Barion Pixel Lábunk egészsége: A bőrkeményedés — Integratív-Medicina

Lábunk egészsége: A bőrkeményedés

A lábunk egészségével foglalkozó sorozatunkban ez alkalommal egy gyógypedikűröst kérdeztünk meg, mi mindenre kell figyelnünk, hogy elkerülhessük a nem megfelelő lábbeli használatából adódó kellemetlenségeket, bőrkeményedéseket.

Szervezetünk védekező válasza

A bőrkeményedés, vagyis a bőr szarurétegének megvastagodása leggyakrabban tenyéren, talpon alakul ki, ahol folyamatosan vagy visszatérően nyomás, dörzsölés, inger éri. Előfordulhat másutt is – például a hegedűsök álla alatt az odaszorított hangszertől, de a leginkább a lábfejen, talpon, a legnagyobb terhelésnek, ingernek kitett bőrfelületen jelenik meg.

A bőrkeményedés tehát egy bizonyos bőrfelületre irányuló ismételt nyomás hatására alakul ki, melynek következtében a bőrsejtek termelődése felgyorsul, és ezáltal egy elhalt hámsejtekből álló, kemény bőrréteg jön létre. A szervezet így épít magának védőgátat a külső agresszív hatások ellen.

A bőrkeményedés egy nagyobb felületet érintő bőrvastagodás, az egyetlen pontra sűrűsödő tyúkszemmel szemben. Habár a bőrkeményedés általában ártalmatlan jelenség, néha más problémákhoz, például fertőzéshez is vezethet. A lábhoz rosszul illeszkedő cipő is gyakran okoz bőrkeményedést.

A gyógypedikűrös szemével

Az állandó jelentős túlsúly hozzájárul ezeknek a lábproblémáknak a kialakulásához, de, mint mondja, a hajlam is belejátszik, hiszen volt már nem egy, kifejezetten vékony, akár 45 kg-os páciense. Nőknél a terhesség, vagy egyéb ok miatti hirtelen súlygyarapodás idézi elő leggyakrabban ezeket a kellemetlenségeket.

Ilyenkor ugyanis megváltozik a lábfejre nehezedő súly eloszlása, nagyobb súly helyeződik a lábközépcsontokra. Szétterül a láb, a harántszalagok ellazulnak, lesüllyed a láb középső része (harántsüllyedés).

Ezekben az esetekben a bőrkeményedések az ujjak tövénél lévő talppárnán alakulnak ki. A láb további deformálódása során az ujjak visszahúzódnak, begörbülnek, kalapácsujjak alakulnak. Megjelennek a bőrkeményedések (vagy tyúkszemek) az ujjakon is, leginkább a középső ujjak 2. ízénél, ahol a begörbült ujjak a cipővel érintkeznek. Ilyenkor jó szolgálatot tehet a zoknira is húzható ún. harántemelő. Ez egy kis párnácska, ami alulról felfelé nyomja a lesüllyedt harántrészt, így megoszlik a testsúly a szélső ujjakra, a láb szélső részére is.

Nem szégyen, de nagyon kellemetlen: a berepedt sarok

A bőrkeményedésnél felszaporodik a szaruréteg, vagyis az inger hatására gyorsabban termelődő, majd elhalt bőrsejtek rétegződnek egymásra. Ha annyira megvastagszik ez az élettelen bőr, hogy merev lesz, könnyen bereped.

Ez magában is fájdalmas lehet, ha eléri az élő idegek is tartalmazó réteget, de akkor a legveszélyesebb, ha baktériumok kerülnek bele vagy egyéb kórokozó (például az orbánc baktériuma) fertőzi meg. Ilyenkor fájdalmas gyulladás alakul ki.

Ebben az esetben már nem tanácsos az otthoni kezeléssel kísérletezni, mielőbb szakemberhez – gyógypedikűröshöz – kell fordulni vele. Legjobb persze rendszeres, gondos lábápolással, odafigyeléssel megelőzni ennek a kellemetlenségnek a kialakulását.

Lábápolás otthon

Két hete egy ortopéd orvost kérdeztünk arról, egy ortopéd orvost kérdeztünk arról, mit tehetünk lábunk egészségéért a legmegfelelőbb, egészséges cipő kiválasztásával. A bőrkeményedések megelőzésben is nagyon fontos: a lábbeli legyen a lábunk formájához illő, ne legyen se túl szűk, sem túl bő, segítse a testsúly egyenletes eloszlását.

Új cipő esetében különösen vigyázni kell arra, hogy fokozatosan szoktassuk hozzá a lábunkat, míg a cipő nem idomul hozzá, ezért először inkább csak otthon kezdjük el viselni. A rendszeres irritáció (dörzsölés, nyomás) ugyanis nemcsak vízhólyagot, sebet okozhat, hanem bőrkeményedést, tyúkszemet is.

Ahol nyomást érzünk, kívülről nedvesítsük be a cipőt, így megpuhul, könnyebben alkalmazkodik a viselője lábához – tanácsolta a pedikűrös. Érdemes egy kis tapasszal védeni az ingerlésnek kitett bőrfelületet, megelőzendő a sérülést, amíg nem válik kényelmessé a lábbeli.

A láb meghálálja a rendszeres ápolást: esténként egy kis kényeztető lábfürdő remekül pihentet, és közben megázik, felpuhul a talp bőre. Ezután könnyebb horzsakővel, reszelővel elvékonyítani a bőrkeményedéseket, kezelni a körmöket, stb. A rendszeres ápolással a legnagyobb terhelésnek kitett talp bőre is karbantartható.

A már kialakult fájdalmas bőrkeményedés otthoni lefaragásával azonban ne kísérletezzünk: a páciens saját magának nem is látja rendesen a kezelendő felületet, nem is megfelelőek az eszközei hozzá, így könnyen egyéb sebzést is okozhat magának, ami nem megfelelően fertőtlenített eszközökkel újabb, nagyobb bajt is vonhat maga után.

Járjuk az utat – de nem mindegy, hogyan!

Kiküszöbölhetőek ezek a kellemetlenségek egyfajta járástechnikával is – hívta fel a figyelmet Aranyos István, aki válogatott tornászként megjárt két olimpiát is, majd testnevelő tanári, edzői tevékenységét váltotta fel a gyógymasszőr és gyógypedikűrös szakmával. Így a mozgás mechanikájáról tényleg minden szempontból megtanult minden fontosat.

Egy műanyag modellen mutatta a lábfej csontjainak helyzetét és működését a különböző járástípusok esetében. Ha valaki befele fordított lábfejjel jár, akkor a súlya nemcsak hogy egyenlőtlenül oszlik el, hanem ráadásul inkább a külső, gyengébb csontokra terhelődik.

Ez a járás lazítja a szalagokat, könnyebben törik a bokacsontja az illetőnek, fárad, fáj a térde, és gyakran jelentkeznek hát-, gerinc menti fájdalmak is. Ehelyett érdemes a legerősebb, legvastagabb csontokra (sípcsont, bokacsont, ugrócsont, nagylábujj) helyezve a testsúlyt, kifele irányuló lábfejekkel járni, úgy, hogy egy lábfejnyi rés legyen a két lábfej között.

Ha odafigyelve, tudatosan gyakorolja valaki a kifelé álló lábfejekkel való járást, ilyen módon való megállást néhány hétig, akkor a rossz beidegződései eltűnnek, kiegyenesedik a medencéje, a gerince, kevésbé fárad a térde, a keresztcsontja, gerince, nyaka, ízületei – ajánlotta Aranyos István.

Bármennyire meglepő, még a gyakorifejfájáshátterében is állhat a láb egyenlőtlen, rossz terhelése. A helyes testtartást fal vagy ajtófélfa mellett állva lehet gyakorolni. A sarka érjen a falhoz, egy lábfejnyi terpeszbe álljon, a keresztcsontja is simuljon a falhoz, a lapockája is, a feje is.

(Nem is olyan könnyű, hiszen a civilizációs testtartás sajnos nem ilyen: görbe, előreeső váll, deréktájon előre homoruló gerinc, befelé álló lábfejek, stb.) Érdemes megpróbálni, néhány hét gyakorlással egy kíméletesebb állás- járásmód alakítható ki.

Forrás: Házipatika.hu

Több ezer hallgatónk döntött már, úgy hogy elfogadja a segítséget, a tudást. Csatlakozz az Integratív Medicina Egészségklubhoz!

Asztrológia konferencia 05.29

További bejegyzések

Hírek

Jobb később, mint soha!

Döntés Az a helyzet, hogy egy fontos döntés előtt állsz.  Igen te is. Akkor is ha orvos vagy, ha betegellátásban dolgozol, akkor is ha pék,

Tovább »

További előadások

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!

Itt tudsz csatlakozni az ingyenes előadásokhoz!

Itt tudsz csatlakozni az ingyenes előadásokhoz!