fbpx

Az áram fájdalomcsillapító hatása

Tényleg csillapíthatja néhány ceruzaelem a fájdalmat, a köszvényt és a depressziót? Scribonius Largus római orvos kétezer évvel ezelőtt arról írt, hogy egy élő elektromos angolna csípésétől enyhül a fejfájás. A tudósokat azóta foglalkoztatja az elektromos áram gyógyhatása.

A ma divatos kifejezés a mikroáramú terápia (MCT), melynek keretében a gyártók a különféle eszközök egész arzenálját kínálják, amelyek állítólag házi használatban számtalan bántalmat csillapítanak. Ezek az eszközök jellemzően néhány ceruzaelemmel működnek, és érintkezőivel gyenge elektromos áramot vezet a bőrbe. Az áram annyira gyenge, hogy általában nem is lehet érezni. A kezelés állítólag az ízületektől a hátfájdalmon, a köszvényen és a szklerózis multiplexen át egészen a depresszióig szinte mindenre jó.

Az áram fájdalomcsillapító hatása

Vajon tényleg egy forradalmian új módszerről van szó a tüneti kezelésben, egy mindenkinek jó alternatíváról a gyógyszerek helyett? Vagy a gyártók csak cinikusan célba veszik a sebezhető betegeket, akik mindent megtesznek, és minden pénzt megfizetnek azért, hogy valamivel enyhíthessék krónikus tüneteiket.

Érdekes módon elég sok szakértő nyitott az elképzelés felé. Szervezetünk több milliárd atomból áll, amelyek elektromos jeleket hoznak létre. Ezek az elektromos jelek szinte folyamatosan haladnak a testünkben idegi ingerületekként, szabályozva tudatos és tudattalan testműködéseinket. A mikroáramú terápiás készülékek gyártói szerint a sérülések és a betegségek ezeket a jeleket zavarják meg. A kezelés helyreállítja “természetes elektromos áramkörünket”, így elősegítve a gyógyulást és a fájdalom csillapodását.

Tim Watson, a Hertfordshire-i Egyetem professzora munkatársaival két évvel ezelőtt vizsgálta az MCT és a TENS (transzkután elektromos idegstimuláció) hatásainak klinikai bizonyítékait, és eredményeik azt mutatták, hogy a módszer kétségtelenül hatékony.

Elfogadsz egy kihívást?

A LÉLEK ÚTJÁN A TESTBEN A LÉLEKBEN ÉS A SZELLEMBEN – Képes vagy egy hetet a saját tudatosságod fejlődére szánni?

Tegyél egy próbát, ha IGEN a válasz!

2023 Március 10-13 között szeretettel várunk!

A szakértők azonban azt is hozzátették, hogy egyelőre nem tudják, vajon az áramerősség, az impulzusminta vagy a kezelés időtartama befolyásolja a hatékonyságot. A kutatás azt mutatta, hogy a mikroáram akkor a leghatékonyabb, amikor a gyártók által javasolt napi 20 percnél jelentősen hosszabb ideig alkalmazzák. A kísérletek során egészen napi 3 óráig nyújtották az intervallumot, és a kutatók szerint semmi sem indokolja, hogy akár hosszabb ideig is használják.

Még az MCT-vel kapcsolatban szkeptikus, klinikumban dolgozó orvosok is elfogadják, hogy a fájdalomcsillapítóktól való egyre nagyobb függőség miatt nagy szükség lenne valami olyan kezelésre, amely nem gyógyszereken alapul. Dr. Deane Halfpenny, a London Independent Kórház altatóorvosa szerint igaz, hogy a gyártók felháborító állításokat hirdetnek MCT termékeikről, a nemrégiben megjelent kutatások mégis azt bizonyítják, hogy a módszer csillapítja a posztoperatív fájdalmat.

A 32 esztendős cambridgeshire-i Joanne Thompsonnál négy évvel ezelőtt jelentkezett depresszió, miután második gyermekén születése után ritka bélbetegséget mutattak ki. Az orvosok eleinte gyógyszerrel próbálták kezelni, de az antidepresszánsok nem váltak be. Egy barátnője tanácsára a gyógyszerek mellett kipróbált egy mikroáramú terápiás gépet. Napi két-három óráig használta az eszközt, és fokozatosan javult a hangulata. Mivel Joanne szkeptikusan állt a kezeléshez, javulása valóban alátámasztja, hogy a készülék hatékony.

Dr. Lesley Parkinson klinikai pszichológus szerint bármit érdemes kipróbálni, ami nem jár mellékhatásokkal.

Forrás: Medipress

Fotó: Medipress, Gyógyászati árruház, Röntgen Kft.

Több ezer hallgatónk döntött már, úgy hogy elfogadja a segítséget, a tudást. Csatlakozz az Integratív Medicina Egészségklubhoz!

Elfogadsz egy kihívást?

A LÉLEK ÚTJÁN A TESTBEN A LÉLEKBEN ÉS A SZELLEMBEN – Képes vagy egy hetet a saját tudatosságod fejlődére szánni?

Tegyél egy próbát, ha IGEN a válasz!

2023 Március 10-13 között szeretettel várunk!

További bejegyzések

Gyermekeink egészsége

Autizmus – ismerjük fel!

Autizmus: az elmúlt 4 évben 16 autista gyermekkel kerestek meg szüleik, mely egy ilyen kis lakosú városban és vonzáskörzetében szerintem nagy szám ennyi idő alatt.

Tovább »

További előadások

Illés Adorján – Az Út…

Az út… ELENGEDÉS – ELKÖTELEZŐDÉS Illés Adorján 4 év alatt 39 országon át 46000 km-t tekerve megkerülte a Földet kerékpárral.Expedíciója során felettébb sok mindent látott

Tovább »

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!