fbpx

Folyékony halolaj vagy kapszula?

Sokan azért nem szeretik a halolajat és nem is vásárolnak ilyen termékeket, mert korábban rossz tapasztalatuk volt a halszaggal, és nem tudják, hogy létezhet olyan termék amelyik nem halszagú, ám annál jobb hatású! Az alábbi cikkben járjuk körül a minőségi halolaj és a halszag kapcsolatát vagy éppen összeférhetetlenségét:

A halolaj magas Omega-3 zsírsav tartalmának köszönhetően nagyon népszerű, kedvelt táplálékkiegészítő lett az utóbbi években. Sokan választják, hiszen tudományos publikációk sora dicséri szív- és érrendszerre, immunrendszerre, idegrendszerre, az ízületekre, a szemre és a mentális egészségre gyakorolt pozitív hatását. Népszerűségéből adódóan persze sok gyártó forgalomba hozza a saját halolaj készítményét. Ezekkel leggyakrabban kapszula formájában találkozunk a boltok polcain, de folyékony olajként, üvegben is árulják. Vajon melyik formát érdemesebb választani?

A kérdés megválaszolásához először érdemes megismernünk a halolajgyártás alapját. Az Omega-3 zsírsavak rendkívül érzékeny vegyületek, nagyon könnyen oxidálódnak, ezért a gyártási folyamatot precízen és csak szigorú feltételek mellett érdemes végezni. A kifogott halakból kinyert olajat hűtve, napfénytől, levegőtől védve kell tárolni, és mihamarabb befejezni a gyártási folyamatot, hogy Omega-3 tartalma ne sérüljön. Ha bármelyik körülmény nem biztosított, az olaj oxidálódik, és így minősége romlik. Ez általában erős halszaggal jár, így könnyen felismerhetjük a rossz minőségű terméket. Az AHS-olaj<<<< gyártása során már a hajón kinyerik a magas minőségű Omega-3-ban gazdag olajat, majd egyből lehűtik. A továbbiakban olívaolajjal, E-vitaminnal vegyítik s ez megvédi az esetleges oxidációtól. 

Sajnos a kapszulázási eljárás során az olajat melegíteni kell, illetve magas nyomásnak, s egyéb anyagoknak kitenni, mely során az olaj minősége romlik. A halolaj oxidáltságának megállapítására a TOTOX érték szolgál, mely minél alacsonyabb, annál jobb minőségű olajról beszélünk, de alapvető, hogy az érték 26 alatt legyen. Az AHS-olaj TOTOX értéke 6-8 között van, mely a precíz és innovatív termelési eljárásnak bizonyítéka.

Sokan azért nem szeretik a halolajat, mert korábban rossz tapasztalatuk volt a halszaggal, és nem tudják, hogy az igazán minőségi termék semmiképpen nem bűzös. A drogériákban, gyógyszertárakban kapható halolaj kapszulák minősége rendkívül változó, sajnos előfordul, hogy avas, egészségtelen olaj van a zselatin csomagolásba rejtve, melynek szagát nem érezzük a kapszula miatt. Ha ilyen készítményt használunk, időnként mindenképp fontos felnyitni 1-1 kapszulát, hisz ha erősen halszagú az olaj, nem érdemes kockáztatni, váltsunk jobb minőségű termékre!

Az nem kérdés, hogy minőség szempontjából érdemesebb folyékony olajat választani. Azonban a kapszuláknak is van előnye, hiszen ezeket könnyebb tárolni, és utazás során is praktikusabb ez a forma. A folyékony olajat felbontás után hűtőben, fényvédő csomagolásban kell tárolni. Folyékony olaj esetében azonban szabadabban tudjuk az adagolást változtatni, hiszen például egy terhes kismamának több Omega-3 zsírsavra van szüksége, illetve gyermekek is könnyebben tudják fogyasztani például joghurtba, vagy gyümölcslébe keverve.

Itt érdemes megemlíteni, hogy a halolaj kapszulák lehetnek az okai az Omega-3 hatásait vitató tudományos közleményeknek. Ugyanis a kísérletekhez sokszor olyan halolaj kapszulákat használnak a kutatók, melyek oxidáltságát nem ellenőrizték előzetesen és mivel a kapszulás termékek minősége nagyon ingadozó, rossz eredmények születhetnek. Hiszen a rossz minőségű halolajnak nem lehet jó hatása a szervezetre.

Egy Új-Zélandi kutatás megállapította, hogy a boltok polcain található halolaj készítmények 70%-ban kevesebb volt az Omega-3 tartalom, mint az a címkén szerepelt. Továbbá az oxidáltsági állapotuk rendkívül rossznak bizonyult. Válasszunk olyan terméket, amely megbízható forrásból származik! Az AHS-olaj a Tengergazdálkodási Tanács (MSC) által tanúsított, fenntartható és környezetbarát módon előállított termék. A világ egyik legjobbjaként számontartott halolaj készítmény, hiszen előállítása lekövethető, innovatív és ökotudatos. 

Az AHS-olajat nem zárjuk kapszulába, hiszen így tudjuk biztosítani a kiemelkedő minőséget, amely igazi eredményt hoz egészségünk megóvása terén is. Így a magas Omega-3 -, és különösen magas DHA szint a szervezet számára könnyen felvehető formába fogyasztva nagy mennyiségben hasznosul. A hozzáadott extraszűz olívaolajjal biztosított az alacsony TOTOX index, és a D-vitamin ezen felül még kedvezőbb egészségügyi hatást ígér.

Márton Szandra, AHS Csapata

Több ezer hallgatónk döntött már, úgy hogy elfogadja a segítséget, a tudást. Több, mint 2000 értékelés érkezett a kurzusokra. Csatlakozz az Integratív Medicina Egészségklubhoz!

Elfogadsz egy kihívást?

A LÉLEK ÚTJÁN A TESTBEN A LÉLEKBEN ÉS A SZELLEMBEN – Képes vagy egy hetet a saját tudatosságod fejlődére szánni?

Tegyél egy próbát, ha IGEN a válasz!

2023 Március 10-13 között szeretettel várunk!

https://www.nature.com/articles/srep07928

Források

Cikk forrása

További bejegyzések

További előadások

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!