam magamra a többiek figyelmét, hogy vegyenek már észre engem is.

Szeretném, ha meghallgatnának, ha tisztelnének, mert most már igazán dühös vagyok amiatt, hogy nem vagyok képes magamra vonni a figyelmet.

Tudatosítom magamban, hogy ha kimondom a saját igényeimet, akkor a kínzó fogfájásoknak nem lesz többé létjogosultságuk.

A fogkő és a foggyökerek

A fogkő belső agressziót jelez, amelyet állandóan elnyomunk, de újra és újra felszínre tör.

Az íny a fogkő hatására megduzzad, vérzékennyé, fájdalmassá válik, kisebesedik, sőt fekélyessé válhat. A gyulladás mindig lázadást takar. Miért pont velem történik mindez? Miért pont engem érnek ezek a dolgok?

A foggyökér a fognak a fogmederben ülő része. A közepén halad az a csatorna, amelyben a fog táplálására szolgáló erek és idegek haladnak. Ez a csatorna az állcsontba torkollik. Ha a fájdalom a foggyökérig hatol, kiszedik az idegeket, és gyökértömést készítenek.

A foggyökerek azokat az alapokat jelképezik, amelyekre a bátorságunkat, az önbizalmunkat alapozzuk. Ha nem hiszünk a saját tudásunkban, az ismereteinkben, a pozitív tulajdonságainkban, becsületességünkben, akkor az önbizalmunk meggyengül, és nehezen tudjuk majd eldönteni, hogy mit rágjunk meg és nyeljünk le, és mit dobjunk ki.

A fogak elhelyezkedése, értelmezése

  • Bal oldal: Érzelmi jellegű problémákon rágódok. Megoldások keresése helyett csak izgulok, gyötröm magam. Nyomasztó gondolataim vannak, próbálom ezeket értelmezni, és ez az összes energiámat leköti, alig tudok másra figyelni. Túlságosan fontos nekem, mit gondolnak rólam mások, és gyötör az is, hogy miért pont én vagyok az, akinek ilyen negatív gondolatokkal van tele a feje.
  • Jobb oldal: Konkrét fizikai dolgok, a földi élettel kapcsolatos kritikák foglalkoztatnak. Az anyagi létem bizonytalan, nem találom a megoldást, a gondolataim nem tudnak elszakadni a létbizonytalanságom érzésétől.Mindkét oldalon van szemfog, amit akkor támad meg a betegség, ha tudom, hogy meg kell hoznom egy döntést, de tanácstalan vagyok. A kisőrlők és a nagyőrlők a már meghozott döntéseimmel szemben érzett elégedettségemet mutatják. A zománc akkor sérül, ha úgy érzem, hogy nem szabad belekeverednem egy helyzetbe, de mégsem tudok kimaradni, mert nem bízom magamban és a képességeimben.
  • Elől: A metszőfogak: valamiről igennel vagy nemmel kellene döntenem, valamit el kellene végeznem, valamibe bele kellene kezdeni. A gond az, hogy vagy sohasem kezdem el, vagy ha belekezdek (beleharapok), akkor is megtalálom a módját, hogy lebeszéljem magam.
  • Alsó fogak: A múlton rágódok, pedig azon már úgysem lehet (és nem is kell) változtatni. Állandósult az önvádlás bennem, folyton azt kérdezem: miért tettem, vagy miért nem tettem meg ezt vagy azt. Az önvád mind érzelmi, mint értelmi is lehet, hiszen az alsó állkapcsot érintő problémáknak a logikus, racionális világgal kapcsolatos döntéseinkhez van köze.
  • Felső fogak: A jövővel kapcsolatos nehéz helyzetek bejóslása, megoldhatatlannak tűnő problémák előre vetítése jellemző rám. Azon gondolkodok, hogy mi mért nem fog sikerülni. Ha itt van a problémás fog, akkor az intuíciómhoz, megérzéseimhez, ösztöneimhez kapcsolódó gondjaim vannak.

A fogíny

A fogíny védi a fogsort rögzítő fogágyat, tehát a fogak biztonságos állapota függ a fogínytől. Egy mélyen érintő konfliktus, vagy a konfliktus okozta bűntudat fogínyproblémát okozhat. Ha valami vagy valaki fenyeget, összeszorított fogakkal csak túl akarom élni. A fogaim segítségével „lehúzom a redőnyt”, ha valami kikívánkozik belőlem, vagy valami, számomra kellemetlen be akar jutni.

Ha a fogíny fájdalmas, ez azt jelenti, hogy rég meg kellett volna hozni egy döntést, amit állandóan halogatok, mivel félek a következményektől.

De az is lehet, hogy a döntésemet már meghoztam, de a megvalósítás még várat magára. A bennem lévő félelem és bizonytalanság passzívvá tesz. Lehet, hogy olyan döntést hoztam, amit megbántam, vagy megkérdőjelezek.

Lehet, hogy a főnököm, vagy a párom olyan döntéseket hoz, amelyek közvetlenül érintenek engem, de nincs beleszólásom. Emiatt frusztrált és elégedetlen vagyok, és lehet, hogy konfrontálódok, pedig nem is lenne rá szükség.

Ha a fogíny vérzik is, akkor a döntésemmel kapcsolatosan a örömérzetemet is elveszítettem. Nagy érzelmeket élek át, és közben kiérzékenyült, sebezhető állapotban vagyok. Nagy a szeretetigényem, de nem kapok elég szeretetet, és félek, hogy még azt a keveset is elveszítem, ami jelenleg van. Szomorú vagyok, mert nem tudom kifejezni az érzéseimet, vagy azért, mert nem engedik meg nekem, vagy azért, mert én nem engedem meg magamnak. Ha úgy érzem, hogy támasz nélkül maradtam, eluralkodik rajtam a tehetetlenség.

Megoldások

Fogszuvasodás esetén csak a fogorvos segít: a lyukas fogat be kell tömni, ilyenkor a cél a további romlás megakadályozása, és a még ép fogak védelme.

Lelki síkon: elfogadom saját magamat olyannak, amilyen vagyok. Megengedem magamnak, hogy szeressek akkor is, ha bizonytalan vagyok mások érzéseiben. Nem félek mások hálátlanságától, mert eléggé szeretem magam ahhoz, hogy ne függjek végletesen mások érzelmeitől. Nyitott maradok a jogos kritikákra, de nem ítélem el magamat, mert tudom, hogy ember vagyok és én is hibázhatok. A fogaim nem viselnek álarcot, én is törekszem az őszinteségre, és legfőképpen arra, hogy a gondolataim szeretetteljessé váljanak.

Fontos döntés, hogy mielőtt döntést hozok, jussak magammal kapcsolatban egy keményebb álláspontra. Megterhelő a számomra, ha ki vagyok szolgáltatva az indulataimnak, ezért a kreatív lehetőségeimet fejlesztem. kidolgozok a magam számára egy olyan gondolkodási folyamatot, amely segítségével jobban tudom a gondolataimat szelektálni, így eredményesebb, értelmesebb döntéseket hozok. Tudatosabban élem az életemet, és igyekszem megérteni, hogy miért történnek velem az adott események.

Nem állok ellen a változásoknak, hagyom, hogy a gondolataim fejlődjenek és megváltoztatom a szemléletemet, amellyel az életem nehézségeit fogadom. Az életet könnyebben veszem, és engedem, hogy a „bölcsességfogaim” kifejlődjenek, illetve funkcionáljanak.

Megtanulok bízni magamban, és abban, hogy megkapom az életemben azt, amire szükségem van. Elég bátor és szabad leszek, hogy önmagam merjek lenni. Derűsen fogadok minden változást az életemben, mert tudom, hogy a választásaim jók, és a fejlődésemet segítik.

Forrás: Csehák Hajnalka pszichológus – lelkititkaink.hu

További bejegyzések

Táplálkozás

Zöld utat a szerves magnéziumnak

Manapság már sok helyen olvashatunk a magnézium fontosságáról és arról, hogy életünk és egészségünk egyik fontos elemét képezi. Azt is mondhatnánk, hogy magnézium nélkül nem

Tovább »
Előadóink írták

A vírusok a barátaink!

A vírusok – szövetségesek? Ne próbáljuk meg kiirtani őket – inkább lépjünk velük szövetségre! A vírusok ugyanis minden korszakot túléltek és túlélnek; ők a Föld

Tovább »

További előadások

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!