fbpx

A cékla 9 mellékhatása – erről biztosan nem tudtál

A cékla egy mindennapos zöldségféle, amit többé-kevésbé rendszeresen fogyasztunk. Hogyan lehetnének mellékhatásai? Pedig vannak.

Az egészséges életmód, a fogyókúrák, diéták hatására a cékla is az egyre kedveltebb és egyre gyakrabban fogyasztott zöldségfélék listájára került. Ráadásul számos gyógyhatással is rendelkezik, tehát a cékla gyógynövényként is említést érdemel.

Ezzel együtt lehetnek mellékhatásai, és ugyanúgy okozhat problémákat, mint egyébként bármely más élelmiszer.

Tedd a kosárba kedvenc termékedet!

Vesekő veszélye

A cékla gazdag oxalátokban, ezért hozzájárulhat a vesekő kialakulásához. A kalcium kövek a leggyakoribbak a négyféle vesekő közül, és a kalcium képes az oxalátokkal egyesülni, így kalcium-oxalát kövek alakulhatnak ki.

A vizelet elszíneződése

A vizelet rózsaszíntől a mélyvörösig történő elszíneződését okozhatja a cékla (és egyébként más színes zöldségek is, mint például a sárgarépa). A vashiányos betegek körében gyakoribb ez a tünet, de egyébként a népesség több mint 10%-át érinti.

Szerencsére ez a mellékhatás nem veszélyes, és magától rendeződik a helyzet, amint csökkentik az érintettek a cékla és más kiváltó zöldségek fogyasztását.

Anafilaxiás sokk

Az anafilaxiás sokk szerencsére igen ritka mellékhatás. Egyébként kialakulásának több más oka is lehet, és nem túl gyakori az előfordulása. Tulajdonképpen egy allergiás reakcióról van szó, amely igen változatos formákban jelentkezhet, és gyakran életveszélyes állapot.

Sajnos a cékla is szerepelhet az okok listáján, ezzel jó tisztában lenni, és természetesen a felépülés után kerülni kell a kiváltó okot.

A cékla ártalmas lehet a májra

Túlzott mértékű fogyasztása során fémionok halmozódhatnak fel a májban.

Az emberi szervezet számára 16 esszenciális fém létezik, amelyek nélkülözhetetlenek a működéséhez. Ám ezen fémek segítségével toxikus fémionok is bekerülhetnek a szervezetbe, ezek túl nagy mennyisége pedig betegségeket, mérgezéseket okozhat.

A széklet elszíneződése

Cékla fogyasztása után a széklet vöröses színűnek tűnhet, de fekete és kátrányos székletet is okozhat. Ez a vizelet elszíneződéséhez hasonló tünet. Legtöbbször a céklára való allergiával együtt vagy annak egyik tüneteként fordul elő, ám a legtöbb esetben ez is ártalmatlan jelenség.

Mindamellett a fekete és kátrányos széklet akár súlyos betegség tünete is lehet. Ha céklafogyasztástól függetlenül is fennáll, érdemes orvosi kivizsgálást kérni.

A cékla gyomorproblémákat is okozhat

A cékla vagy céklalé magas nitráttartalma gyomorgörcsöket és egyéb gyomorproblémákat is okozhat.

Ilyen esetekben érdemes csökkenteni a cékla fogyasztását, vagy más formában, például lé helyett salátaként, illetve más zöldségekkel keverve fogyasztani.

Várandósság

Várandósság során szintén a nitrátok okozhatnak problémákat. A várandós nők érzékenyebbek a nitrátok jelenlétére, ez pedig fejfájás, szédülés, gyengeség formájában jelentkezhet, illetve előfordulhat a bőr kékes, szürkés elszíneződése az ajkak, szemek körül, valamint a kezeken és a lábakon.

Több vizsgálat született, melyek nem mutattak negatív hatást a születendő gyermekekre nézve a várandós nők étrendjének magas nitráttartalma miatt. Egy másik tanulmány azonban összefüggést talált a magas nitráttartalmú táplálkozás és az idegcsőzáródási rendellenesség (nyitott gerinc) között.

Magas nitráttartalom – veszélyben a csecsemők

Bár jó ötletnek tűnhet a céklás bébipapi, nagy galibát okozhatunk vele. Egyébként nem csak a céklával, hiszen a gyökérzöldségek általában hajlamosak a magas nitráttartalomra. A magas nitráttartalmú élelmiszerek emésztése során nitritek képződnek. A vérben az oxigén szállításáért felelős hemoglobinban található vasat a nitritek átalakítják, ezáltal a szervezetben oxigénhiányos állapotot (elkékülés, cianózis) okozhatnak.

Erre a csecsemők és kisgyermekek érzékenyebbek. Ha céklát szeretnénk adni a csecsemőknek, válasszunk üveges bébiételt, ezek ugyanis be vannak vizsgálva nitráttartalom szempontjától, és egy bizonyos határértéket nem léphetnek túl.

Fontos még tudni, hogy a már kinyert céklalét is minél hamarabb célszerű elfogyasztani, ugyanis állás közben, még hűtőszekrényben tartva is folyamatosan emelkedik a nitráttartalma. Ez felnőtteknél is okozhat enyhe oxigénhiányos állapotot, és ezáltal rossz közérzetet. Volt, aki arra panaszkodott, hogy a céklalé fogyasztása után fejfájása lesz, aminek akár ez a nitráttartalom is lehet a kiváltó oka.

A cékla mellékhatásai megelőzhetőek

Sajnos, arra vonatkozóan nincsenek vizsgálati eredmények, hogy mennyi is lenne az a mennyiségű cékla vagy céklalé, amit valóban biztonságosan elfogyaszthatunk.

A kevesebb talán ebben az esetben is több. Ha odafigyelünk szervezetünk jelzéseire, valamint betartjuk a változatos étkezésre vonatkozó tanácsokat, akkor nagy eséllyel a cékla sem fog problémát okozni.

Allergiás reakció esetén a céklalé és a cékla fogyasztása is kerülendő, egyéb esetekben pedig más zöldségekkel keverve, kisebb adagokban, illetve két-háromnaponta fogyasztva valószínűleg nem fog problémát okozni, és inkább csak az előnyeit élvezhetjük.

Jó egészséget kívánok!

Szikora Hilda, fitoterapeuta
gyogyfuveskertem.hu

Forrás

Több ezer hallgatónk döntött már, úgy hogy elfogadja a segítséget, a tudást. Több, mint 2000 értékelés érkezett a kurzusokra. Csatlakozz az Integratív Medicina Egészségklubhoz!

Elfogadsz egy kihívást?

A LÉLEK ÚTJÁN A TESTBEN A LÉLEKBEN ÉS A SZELLEMBEN – Képes vagy egy hetet a saját tudatosságod fejlődére szánni?

Tegyél egy próbát, ha IGEN a válasz!

2023 Március 10-13 között szeretettel várunk!

További bejegyzések

Gyógynövények, hatóanyagok

Méregtelenítés gyógynövényekkel!

A húsvét előtti időszak a böjtölésről és a megújulásról szól. Ilyenkor nemcsak a természet, hanem szervezetünk is felfrissülés után vágyakozik. Hívjuk segítségül a gyógynövények erejét!

Tovább »

További előadások

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!