fbpx

Mi a lecitin, és miért van rá szükségünk?

A lecitin jelentőségét kutató amerikai tudósok fedezték fel, hogy a lecitin csökkenti az ereket megbetegítő homocisztein mennyiségét. Ezen túlmenően vizsgálataikban addig jutottak, hogy a lecitin lejjebb viszi a magas vérnyomást, gátolja az epekő kifejlődését. Szerintük jó okkal feltételezhető, hogy a lecitin erősíti az idegrendszert, javítja a koncentráló képességet, azaz mintegy meghosszabbítja a test és a szellem fiatalságát.

– Segíti a sejthártya felépülését, a zsírnak és a zsíroldékony anyagoknak a sejtfalon keresztül történő vándorlását
– Szerepe van a szaporodásban, a magzati, valamint az újszülöttkori fejlődés elősegítésében.
– Nőkre gyakorolt jótékony hatása: sok tanulmányt végeztek annak bizonyítására, hogy a lecitin fontos szerepet tölt be a nők reproduktív egészségében. Egyes kutatások arra jutottak, hogy a terhesség alatt szedett lecitin támogatja a magzat egészséges fejlődését, ugyanis a szervezet kolinná bontja le azt. Fontos tudni továbbá, hogy a lecitin segít megőrizni a mellek egészségét, különösen a mellben található mirigyek és sejtek állagát.
– Férfiakra gyakorolt jótékony hatása: a férfiak ondója eleve rengeteg lecitint tartalmaz. Ha diétánkat szója-lecitinnel egészítjük ki, azzal serkenthetjük a prosztata váladéktermelését, ami pedig az ondó mennyiségi növekedéséhez vezet.
– Elengedhetetlenül fontos a máj, az epehólyag és a szív egészséges működésének fenntartásában.
– A lecitin a májra is jótékony hatást gyakorol. Kísérletek bizonyítják, hogy alkalmas a májgyulladás okozta májkárosodás gyógyítására is.
– Ez az idegrendszer felépítésében résztvevő anyag az Alzheimer-kórban szenvedők emlékezőképességének fejlesztésében, a velőcső-záródási rendellenességek megelőzésében, a kitartást igénylő sportokat űzők teherbíró képességének növelésében, valamint bizonyos pszichirátriai gyógyszerek szedésével együtt járó arcizomrángás kezelésében is szerepet játszhat.

Kattints egy képre, és válassz egy terméket!

Az ételek elkészítésénél is gyakran használják, főként pékáruknál, csokoládéknál, a margarinnál, és a majonéznél is. Ennek oka, hogy kiváló nedvesítő, tartósító, és emulgeáló.
A lecitint használják az orvostudományban is, továbbá műanyagok, gyógyszerek, növényvédőszerek, kozmetikai termékek, szappanok, és festékek előállításánál is.

Miben található?

A táplálékaink közül természetes lecitinforrások a növényi olajok (például a szója, repce, len és napraforgó), a hüvelyesek (lencse és borsó), a kukorica és búzacsíra, a teljes kiőrlésű gabonafélék, az állati eredetűek közül pedig például a máj, a tojássárgája, a tej.

A szója különösen gazdag lecitinben, nem véletlen, hogy az étrend-kiegészítőként kapható lecitinkészítmények legfontosabb alapanyaga a szója. A lecitin fogyasztásához kapcsolódó mellékhatás nem ismert, túladagolásának veszélye sem áll fenn. A természetes lecitinnel évente több, 3-4 hétig tartó kúrát is végezhetünk. A kereskedelmi forgalomban kapható lecitin (foszfatidilkolin) javasolt adagja 3-7 gramm naponta.

Egyes felszívódási zavarok esetén kellő óvatossággal adható, mivel a foszfatidilkolin kiegészítés hatására hasmenés, zsírszéklet jelentkezhet.
A lecitin túladagolása izzadást, rosszullétet, hányást, haspuffadást és hasmenést okozhat.

Forrás: nepgyogyaszat.com

Több ezer hallgatónk döntött már, úgy hogy elfogadja a segítséget, a tudást. Több, mint 2000 értékelés érkezett a kurzusokra. Csatlakozz az Integratív Medicina Egészségklubhoz!

További bejegyzések

Gyermekeink egészsége

A gyermekek fizikai állapot változása

Számos mérés kimutatta és bizonyítja, hogy manapság a gyermekek fizikai állapota egyre gyengébb. A következőkben arra keressük a választ, hogy milyen tényezők befolyásolják a gyermekek

Tovább »
Gyermekeink egészsége

Autizmus – ismerjük fel!

Autizmus: az elmúlt 4 évben 16 autista gyermekkel kerestek meg szüleik, mely egy ilyen kis lakosú városban és vonzáskörzetében szerintem nagy szám ennyi idő alatt.

Tovább »

További előadások

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!