fbpx

Antioxidáns: így működik az öregedésgátló, fiatalító hatása

A szervezetünk minden pillanatban oxidálódik, melynek kérlelhetetlenül látható jele az öregedés. Az antioxidánsok azonban segíthetnek lelassítani a folyamatot. A témáról Molnárné Bíró Erzsébet táplálkozásspecialistától tudtunk meg érdekes részleteket.

A szabadgyökök méreganyagok, amelyek légszennyezéssel, egészségtelen életmód következtében vagy akár a cigarettafüst hatására is keletkezhetnek. A szabadgyökök gyengítik a sejtekben lévő molekulákat, és elektronvesztéshez vezetnek – márpedig az elektronok teszik lehetővé a sejtek közti együttműködést.

Amint egy szabad gyök megjelenik, a károsodás gyorsan szétterjed. A véráramban lévő szabadgyökök minden útjukba eső sejtet károsítanak, oxidálják őket, hogy elvesztett elektronjukat pótolják. Ekkor az antioxidánsok felveszik a szabadgyökökkel a harcot.

Elfogadsz egy kihívást?

A LÉLEK ÚTJÁN A TESTBEN A LÉLEKBEN ÉS A SZELLEMBEN – Képes vagy egy hetet a saját tudatosságod fejlődére szánni?

Tegyél egy próbát, ha IGEN a válasz!

2023 Március 10-13 között szeretettel várunk!

Az antioxidánsok munkájával együtt jár az öregedésgátló hatás

A sejtjeink ugyanolyan anyagcserét végeznek, mit mi. Ha anyagcserét végeznek a sejtjeink, az azt jelenti, hogy működünk, máskülönben nem lennénk itt

– magyarázza Molnárné Bíró Erzsébet táplálkozás specialista.

Az antioxidánsok működését legjobban a vas oxidációjához lehet hasonlítani. Amit a vas elkezd oxidálódni – romlik a minősége. Ez történik a sejtjeinkkel is. A szabadgyökök hatására minőségi romlás következik be a sejtekben, ez által a szervezetben. Az antioxidánsok bevitelével ezt a folyamatot késleltetjük.

Ahogy az antioxidánsok neve is jelzi, kijavítják az oxidánsok, vagyis a szabadgyökök okozta kárt: pótolják a molekulák elrabolt elektronjait anélkül, hogy a többi molekulát károsítanák, ezért is van óriási szükségünk rájuk!Az egészségtelen életmód és a cigarettafüst hatására is romolhat a bőrünk állapota. 

Az egészségtelen életmód és a cigarettafüst hatására is romolhat a bőrünk állapota. 

Miben keressük az antioxidánsokat?

Antioxidáns az, ami nem engedi az oxidációt. Mindazokkal a dolgokkal, amik egyébként is kellenek a szervezetnek, tudunk védekezni. Tudjuk segíteni, hogy termelődjön annyi ellenanyag, hogy segítsen

– folytatja Bíró Erzsébet.

A vitaminok, különösen C, A és E vitaminok is antioxidánsként működnek. Az antioxidánsok minden olyan ételben ott vannak, amit szeretünk: nem csak a gyümölcsökben és a zöldségekben, de a borban, a csokoládéban és még a marhahúsban is. Az egyik legjobb antioxidánsforrás az alga, a dió, és általában az olajos magvak, a sárgarépa, a karfiol, a brokkoli, de ide sorolhatjuk az étcsokoládét is.

Tanulmányok sora bizonyítja, hogy az antioxidánsok segítenek megelőzni a rákot és a szívbetegségeket, frissen tartják a memóriát, csökkentik az Alzheimer- és a Parkinson-kór kockázatát, védik az ízületeket, csökkentik a fájdalmat, enyhítik a fáradságot és még a ráncokat is eltüntetik.

Mindez úgy lehetséges az antioxidánsok a vérrel együtt a szervezet minden sejtjéhez eljutnak, és megvédik őket a szabadgyökök támadásától, amelyek jelenléte a szervezetben egyet jelent a betegségekkel és az idő előtti öregedéssel.

Forrás: EgészségKalauz

Képek:Egészségkalauz, Canva

Több ezer hallgatónk döntött már, úgy hogy elfogadja a segítséget, a tudást. Csatlakozz az Integratív Medicina Egészségklubhoz!

Elfogadsz egy kihívást?

A LÉLEK ÚTJÁN A TESTBEN A LÉLEKBEN ÉS A SZELLEMBEN – Képes vagy egy hetet a saját tudatosságod fejlődére szánni?

Tegyél egy próbát, ha IGEN a válasz!

2023 Március 10-13 között szeretettel várunk!

További bejegyzések

Életmód

Prosztata problémák: végleges megoldás?

A prosztatagyulladás, valamint a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás egyaránt gyakori probléma a férfiak körében, és a közhiedelemmel ellentétben nem kizárólag idősebb korban jelentkezhetnek. Hogyan lehet enyhíteni a

Tovább »
együtt
Előadóink írták

Egyedül nem megy

A sors determinált, vagy mi teremtjük? Az is lehet, hogy számtalan determinált lehetőség közül van szabad választás, vagy épp mi teremtjük ezeket a lehetőségeket, ok-okozat

Tovább »
Életmód

A meditációról komolyan

A meditáció legfontosabb célja a tudat természetének megismerése. Minden más csak spirituális szórakozás! Ez nem egy elbizakodott állítás, mert meditálni nem lehet, csak hozzászokni egy

Tovább »

További előadások

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!