fbpx

Leégés: a legjobb természetes gyógymódok

Gyógynövények, vagy egyszerű zöldségek is segíthetnek gyulladáscsökkentő, bőrregeneráló, hűsítő hatásuk révén abban, hogy enyhítsék a leégés kellemetlen tüneteit. Nézzük, melyek a legjobbak!

Homoktövissel a leégés ellen!

Magas a regeneráló hatása, mely a benne lévő palmitoleinsavnak köszönhető, és segít blokkolni a káros UV-sugarakat is. A leégés gyógyítására főleg a nagy karotinoid és fitoszterol tartalma miatt hatékony. Megakadályozhatja a hámlást is, nem meglepő, hogy fényvédő krémek alapanyagaként is szolgál. Még egy pozitív tulajdonsága, hogy elősegíti az egészséges barna szín kialakulását.

Aloe vera a fájdalomra

A napégés egyik legkiválóbb ellenszere az aloe vera, leveleit felvágva megkapjuk azt a gyógyító zselét, amit azonnal az égett felületre is kenhetünk napi 5-6 alkalommal. Napozás előtt és utána is célszerű bekenni bőrünket a géllel. Az aloe vera ugyanis összehúzza a véredénykéket, ezáltal az égő, csípő fájdalmat és a bőrpírt is fokozatosan megszüntetheti.

Orbáncfű a bőr megújítására

Egyre inkább elterjedtté válik az orbáncfű, melynek virágából, ha főzetet készítünk, borogatásként használhatjuk nehezen gyógyuló sebekre, napégésre egyaránt. Segíti a bőr megújulását, emiatt hatékony ránctalanító hatása van. Kicsit körülményes elkészíteni azt az olajat, ami segít a leégés ellen, de nagyon megéri. Főzzük meg a növényt, öntsünk rá olívaolajat, tegyük bele befőttes üvegbe, 3 hét alatt elkészül, ekkor leszűrjük, és hűvös helyen tároljuk.

Kamilla gyulladáscsökkentésre

Évezredek óta használják a kamilla növényét, gyulladáscsökkentő hatása miatt. Leégésre virágából készíthetünk borogatást. A kamillás- és E-vitaminos krémek csökkentik a bőr gyulladásos tüneteit és megelőzik a hegesedést. A kamilla abban is segít, ha kiszáradunk a napon, pótolhatjuk vele szervezetünk készleteit, ezért a legjobb ötlet, ha mentás, gyömbéres, vagy kamillás gyógyteát fogyasztunk.

Uborka a legjobb bőrnyugtató leégés esetén

Bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő, frissítő, hűsítő hatásáról ismert az uborka is, melyet úgy használhatunk fel, ha karikákra vágjuk, és ráhelyezzük a kipirosodott bőrfelületre, és így csökkenthetjük a leégéssel járó melegségérzést.

Körömvirág, a csodaszer

A körömvirág az egyik legnépszerűbb gyógynövény, sokféleképp lehet hasznosítani. Kenőcse régi, jól bevált szer száraz, repedezett bőrre, nehezen gyógyuló sebekre égett bőrfelületre. A körömvirágban lévő karotinoidok javítják a bőr öngyógyító képességét, gyulladáscsökkentő, és az immunrendszert is erősíti. Forrás: termalfurado.hu kép: https://pineberry.io/
Több ezer hallgatónk döntött már, úgy hogy elfogadja a segítséget, a tudást. Több, mint 2000 értékelés érkezett a kurzusokra. Csatlakozz az Integratív Medicina Egészségklubhoz!
 

További bejegyzések

labdagyakorlat
Gyermekeink egészsége

Labdagyakorlatok a jó tanulásért

Labdagyakorlatok a jó tanulásért Korábbi cikkemben már írtam arról, hogy ennek a klasszikus játéknak, a labdának milyen rendkívüli fejlesztő hatása van gyermekeinkre nézve. Most azonban

Tovább »
Előadóink írták

Egy jövőkép a múlt tükrében

Holisztikus, komplementer/alternatív, valamint az integratív medicina és a Semmelweis bicentenárium   Ötödik évtizedét éli meg napjaink egészségkultúraváltásának újkori trendje, mely az Amerikai kontinensről indult és

Tovább »

További előadások

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!