fbpx

Kávé: ittál, mégis álmos vagy? Ez az oka!

Talán ismerős lehet számodra is az érzés, amikorra kávé elkortyolgatása után kb fél órával szinte ugyanolyan álmos leszel, mint annak előtte. Nos, hidd el, nem vagy vele egyedül. Az ok ugyanis magában a kávéban keresendő.

A kávébabban két fajta alkaloid található. A külső kéregben található koffein és a belsőben található teobromin. Először az élénkítő hatású koffein aktiválódik, ez élénkít. Szűkíti az ereket, fokozza a veseműködést.

Ezzel egyidőben nő a vérnyomás, érezhető a vízhajtó hatás. Körülbelül fél órára rá aktivizálódik a teobromin, ami visszacsökkenti a vérnyomást és ez egyeseknél álmosságként jelenik meg.

Szerencsére ez a kellemetlen hatás elkerülhető: ha a kávéfogyasztás után egy kis pohár vizet is megiszol, (amit jobb helyeken automatikusan szervíroznak a kávé mellé), akkor a vérnyomásod nem szökik az egekbe, mivel a víz oldja a koffein hatását.

Kávé kísérővel

A igényesebb kávéházakban, kávézókban a szervírozott eszpresszó mellett mindig találsz egy kis pohárka vizet is. Talán te is azok közé tartozol, akik furcsállják ezt: pedig nem újkeletű hagyomány. 

A kávé utáni víz fogyasztása Ausztriában vált szokássá az 1600-ás években, Magyarországra viszont csak a szocializmus idején vált a szervírozás részévé. Az akkoriban használt kávé jóval savasabb, ezáltal kesernyésebb is volt, mint a mostanság kaphatóak.

Azért, hogy ez a sokak számára zavaró utóíz ne maradjon meg, itták a vizet. Sajnos akkoriban sokszor csak a hatásáért és nem a kávé szenvedélyéért fogyasztották. (Ha belegondolsz, hogy minden valamire való sarki késdobálóban már kapni lehetett, azt a  “méregerős feketét”, aminek csak egyetlen célja volt: felébreszteni a delikvenst, ezen nem is fogsz elcsodálkozni.) 

Ma már aki kávét iszik, az élvezni (is) akarja. Akár egy harmonikus lattéban, izgalmas cappuchinoként, vagy latte machiatoként, vagy pusztán édes kis feketeként. A kávé nem csak egy lötty, ami arra szolgál, hogy felébredj.

Pontosan emiatt is jó a víz a kávé mellé: ha ugyanis megiszod, tovább a szádban marad az aroma. No, de nemcsak ezért! Jó hatással van a vérnyomásra, így kávé után nem ugrik meg, sőt még az esetlegesen rád törő fáradtságot is megszűnteti. Szuper, nem?

Szóval, ha legközelebb kávézol, jusson eszedbe azt az egy pohárka vizet is meginni utána. Hidd el, csak jót teszel vele. 

Forrás: kávézás blog

Több ezer hallgatónk döntött már, úgy hogy elfogadja a segítséget, a tudást. Csatlakozz az Integratív Medicina Egészségklubhoz!

Elfogadsz egy kihívást?

A LÉLEK ÚTJÁN A TESTBEN A LÉLEKBEN ÉS A SZELLEMBEN – Képes vagy egy hetet a saját tudatosságod fejlődére szánni?

Tegyél egy próbát, ha IGEN a válasz!

2023 Március 10-13 között szeretettel várunk!

További bejegyzések

Életmód

Igyunk, vagy ne igyunk?

A TUDOMÁNYNAK, VAGY AZ 5000 ÉVES ÁJURVÉDÁNAK HIGGYÜNK? Legutóbb Boros professzor a XXII. karácsonyi fesztiválon azzal a meglepő, tudományossággal kellően alátámasztott álláspontjával állt elő, hogy

Tovább »

További előadások

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!