fbpx

Metilációs egyensúlytalanság- számos betegség rejtett oka

Jelenlegi állapot
Nem jelentkeztél
Ár
Ingyenes

Nem vagy még Egészség Klubtag? Szeretnéd megnézni az előadást? Fizess elő több mint 180 előadásra az egészségedért, havonta csak egy ebéd áráért!

Oszd meg ismerőseiddel, hogy ezt az előadást fogod végignézni!

Facebook

Szervezetünkben létezik egy nagyon összetett mechanizmus melyet metilációnak hívnak. Az elmúlt évtizedben az egyes betegségek összefüggésében egyre többet lehet olvasni róla, de még mindig elhanyagolt téma ahhoz képest, mekkora jelentősége van az emberi szervezet egészséges működésében.

🔐Egy központi, nélkülözhetetlen biokémiai folyamat, mely másodpercenként több milliószor játszódik le szervezetünkben. Szerepe van létfontosságú anyagok, molekulák, hormonok, neurotanszmitterek (idegingerület átvivő anyagok) létrehozásában és anyagcseréjében, a szervezet méregtelenítő folyamatában, a myelinációban, a foszfolipidek szintézisében, a DNS és RNS szintézisében, a DNS javításában, a sejtosztódásban és még nagyon sok különböző folyamatban.

I. Eukariótákban a DNS metiláció egyik legfontosabb funkciója a génkifejeződés szabályozása, ezáltal a metiláció az epigenetikában kulcsszerepet foglal el, szabályozza a gének elcsendesítését és aktiválását, azaz a gének ki és bekapcsolását, a genomban lévő információ megnyilvánulást.

II. A metilációnak szerepe van a DNS, RNS szintézisben, a DNS hibáinak kijavításában is. A DNS-metilációt az ún. DNS-metiltranszferáz enzimek végzik, melyek a sejtosztódás során az utódsejtben lemásolják a szülősejt mintázatát (genetikai imprinting, azaz bevésődés), ugyanakkor képesek de novo, újonnan is metilálni DNS-szakaszokat.

III. A szervezet egészséges egyensúlyában különösen marginális szerepet tölt be ugyanis a hibásan kialakult epigenetikai mintázat abnormális génexpresszióhoz, ezen keresztül különböző betegségekhez vezet. Napjainkban ezen jelenséget leginkább a rákos megbetegedésekkel kapcsolatban kutatják, ahol előfordulhat egyes DNS-szakaszokon a szükséges metiláció hiánya (hipometiláció) – ennek következtében az adott sejtben nagy mennyiségben kifejeződnek olyan protoonkogének, melyek a rákos folyamatokhoz vezetnek. Továbbá előfordulhat ennek ellenkezője, hipermetiláció is. melynek során a rákos folyamatoktól védő gének – tumorszupresszorok – kifejeződése gátlódik.

IV. A DNS-metilációnak humán vírusok (a herpesz, Epstein–Barr-vírus illetve a citomegalovírus, stb.) fertőzésében is szerepe lehet. Ezen kórokozók ugyanis élethosszig tartó fertőzést okoznak: miután akut tüneteik elmúltak, bizonyos sejttípusokban az immunrendszer elől „elbújva” továbbra is fennmaradnak szervezetünkben, hogy később pl. stresszhatásra, legyengült immunrendszer esetén visszatérjenek. Ebben a rejtőzködő fázisban a vírus DNS-ének nagy része metilált állapotban van, és csak néhány, fennmaradáshoz szükséges gén fejeződik ki.

V. Méregtelenítés, antioxidáns rendszer: A metiláció további kulcsfontosságú szerepe van az antioxidáns folyamatokban, a szervezet méregtelenítésében.

VI. Ezek mellett az immunrendszer működésében kulcs szerepe van, valamint befolyással van különböző biokémiai folyamatokra, mint, pl. hormonháztartásra, aminosavak, fehérjék esetében, foszfolipidek szintézisére.

👉Hogy néhány egészségügyi kihívást említsünk, melyeknél számos esetben a metilációs egyensúlytalanság is az okok közt említendő, íme néhány a teljesség igénye nélkül:
– Szív- és érrendszeri betegségek pl. magas vérnyomás, trombózis, koszorúér-betegség, aortaszűkület, szívbillentyű hibák ,
– Rákos betegségek,
– Humán vírusok fertőzése pl. herpesz, Epstein-bar
– Hormonális egyensúlytalanság pl. ösztrogén dominancia, PCO, edometriózis
– Autoimmun folyamatok pl. pl. rheumatoid arthritis, hashimoto, SM-multiple sclerosis
– Allergia, hisztaminintolerancia,
– Emésztőrendszeri betegségek – gyenge epetermelés
– Várandósság, fejlődési rendellenességek –> velőcső záródási zavar, Down-kór
De szerepet játszik a méregtelenítési folyamatoknál, illetve az autizmus esetében is.

😇A sort lehetne még folytatni, de így is látszik a jelentősége ennek a biokémiai folyamatnak, melyről a legtöbben szinte semmit nem hallottak, és mely méltán érdemelte ki, hogy a következő szakmai beszélgetésen ezt a témát járjuk körbe kicsit.
Tarts velünk Te is szeptember 2-án az Egészség mindenkié tudássorozat következő ingyenes ÉLŐ beszélgetésén, itt a BodyWakes Facebook oldalán, ahol Szántai Zsolt, a BodyWakes alapítója és Bartalis Bertalan agrármérnök, holisztikus táplálkozási tanácsadó, leendő természetgyógyász fognak beszélgetni a témáról.

Érdekes lehet számodra szakemberként, táplálkozási tanácsadóként, természetgyógyászként, segítőként is, de akkor is, ha elszenvedője vagy a fentebb felsorolt egészségügyi kihívások, állapotok valamelyikének.

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!