fbpx

Karácsonyi szív-szindróma: ezt teheti, amikor szó szerint fáj a szív

A december sok ember számára stresszel teli, még akkor is megnő bennünk a feszültség, ha tudatosan készülünk az egyszerűbb, meghittebb karácsonyra. Mire figyeljünk, hogy elkerüljük a bajt?

A hideg idő és más, a téli időszakra jellemző tényezők megnövelhetik a szívproblémák, szívrohamok rizikóját. Nem árt tehát ezekben a hetekben még jobban odafigyelni a szívünkre.

ZOONO - A fertőtlenítés új technológiája

Miért több a szívprobléma télen?

Kutatások szerint télen megnő a keringési rendszert érintő problémák rizikója. A szív- és érrendszeri okokra visszavezethető halálozások aránya is növekszik, és a stroke is még több embert érinthet. A szakemberek úgy vélik, ennek fiziológiai és pszichés okai egyaránt lehetnek.

A hidegben az erek összeszűkülhetnek, a vér áramlása lelassul, vagyis a sejtekhez is lassabban jut el az éltető oxigén. Az influenzaszezon sem kedvez a szívbetegeknek, krónikus problémákkal küzdőknek, és az idősebbek is nagyobb veszélyben vannak. Természetesen arról sem feledkezhetünk el, hogy az ünnepek alatt sokkal többet eszünk és iszunk a szokásosnál, ami szintén növeli az egészségügyi problémák rizikóját.

szívbetegség, karácsony

Kockázati tényezőnek tekinthető a napfény hiánya is. Ilyenkor sokkal több időt töltünk a szobában. A hideg, gyakran nyirkos, kellemetlen idő a lustálkodásnak is kedvez, sokkal nehezebben vesszük rá magunkat a testmozgásra. A téli depresszió is árthat a szívnek, a kutatások szerint a rossz hangulat, az alvászavarok növelik a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának a kockázatát.

Karácsonyi szív-szindróma

Ezt a furcsa elnevezésű tünetegyüttest az 1970-es évek végén írták le először. Egy kutatás eredményei szerint a karácsonyi időszakban szignifikánsan megnőtt a szívproblémákkal, elsősorban a szívritmuszavarokkal orvoshoz fordulók száma. Ennek oka a szakemberek szerint az, hogy az ünnepi időszakban sokkal többen fogyasztanak alkoholt, ráadásul viszonylag rövid idő alatt isznak nagyobb mennyiséget.

Arra azonban még nem találták meg a választ a szakemberek, pontosan miért hat ilyen módon az alkohol a szívünkre. Azt azonban régóta tudjuk, hogy az alkoholfogyasztás komoly hatással van az idegrendszerre, így valószínűleg a sejtek közötti kommunikációra is. Ez pedig a szívizomsejtek működését is befolyásolhatja.

Az év végi stresszt már említettük, mint egy lehetséges összetevőt az ünnepi szívproblémák kialakulásában, de az étkezést sem szabad figyelmen kívül hagyni. A legtöbb családnál ilyenkor jóval nehezebb és zsírosabb fogások kerülnek az asztalra, nem is beszélve a rengeteg édességről, süteményről. Emellett kevesebbet is alszunk, legalábbis kizökkenünk a megszokott alvási rutinunkból. Ezek a tényezők együttesen mind növelhetik az akut és a krónikus szívproblémák rizikóját.

Mit tegyünk, ha rosszul érezzük magunkat?

A legfontosabb, hogy ha úgy érezzük, szaporábban ver a szívünk, esetleg „szinte kiugrik a helyéről”, azonnal hagyjuk abba, amit épp csináltunk, legyen az evés, alkoholfogyasztás vagy ház körüli munka. A legjobb, ha egy kicsit elvonulunk és megpróbálunk pihenni. Ez, főleg ha nincsenek másmilyen tüneteink, általában segíthet, és néhány órán belül jobban érezhetjük magunkat.

Bizonyos tünetek jelentkezésekor azonban azonnal, késlekedés nélkül hívjunk orvost vagy mentőt! Például, ha a szívdobogás-érzés mellett szédülünk, légzési nehézségeink, mellkasi fájdalmaink vannak!

Forrás:EgészségKalauz

Képek: Egészségkalauz, Canva

Több ezer hallgatónk döntött már, úgy hogy elfogadja a segítséget, a tudást. Csatlakozz az Integratív Medicina Egészségklubhoz!

ZOONO - A fertőtlenítés új technológiája

További bejegyzések

Megoldások

Az érintés gyógyító ereje

A bőr érintése fizikai szükséglet, serkenti az idegrendszert, jótékony a fejlődésre. Az érintés gyönyörű és gyógyító hatású. Az érintésnek hihetetlen nagy, csodát tévő energiája van.

Tovább »
Gyógynövények, hatóanyagok

Mellek és a jód kapcsolata

Írta: Árvay Bálint ©2021 Egy kis történelmi visszatekintés A mellek egyes elváltozásai és a jódhiány közti összefüggés kutatása nem újkeletű dolog. Említhetnénk itt például Dr.

Tovább »

További előadások

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!