Barion Pixel A stressz, szorongás és a bőr — Integratív-Medicina

A stressz és a szorongás fokozza a bőrbetegségek kockázatait

Legnagyobb szervünk a bőr, amely nagyon sok mindent elárul az egészségi állapotunkról, illetve nagyon sok minden hatással van a bőrünk állapotára: ha túl sokat napozunk, ha túl sok édességet fogyasztunk, ha egészségtelen ételeket eszünk vagy ha dohányzunk. Azonban a kutatási eredmények azt mutatják, hogy a stressz és a szorongás is nyomot hagy a bőrünkön, és még ha ez nem lenne elég, még a bőrbetegségek kockázatait is megnöveli.

Ha pedig alapból van valamilyen bőrbetegségünk, akkor a stressz és a szorongás csak ronthat a tüneteinken. Mutatjuk is, hogyan hat a stressz és a szorongás a bőrünk állapotára és mit tehetünk ezek kivédésére.

A stressz tehát negatív hatással van a bőr állapotára. Stressz hatására a szervezetben megemelkedik az adrenalin és a kortizol szintje, ennek következtében több vér áramlik a szervezetbe és a pulzus is megemelkedik. A tanulmányok azt mutatják, hogy már az enyhe stressz is negatívan hat a bőr állapotára és még a bőrbetegségek kialakulását is fokozza.

A szorongás is negatívan hat a bőr egészségére, hiszen hatására kiütések is megjelenhetnek a bőrön, illetve ilyenkor az izzadás is fokozódik.
Hisztamin is felszabadulhat a szervezetben, ez voltaképpen allergiás reakciót vált ki a bőrben, amely hatására a bőr gyulladt állapotba kerül, viszket és akár még fájdalmas is lehet. Ezek a kiütések azonban a stressz csökkenésével és annak megszűnésével hamar el is múlnak.

Amikor stressz hatására izzadunk, az tulajdonképpen egy normális biológiai válasz. Ilyenkor az érzelmek hatására verejték keletkezik, amely a test pórusain ürül ki a szervezetből. A megfelelő kezelés azonban ezt a fajta izzadást is segít kontrollálni és megszüntetni.

Okozhat bőrproblémákat és súlyosbíthatja a már meglevő bőrbetegségeket. A túl sok stressz autoimmun betegségeket is okozhat és fokozhatja az olyan állapotok és betegségek tüneteit, mint amilyen a pikkelysömör, a rosacea, az ekcéma, a hajhullás és a vitiligo.

A stressz okozta bőrbetegségek megelőzésében nagyon sokat segíthet, ha megfelelő stresszkezelési technikákat sajátítunk el. Az is nagyon lényeges, hogy eleget aludjunk.

De a gyulladáscsökkentő étrendet se hagyjuk figyelmen kívül, ugyanis a túl sok kortizol gyulladást okozhat a bőrben, ami bőrbetegségek kialakulásához vezethet. Az egészséges táplálkozással azonban kordában lehet tartani a kortizolszintet. Fogyasszunk B-vitaminokat, magnéziumot, zsírsavakban gazdag gyulladáscsökkentő táplálékokat, egészséges zsírokat, halakat, zöldségeket, gyümölcsöket és teljes kiőrlésű gabonákat.

Forrás: Gyógyszer nélkül

További bejegyzések

További előadások

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!

Itt tudsz csatlakozni az ingyenes előadásokhoz!

Itt tudsz csatlakozni az ingyenes előadásokhoz!