fbpx

Tanulmány: A magas fruktóztartalmú étrend negatívan befolyásolhatja a zsíranyagcserét a májban

Cell Metabolism című folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint az élelmiszerekben lévő magas fruktózszint gátolhatja a máj zsírégető képességét.

Ez a hatás a fruktózra jellemző, egy egyszerű cukor, amely természetesen megtalálható a gyümölcsökben és a mézben. Az ugyanilyen magas glükózszint, az egyszerű cukor egy másik fajtája éppen ellenkező hatást fejtett ki, mivel javította a máj zsírégető funkcióját.

A fruktóz rontja a máj zsírégető képességét

A bostoni Joslin Diabetes Center kutatói állatok segítségével hasonlították össze hat étrend májanyagcserére gyakorolt ​​hatását. A diéták a következők voltak: rendszeres étkezés, magas fruktóztartalmú ebéd, magas glükóztartalmú ebéd, magas zsírtartalmú étrend, magas zsírtartalmú, magas fruktóztartalmú étrend és magas zsírtartalmú étrend magas glükóztartalommal.

A kutatók a zsírmáj számos markerét megvizsgálták, hogy meghatározzák az egyes étrendek májra gyakorolt ​​hatását. Például elemezték az acilkarnitinek szintjét a májsejtekben.

Az acilkarnitinek akkor keletkeznek, amikor a máj zsírt éget. Mint ilyenek, létfontosságú szerepet játszanak az energiatermelésben. Az acilkarnitinek magas szintje azonban rossz jel. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az acilkarnitin szintjét fiziológiás állapotok emelik, mint például az elhízás és az inzulinrezisztencia, amely a cukorbetegség egyik jellemzője.

A kutatók azt találták, hogy az acilkarnitin szintje azoknál az állatoknál volt a legmagasabb, amelyeket magas fruktóztartalmú, zsíros étrenddel etettek. Eközben a magas zsírtartalmú étrenddel magas glükózzal etetett állatok acilkarnitinszintje alacsonyabb volt, mint az egyszerű, magas zsírtartalmú étrenddel táplált állatoké. Ez a megállapítás megerősíti, hogy a glükóz támogatja a máj zsírégető funkcióját, míg a fruktóz az ellenkezőjét.

A kutatók a karnitin-palmitoiltranszferáz 1A (CPT1a) nevű májenzim aktivitását is figyelték. A CPT1a kritikus a máj zsírégető funkciója szempontjából. A CPT1a magas szintje a májban annak a jele, hogy a májsejtek mitokondriumai – a tápanyagokat energiává alakító sejtszervencskék – zsírt égetnek energiává.

Az egészséges mitokondriumok tojásdad alakúak és keresztvonalasak. A magas fruktóztartalmú, zsírban gazdag étrendben a májsejtek mitokondriumai széttöredezettek, és nem tudták hatékonyan égetni a zsírt. A CPT1a szintje és aktivitása szintén alacsony volt ebben a csoportban, ami azt jelenti, hogy a májsejtek mitokondriumai nem működtek optimálisan.

Ezzel szemben a magas zsírtartalmú, magas glükóztartalmú étrenddel táplált állatok májsejtek mitokondriumai egészségesnek tűntek. Zsírt is égettek rendesen. Ezek az eredmények érdekesek, mivel a glükóz és a fruktóz kalóriatartalma azonos.

Összességében az eredmények azt mutatják, hogy a magas zsír- és fruktóztartalmú étrend egyaránt károsíthatja a mitokondriumokat, és inkább a zsírraktározást segíti elő, mint a zsírégetést. A kutatók azt is hangsúlyozták, hogy a fruktóz nem a kalóriatartalma miatt káros a májra, hanem azért, mert több zsír raktározását idézi elő.

Meglepő módon a glükóznak nincs ilyen hatása, bár ez is egy egyszerű cukor, és ugyanolyan mennyiségű kalóriát tartalmaz, mint a fruktóz. A glükóz egészségesebb anyagcserét eredményez.

De mint minden tápanyagnál, itt is kulcsfontosságú a mértékletesség. A glükóz túlzott fogyasztása, különösen olyan magasan feldolgozott élelmiszerekből, mint a fehér rizs és a fehér kenyér, súlygyarapodást és idegkárosodást okozhat. Ezenkívül növelheti a cukorbetegség kockázatát.

A fruktóz nem feltétlenül rossz

Érdemes megemlíteni, hogy a  fruktóz önmagában nem rossz . Végül is természetesen előfordul a mézben és a gyümölcsökben, valamint egyes zöldségekben, például a sárgarépában .

A test szinte minden sejtje glükózt használ, a cukrot főleg a szénhidrátban gazdag élelmiszerekben találjuk. De ha a glükózraktárak nem elegendőek, a fruktóz alternatív üzemanyagként szolgálhat a sejtek számára.

A fruktózt azonban csak a májsejtek bontják le. Ennek a folyamatnak az egyik végterméke a triglicerid, a zsír egy formája. Ez a folyamat egy húgysavnak nevezett hulladékterméket és instabil, nagyon reaktív molekulákat is termel, amelyeket szabad gyököknek neveznek.

A túlzott fruktóz fogyasztás magas trigliceridszinthez vezethet, ami az artériák falának szűkülését és a vérnyomás emelkedését okozhatja. Végül a magas trigliceridszint növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, és súlyosan károsíthatja a májműködést.

Ezenkívül a magas fruktózfogyasztás magas húgysavszinthez és szabadgyök-termeléshez vezethet. A húgysavtöbblet gátolja a nitrogén-monoxid termelődését, amely molekula segít megvédeni az artériákat a károsodástól.

Másrészt a szabad gyökök nagyon magas szintje oxidatív stresszt okozhat, és károsíthatja a sejteket, az enzimeket és még a DNS-t is.

Források:

IntegrativePractitioner.com

Cell.com

Health.Harvard.edu

NaturalNews.com

Több ezer hallgatónk döntött már, úgy hogy elfogadja a segítséget, a tudást. Több, mint 2000 értékelés érkezett a kurzusokra. Csatlakozz az Integratív Medicina Egészségklubhoz!

Elfogadsz egy kihívást?

A LÉLEK ÚTJÁN A TESTBEN A LÉLEKBEN ÉS A SZELLEMBEN – Képes vagy egy hetet a saját tudatosságod fejlődére szánni?

Tegyél egy próbát, ha IGEN a válasz!

2023 Március 10-13 között szeretettel várunk!

További bejegyzések

Egészség

Dezodorok: valóban rákkeltőek?

A verejtékmirigyek száma a bőrfelület nagyságától függ, kb. 3 millión lehetnek. A kéz és a láb felületén, a hajlatokban fordulnak elő különösen nagy számban. Az

Tovább »
Gyermekeink egészsége

6 évesen iskola?

A szülők és pedagógusok körében nagy port kavart az a törvény, hogy a hatodik életévüket betöltött gyermekeknek meg kell kezdeniük az iskolát. Az elmúlt években

Tovább »

További előadások

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!