Készítsünk házi gyógynövényborokat különböző nyavajákra! Már Hippokratész (i.e.460-375) orvosi kezeléseiben is nagy szerepet kap a szőlő, illetve a bor. Használták külsőleg és belsőleg, de a korabeli orvosok gyógyfüveket és fűszernövényeket is adtak hozzá a teljesebb hatás elérése érdekében. A római Plinius (Kr. u. 23-79) „Historia Naturalis” című művében már több, mint hatvanféle gyógybort írt le.

Borókabogyóbor – vizelethajtó és só ürítő
60 db. bogyót leforrázunk 1 liter borral, 3 napig áztatjuk, majd leszűrjük. Reggelenként étkezés előtt egy kis pohárkával fogyasztunk belőle (ha nem kell utána kocsival menjünk valahova). Vizelethajtó és só ürítő hatása van.
Levendulabor – étvágyjavító és nyugtató hatású
15-30 gr. levendulavirágot 15 napig 1 liter vörösborban áztatjuk. 1-2 pohárkával fogyasztva főétkezés előtt étvágyjavító és nyugtató hatású.
Diólevélbor – vértisztító és étvágyjavító hatású
100 gr. diólevelet 1 liter vörösborban 3 napig áztatunk, utána leszűrjük, és 30 dkg cukorral ízesítjük. Jellegzetes kesernyés ízű, vértisztító és étvágyjavító hatású.
Homoktövisbor – C Vitaminban gazdag, hashajtó és vizelethajtó hatású
10 liter felforralt, lehűtött vizhez 40 dkg szárított termést, 3 kg. cukrot, és 30-40gr. sörélesztőt adunk, 15-20 napig erjesztjük. A felszínén összegyűlt olajos, sűrű réteget leszedjük, és ismét külön felhasználjuk, mivel nagyon értékes hatóanyagot tartalmaz (pl. Mézzel keverjük össze). A kierjedt levet dugaszoljuk és étkezés előtt 1-2 pohárkával fogyasszunk belőle. Gazdag C Vitaminban, emellett hashajtó és vizelethajtó hatású.
Articsókabor – Fokozza az epeműködést, csökkenti az érelmeszesedést, és erősítő hatású.
40 gr. levelet 8 napig 1 liter borban áztatunk. Fokozza az epeműködést, csökkenti az érelmeszesedést és erősítő hatású.
Citromfűbor – ideg és szívnyugtató, emésztést serkentő
50 gr. citromfüvet 1 liter fehérborban 2 napon át áztatunk. Ideg és szívnyugtató, emésztést serkentő, idegerősítő hatású.
Csipkebogyóbor – a téli megfázás ellen
Mivel a csipkebogyó szezonnak most van itt az ideje, ezt a gyógybort könnyen el tudjuk készíteni friss csipkebogyóból, de ha megszárítjuk, akkor az év bármelyik szakaszában is elkészíthetjük. A lényeg az, hogy ez egy nagyon hatásos házi gyógybor, ami jó lenne ha minél több háztartásban kéznél lenne, hiszen sok nyavajában tud nekünk megoldást nyújtani.
2 kg csipkebogyóhoz, 2 kg cukor és 4 l víz szükséges. A bogyókat alaposan mossuk meg, tisztítsuk meg a szárától, és a virágkehely maradványoktól. A megtisztított bogyókat ketté kell vágni, vagy összezúzni például darálóval. Forraljuk fel a 4 liter vizet, oldjuk fel benne a cukrot és hagyjuk langyosra hűlni. A zúzott bogyókara töltsük rá a langyosra hűlt cukoroldatot. Az üveg szárát tiszta ruhával fedd le. Szobahőmérsékleten az erjedés kb. 3-5 hét, alacsonyabb hőmérsékleten 5-10 hét alatt lezajlik. Miután kiforrt, le kell szűrni.
Birtalan Katalin-természetgyógyász
forrás: nepgyogyaszat.com fuvesbor.hu
Több ezer hallgatónk döntött már, úgy hogy elfogadja a segítséget, a tudást. Több, mint 2000 értékelés érkezett a kurzusokra. Csatlakozz az Integratív Medicina Egészségklubhoz!
Elfogadsz egy kihívást?
A LÉLEK ÚTJÁN A TESTBEN A LÉLEKBEN ÉS A SZELLEMBEN – Képes vagy egy hetet a saját tudatosságod fejlődére szánni?
Tegyél egy próbát, ha IGEN a válasz!
2023 Március 10-13 között szeretettel várunk!