fbpx

Az egészséges fogak nyomában…

A fogak állapota jelentős hatással bír fizikai, mentális és szociális egészségünkre. Fizikai funkciójuk, hogy apróra őröljék az ételt, ezzel segítik emésztőrendszerünk működését. Ezen kívül jelentős az esztétikai szerepük is. Az egészséges, ápolt fogazat nem csak szép, de jó közérzetet biztosít.

Ezzel szemben az elhanyagolt fogak a legszebb mosolyt is elronthatják és kellemetlen szájszagot okoznak. Betegségek kialakulásában játszanak szerepet, sőt tényleges funkciójukat – a rágást – sem képesek maradéktalanul ellátni.

Fogaink ápolása

Az egészséges fogak nyomában...

A rendszeres száj- és fogápolás segíthet, hogy elkerüljük fogaink elvesztését, a fájdalmas ínybetegségeket és egyéb fogászati problémákat. Íme néhány ötlet, hogyan óvhatjuk meg fogainkat:

– Mossunk fogat naponta legalább kétszer fluorid tartalmú fogkrémmel,

– öblítsük ki szájunkat naponta többször,

– használjunk fogselymet naponta legalább egyszer,

– ne dohányozzunk,

– forduljunk orvosunkhoz tanácsért, ha az általunk szedett gyógyszer mellékhatásai között szerepel fogaink épségének bármilyen mértékű veszélyeztetése (pl. néhány gyógyszer szájszárazságot, ínybetegséget, a fogak elszürkülését okozhatja)

– vizsgáljuk át szájunkat rendszeresen, nehezen gyógyuló sebek, gyulladt fogíny, vagy egyéb elváltozások után kutatva,

– látogassunk el rendszeresen fogorvosunkhoz.

A fogkefe és a fogselyem használata nem elegendő fogaink egészségesen tartásához. Oda kell figyelnünk arra is, mit eszünk és iszunk. A magas cukor- és keményítőtartalmú élelmiszerek szintén fogaink romlásához vezethetnek. Nem feltétlenül szükséges ezeknek az ételeknek a teljes elhagyása, de fogyasztásuk mérséklése kulcsfontosságú lehet. Válasszunk inkább egészséges zöldségféléket, melyek néhány esetben a lerakódásokat is segítenek eltávolítani fogainkról.

Táplálkozási tippek az egészséges fogakért

Kerüljük a magas cukortartalmú élelmiszereket, válasszunk inkább minél több tápláló ételt, melyben kevés a cukor, pl: tejet, rizst, húsféléket, gyümölcsöt és halat.

Az üdítőitalok rendkívül sok cukrot tartalmaznak. Fogyasszuk őket mértékkel. Tanácsos a desszertet vagy édességet a főétkezéssel együtt fogyasztani, ahelyett, hogy két étkezés között nassolnánk. Ennek oka, hogy étkezés közben megnő a nyáltermelődés, ami elősegíti a savas hatás semlegesítését, mely károsítja a fogakat.

Az élelmiszerek állaga, belső szerkezete is fontos lehet:

ZOONO - A fertőtlenítés új technológiája

– A nagy nedvességtartalmú élelmiszerek csak rövid ideig tartózkodnak a szájüregben.

– A kemény állagú ételek a legbiztonságosabbak, mert növelik a nyáltermelődést, elősegítve a fogak öntisztulását.

– A puha és ragadós ételeket leginkább kerüljük, mert ezek beleragadnak a fogakba, megfelelő teret biztosítva a baktériumok szaporodásának.

Fogyasszunk minél több nyers zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű kenyeret, alacsony cukor- és zsírtartalmú ételeket.

Néhány hétköznapi fogászati probléma – és kezelésük

A legtöbb fogászati probléma könnyen megelőzhető vagy kezelhető házilag is. Napi kétszeri fogmosás, fogselyem használata, “fogbarát” élelmiszerek fogyasztása és a fogorvos rendszeres felkeresése alapvető fontosságú a fogbetegségek kialakulásának elkerülése céljából.

Rossz lehelet: a legtöbb emberrel előfordul időnként, még akkor is, ha rendszeresen látogatja fogorvosát. Legtöbbször a szájban élő baktériumok által lebomló fehérjék okozzák. Megfelelő szájhigiéniával, az ínybetegségek megszüntetésével, rendszeres, szakszerű fogtisztítással a rossz lehelet jelentősen csökkenthető. A napi kétszeri fogmosás fluorid tartalmú fogkrémmel segít eltávolítani az élelmiszermaradékokat és -lerakódásokat. Érdemes a fogkefével a nyelvet is lesikálni, és naponta egyszer fogselyemmel kitisztítani a fogak közti réseket. Az eltávolítható műfogsort ajánlatos éjszakára kivenni és gondosan megtisztítani mielőtt másnap reggel visszahelyezzük.

Az egészséges fogak nyomában...

Fogszuvasodás: nagyon gyakori megbetegedés. A szájban élő baktériumok és a nyálban lévő fehérjék összekeverednek, ez fogkőképződést idéz elő. A fogkő lerakódik a fog külső rétegére, a kemény fogzománcra. A baktériumok elszaporodását segítik az ételek, különösen a cukor és a keményítő, mely savas hatást okoz. A sav meggyengíti a fogzománcot, a fog romlását vonva maga után.

Fogínybetegség: fertőzés, mely a fogak tartószerkezetét támadja, és az ún. periodontális szalagokat. Általában a fogkő okozza, ami egy baktériumokból, nyálból és élelmiszermaradékokból álló, folyamatosan formálódó réteget képez a fogon. A rendszeres és alapos fogmosás mellett a megfelelő szájhigiénia nagyon fontos a megelőzésében.

Szájfekélyek, afták: számos típusa alakulhat ki a szájon belül szinte bárhol a szájüregben, a fogínyen, a nyelven, az ajkakon vagy a szájpadláson. Általában 10-14 nap alatt gyógyulnak, de ez súlyosabb esetben akár 6 hétig is eltarthat. A hideg vízzel való öblögetés segíthet az égő érzés elviselésében. Tanácsos kerülni a forró italokat és ételeket, az erős fűszereket, a sót és a citrusféléket.

Fogerózió: a savas ételek és italok okozzák, melyek feloldják a fogzománcot. Ez a probléma egyre elterjedtebb, köszönhetően a szénsavas üdítőitalok térhódításának – beleértve a diétás üdítőket is. Legkönnyebben úgy kerülhetjük el a fogeróziót, ha csökkentjük ezek fogyasztását.

Fogérzékenység: a fog felszínének vagy a fogíny szöveteinek sérülése okozza. Emiatt fájdalmat vagy kellemetlen érzést okoz az édesség, a hideg levegő, a hideg italok vagy jégkrém fogyasztása. Néhány embernek a fogmosás vagy a fogselyem használata is kényelmetlen érzést okozhat. Az érzékeny fogak általában könnyen kezelhetőek. A fogorvos felírhat fluorid tartalmú fogkrémet vagy öblögetőt, de elegendő lehet a kifejezetten érzékeny fogakra kifejlesztett fogkrémek használata is.

Eltekintve a fenti leghétköznapibb fogászati betegségektől, előfordulhatnak sürgős fogászati beavatkozást igénylő problémák, mint például az erős fogfájás, mellyel tanácsos a lehető legrövidebb időn belül orvoshoz fordulni.

Forrás:EgészségKalauz

Képek: EgészségKalauz, Canva

Több ezer hallgatónk döntött már, úgy hogy elfogadja a segítséget, a tudást. Csatlakozz az Integratív Medicina Egészségklubhoz!

ZOONO - A fertőtlenítés új technológiája

További bejegyzések

Krónikus Betegségek

Ki vagyok én a túlsúlyom nélkül?

Milyen biztonságot ad nekem az a távolságtartó „édes” plusz fölösleg, ami közém és a külvilág közé ékelődik? Miért érzem magam biztonságban, amikor plusz tartalékokat hordozok?

Tovább »

További előadások

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!