fbpx

Téli gyógyborok

Készítsünk házi gyógynövényborokat különböző nyavajákra! Már Hippokratész (i.e.460-375) orvosi kezeléseiben is nagy szerepet kap a szőlő, illetve a bor. Használták külsőleg és belsőleg, de a korabeli orvosok gyógyfüveket és fűszernövényeket is adtak hozzá a teljesebb hatás elérése érdekében.  A római Plinius (Kr. u. 23-79) „Historia Naturalis” című művében már több, mint hatvanféle gyógybort írt le.

Borókabogyóbor – vizelethajtó és só ürítő

60 db. bogyót leforrázunk 1 liter borral, 3 napig áztatjuk, majd leszűrjük. Reggelenként étkezés előtt egy kis pohárkával fogyasztunk belőle (ha nem kell utána kocsival menjünk valahova). Vizelethajtó és só ürítő hatása van.

Levendulabor – étvágyjavító és nyugtató hatású

15-30 gr. levendulavirágot 15 napig 1 liter vörösborban áztatjuk. 1-2 pohárkával fogyasztva főétkezés előtt étvágyjavító és nyugtató hatású.

Diólevélbor – vértisztító és étvágyjavító hatású

100 gr. diólevelet 1 liter vörösborban 3 napig áztatunk, utána leszűrjük, és 30 dkg cukorral ízesítjük. Jellegzetes kesernyés ízű, vértisztító és étvágyjavító hatású.

Homoktövisbor – C Vitaminban gazdag, hashajtó és vizelethajtó hatású

10 liter felforralt, lehűtött vizhez 40 dkg szárított termést, 3 kg. cukrot, és 30-40gr. sörélesztőt adunk, 15-20 napig erjesztjük. A felszínén összegyűlt olajos, sűrű réteget leszedjük, és ismét külön felhasználjuk, mivel nagyon értékes hatóanyagot tartalmaz (pl. Mézzel keverjük össze). A kierjedt levet dugaszoljuk és étkezés előtt 1-2 pohárkával fogyasszunk belőle. Gazdag C Vitaminban, emellett hashajtó és vizelethajtó hatású.

Articsókabor – Fokozza az epeműködést, csökkenti az érelmeszesedést, és erősítő hatású.

40 gr. levelet 8 napig 1 liter borban áztatunk. Fokozza az epeműködést, csökkenti az érelmeszesedést és erősítő hatású.

Citromfűbor – ideg és szívnyugtató, emésztést serkentő

50 gr. citromfüvet 1 liter fehérborban 2 napon át áztatunk. Ideg és szívnyugtató, emésztést serkentő, idegerősítő hatású.

Csipkebogyóbor – a téli megfázás ellen

Mivel a csipkebogyó szezonnak most van itt az ideje, ezt a gyógybort könnyen el tudjuk készíteni friss csipkebogyóból, de ha megszárítjuk, akkor az év bármelyik szakaszában is elkészíthetjük. A lényeg az, hogy ez egy nagyon hatásos házi gyógybor, ami jó lenne ha minél több háztartásban kéznél lenne, hiszen sok nyavajában tud nekünk megoldást nyújtani.

2 kg csipkebogyóhoz, 2 kg cukor és 4 l víz szükséges. A bogyókat alaposan mossuk meg, tisztítsuk meg a szárától, és a virágkehely maradványoktól. A megtisztított bogyókat ketté kell vágni, vagy összezúzni például darálóval. Forraljuk fel a 4 liter vizet, oldjuk fel benne a cukrot és hagyjuk langyosra hűlni. A zúzott bogyókara töltsük rá a langyosra hűlt cukoroldatot. Az üveg szárát tiszta ruhával fedd le. Szobahőmérsékleten az erjedés kb. 3-5 hét, alacsonyabb hőmérsékleten 5-10 hét alatt lezajlik. Miután kiforrt, le kell szűrni.

Birtalan Katalin-természetgyógyász

forrás: nepgyogyaszat.com fuvesbor.hu

Több ezer hallgatónk döntött már, úgy hogy elfogadja a segítséget, a tudást. Több, mint 2000 értékelés érkezett a kurzusokra. Csatlakozz az Integratív Medicina Egészségklubhoz!

Elfogadsz egy kihívást?

A LÉLEK ÚTJÁN A TESTBEN A LÉLEKBEN ÉS A SZELLEMBEN – Képes vagy egy hetet a saját tudatosságod fejlődére szánni?

Tegyél egy próbát, ha IGEN a válasz!

2023 Március 10-13 között szeretettel várunk!

További bejegyzések

Táplálkozás

Böjt, böjtkúrák

A keresztény világban a hamvazószerdával kezdődik a nagyböjti időszak. II. Orbán pápa (1091) óta az előző évi barka hamujának megszentelt porával a pap keresztet rajzol

Tovább »

További előadások

Beleinkben leselkedő betegségek

A bélrendszeri mikrobióták a beleinkben élő mikroorganizmusok (vírusok, gombák, baktériumok) összességének közössége. A baktériumoknak nem csupán az emésztésben van szerepe, de befolyásolják az anyagcserét és

Tovább »

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!